Πρώτη σε ανταγωνιστικότητα η Σιγκαπούρη, πέρασε την Αμερική -στην 59η θέση η Ελλάδα

Πρωταθλήτρια κόσμου στην ανταγωνιστικότητα για το 2019 ανακηρύχτηκε η Σιγκαπούρη από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, "εκθρονίζοντας" τις ΗΠΑ στην ετήσια "Εκθεση για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα".

Με βαθμολογία 84,8 μονάδων, η Σιγκαπούρη καταλαμβάνει την πρώτη θέση της κατάταξης 141 χωρών, ξεπερνώντας την επίδοση των 83,7 μονάδων των ΗΠΑ που υποχώρησαν στη δεύτερη θέση. Στο Νο 3 βρίσκεται το Χονγκ Κονγκ

με 83,1 μονάδες, έχοντας κερδίσει 4 θέσεις σε σχέση με την κατάταξη του 2018.

Ακολουθούν η Ολλανδία στην 4η θέση (82,4 μονάδες), η Ελβετία στην 5η θέση (82,3 μονάδες), η Ιαπωνία στην 6η θέση (82,3 μονάδες), η Γερμανία στην 7η θέση (81,8 μονάδες), η Σουηδία στην 8η θέση (81,2 μονάδες), η Ιαπωνία στην 9η θέση (82,3 μονάδες), ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει η Σουηδία με 81,2 μονάδες.

Έχασε 2 θέσεις η Ελλάδα

Ουραγός της ΕΕ στην ανταγωνιστικότητα είναι η Ελλάδα που φέτος κατέλαβε την 59η θέση με 62,6 μονάδες, χάνοντας δύο θέσεις από πέρυσι και μένοντας πίσω σε σχέση με χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Ακριβώς μία θέση πάνω από την Ελλάδα είναι το Αζερμπαϊτζάν (Νο. 58), ενώ καλύτερη θέση έχουν επίσης η Κύπρος (Νο. 44) και η Μαλαισία (Νο 27).

Η απόκλιση των 20 μονάδων της ανταγωνιστικότητας Ελλάδας-Γερμανίας καταδεικνύει τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν εντός Ευρωζώνης.

Η χώρα μας έλαβε χαμηλές βαθμολογίες στους θεσμούς, τη μακροοικονομική σταθερότητα, την αγορά προϊόντων, την αγορά εργασίας, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη δυναμική των επιχειρήσεων, ενώ βρίσκεται υψηλότερα από τον μέσο όρο στις υποδομές, τις δεξιότητες, την υγεία, το μέγεθος αγοράς και την ικανότητα για καινοτομία.

Ελλάδα

Η ανταγωνιστικότητα μιας εθνικής οικονομίας ορίζεται ως το σύνολο των θεσμών, των πολιτικών και των παραγόντων που επηρεάζουν το επίπεδο παραγωγικότητας.

Τα στοιχεία του 2019 καταδεικνύουν το παγκόσμιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας αφού ακόμη και η Σιγκαπούρη απέχει 15 μονάδες από το ιδανικό. Οι ανεπτυγμένες οικονομίες είναι συνεπείς στις πιο καλές τους επιδόσεις σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά υπολείπονται 30 μονάδες του άριστου επιπέδου.

Παρότι η αναμενόμενη παγκόσμια επιβράδυνση είναι απίθανο να είναι τόσο ραγδαία όσο ήταν στη μεγάλη ύφεση του 2008-2009, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν εν γένει λιγότερες επιλογές πολιτικής σήμερα από ό,τι είχαν τότε που κλήθηκαν να τονώσουν την παγκόσμια ζήτηση. Η νομισματική πολιτική μπορεί να έχει ξεμείνει από "καύσιμα" και κάποιες χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με παγίδα ρευστότητας. Επιπλέον, το γεωπολιτικό πλαίσιο παρουσιάζει περισσότερες προκλήσεις σε σύγκριση με το 2007, με το αδιέξοδο στο παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης και τις κλιμακούμενες εμπορικές εντάσεις να αυξάνουν την αβεβαιότητα βάζοντας φρένο στις επενδύσεις και αυξάνοντας τον κίνδυνο διατάραξης της προσφοράς.

Ακολουθεί αναλυτικά η κατάταξη των 141 χωρών:

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα