Πτήση EgyptAir: Δεν αποκλείουν βόμβα οι εμπειρογνώμονες

Ένας Γάλλος αξιωματούχος ασφαλείας είπε ότι "δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα μιας τρομοκρατικής επίθεσης" στην πτήση της EgyptAir, καθώς οι αρχές προσπαθούν να συγκεντρώσουν πληροφορίες. Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για την πτήση, στην οποία επέβαιναν 15 γάλλοι πολίτες. O Ολάντ επιβεβαίωσε την συντριβή του αεροσκάφους και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής πράξης.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς είπε ότι είναι "εξαιρετικά προσεκτικοί" με τις πιθανές

αιτίες και προσπαθούν να συγκεντρώσουν όλες τις πληροφορίες. "Δεν αποκλείεται καμία υπόθεση", είπε.

Νωρίτερα, ένας από τους πιο εξέχοντες ερευνητές καταπολέμησης της τρομοκρατίας της Αυστραλίας δήλωσε ότι η εξαφάνιση θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα μιας βόμβας.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Deakin, Γκρεγκ Μπάρτον, είπε ότι πιθανόν στην πτήση MS804 που εξαφανίστηκε στη διαδρομή από το Παρίσι στο Κάιρο, να μην λειτούργησε κάποιο σύστημα, αλλά "αν έχετε κάποια εμπειρία με τα αεροσκάφη μια εκρηκτική αποσυμπίεση σε υψόμετρο δείχνει ότι πιθανόν να υπήρχε βόμβα". Υποστήριξε επίσης ότι δεν φαίνεται το δυστύχημα να οφείλεται στις καιρικές συνθήκες ή σε ανθρώπινο λάθος. "Αν η εικόνα του ραντάρ ξαφνικά σταματήσει να υπάρχει και συμβεί μια ξαφνική επιβράδυνση, όπως με την πτήση στο Σαρμ ελ-Σέιχ, αυτό δείχνει έντονα σε μια βόμβα".

Ο καθηγητής Μπάρτον είπε ότι θα υπήρχαν πολλές "δυνατότητες αξιοποίησης της χαλαρής ασφάλειας" στο αεροδρόμιο του Καΐρου και σε άλλα αεροδρόμια της Βόρειας Αφρικής, όπου το αεροσκάφος είχε βρεθεί νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Ενώ θα ήταν πιο δύσκολο να τοποθετηθεί μια βόμβα στο αεροδρόμιο του Παρισιού Σαρλ ντε Γκολ, είπε ότι κάποιος θα μπορούσε να έχει καταφέρει να κρύψει τη συσκευή σε μια προηγούμενη πτήση και να την έθεσε σε λειτουργία 30 ώρες αργότερα. Σημείωσε ότι η Γαλλία και το Βέλγιο είχαν επίσης πολλούς ύποπτους μαχητές του ISIS οι οποίοι επέστρεψαν από τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP ο αεροναυτικός εμπειρογνώμονας Ζεράρ Φελτζέ, "μια σημαντική τεχνική βλάβη, η έκρηξη ενός κινητήρα, μια έκρηξη μέσα στο αεροσκάφος, δεν μοιάζουν πιθανές". Όπως υπογραμμίζει, το A320, που μετέφερε 66 επιβαίνοντες, "ήταν σχετικά νέο", αφού βγήκε από τη γραμμή παραγωγής το 2003. Επιπλέον, ο τύπος του A320 θεωρείται ιδιαίτερα αξιόπιστος: "Είναι το αεροπλάνο μέσων αποστάσεων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο, κάθε 30 δευτερόλεπτα ένα A320 προσγειώνεται ή απογειώνεται" σημειώνει.

Πρόκειται για "ένα σύγχρονο αεροπλάνο, ενώ το συμβάν σημειώθηκε εν πτήσει σε εξαιρετικά σταθερές συνθήκες", υπογράμμισε ο Ζαν-Πολ Τροαντέκ, πρώην διευθυντής του γαλλικού Γραφείου Ερευνών και Αναλύσεων (BEA), στον ραδιοσταθμό Europe 1. Και η EgyptAir "είναι μια εταιρεία εγκεκριμένη για να εξυπηρετεί την Ευρώπη, συνεπώς δεν βρίσκεται στις μαύρες λίστες". Το γεγονός ότι δεν εστάλη κανένα μήνυμα συναγερμού σημαίνει πως υπήρξε ένα "βίαιο γεγονός" που μας κάνει να σκεφτούμε μια επίθεση, υποστηρίζει ο Τροαντέκ.

"Προκρίνουμε προφανώς το σενάριο της επίθεσης, καθώς κάτι τέτοιο προκαλεί και η πολιτική ατμόσφαιρα ", λέει ο Φελτζέ. Η Γαλλία, η οποία έχει πληγεί σκληρά τους τελευταίους μήνες από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, και η Αίγυπτος, όπου το αυταρχικό καθεστώς του Σίσι ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, είναι αμφότερες στόχοι του τζιχαντιστικού κινήματος. Όμως "εν γένει, όταν γίνονται τέτοιου είδους επιθέσεις, κάποιος αναλαμβάνει την ευθύνη. Θα το μάθουμε αρκετά σύντομα".

news.com.au, europe1.fr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα