«Πυρά» κατά Ομπάμα για την ανταλλαγή του Μπεργκντάλ με Ταλιμπάν

15:42 3/6/2014 - Πηγή: Antinews

Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών με αφορμή τις επιλογές του όσον αφορά στο χειρισμό θεμάτων που άπτονται της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν βρίσκεται για άλλη μια φορά, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ο Μπαράκ Ομπάμα.

Λίγα μόλις 24ωρα μετά την ανακοίνωση ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται μέχρι το τέλος του χρόνου να διατηρήσει στην ασιατική χώρα λιγότερους από 10.000 άνδρες, με ρόλο κυρίως εκπαιδευτικό και επιτελικό, (υπό την προϋπόθεση ότι θα υπογραφεί συμφωνία ασφαλείας με τον όποιο νέο πρόεδρο προκύψει από τον επαναληπτικό γύρο των εκλογών τις επόμενες

εβδομάδες), ο Ομπάμα δέχεται «πυρά» για την ανταλλαγή του λογία Μπόου Μπεργκντάλ με πέντε κρατουμένους Ταλιμπάν στο Γκουαντάναμο.

Η ανταλλαγή έγινε γνωστή την Κυριακή, οπότε ο Μπεργκντάλ, ο μοναδικός Αμερικανός αιχμάλωτος στο Αφγανιστάν ο οποίους κρατούνταν εδώ και πέντε χρόνια από τους Ταλιμπάν, αφέθηκε ελεύθερος να μεταβεί στη Γερμανία και από εκεί στις ΗΠΑ. Την ίδια ημέρα πέντε υψηλόβαθμα στελέχη των Ταλιμπάν, τα οποία είχαν αιχμαλωτιστεί από τον αμερικανικό στρατό το 2001 στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της εκεί εισβολής. Οι πέντε μεταφέρθηκαν στο Κατάρ το οποίο φαίνεται ότι διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και στην υλοποίηση της ανταλλαγής, που, όπως προκύπτει, ήταν και ένα από τα βασικά θέματα που συζήτησε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής του επίσκεψης, την περασμένη Κυριακή, στο Αφγανιστάν.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, που επί περίπου 13 χρόνια αποτέλεσε κομβικό και στενό σύμμαχο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, εξέφραζε, δια μέσου όλων των δυνατών έμμεσων διόδων αποφεύγοντας τις κατευθείαν δηλώσεις, την ιδιαίτερα έντονη δυσφορία του για το γεγονός ότι οι όλες διαπραγματεύσεις έγιναν εν αγνοία του μέχρι και την τελευταία στιγμή. Επιπλέον, συνεργάτες του κατηγορούσαν την Ουάσινγκτον ότι από την μία έχει εναντιωθεί στις αλλεπάλληλες προτάσεις του Καρζάι για διάλογο με τους Ταλιμπάν αλλά από την άλλη συζητά μαζί τους απευθείας για την απελευθέρωση ενός αιχμαλώτου της. Οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν, επίσης, τη συμφωνία «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» αφού «κλείστηκε» χωρίς τη γνώμη των επίσημων θεσμών της χώρας της οποίας οι πέντε κρατούμενοι είναι υπήκοοι και εξέφραζαν την άποψη ότι πρόκειται για ενέργεια που θα προκαλέσει νέα μεγάλα προβλήματα στο Αφγανιστάν.

Ο Καρζάι αποχωρεί από την προεδρία μέσα στο χρόνο και θα παραδώσει τα ηνία σε οποίον επικρατήσει στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών. Μέχρι σήμερα έχει κωλυσιεργήσει και πρακτικώς αρνηθεί να υπογράψει τη διμερή συμφωνία ασφαλείας που θα θέτει το καθεστώς περαιτέρω παραμονής στη χώρα των περίπου 10.000 Αμερικανών στρατιωτών μετά το πέρας του 2014. Ο Καρζάι δεν έχει ξεκαθαρίσει γιατί ακριβώς αρνείται να υπογράψει τη συμφωνία, αρκούμενος στο να προβάλλει τις διαφωνίες του με τις ΗΠΑ όσον αφορά στο διάλογο με τους Ταλιμπάν και την όψιμη άποψή του ότι η Ουάσινγκτον έφερε τον πόλεμο στη χώρα του και οφείλει ν’ αναλάβει τις ευθύνες της. Πίσω από αυτά, κατά πολλούς, κρύβεται η δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Λευκού Οίκου να προχωρήσει σε απόσυρση σημαντικού τμήματος των στρατευμάτων της ενώ είναι κοινώς αποδεκτό ότι η χώρα κάθε άλλο παρά έχει βρει το βηματισμό της. Αντίθετα, μαστίζεται από ακυβερνησία, από παντελή έλλειψη ελέγχου σε ολόκληρες επαρχίες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται υπό τους Ταλιμπάν, και από διάχυτη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα.

Την ίδια ώρα, σφοδρή αντιπαράθεση για τις συνθήκες απελευθέρωσης του Μπεργκντάλ έχει ξεσπάσει και εντός ΗΠΑ με τους Ρεπουμπλικάνους να πνέουν τα μένεα κατά των χειρισμών του Ομπάμα. Τον κατηγορούν ότι αγνόησε το Κογκρέσο και δεν ενημέρωσε ως όφειλε περίπου ένα μήνα νωρίτερα για τα σχέδιά του επιδεικνύοντας «περιφρόνηση».

Οι ρεπουμπλικανικές επικρίσεις συγκλίνουν, ως προς την εκτίμησή τους, με αυτές που διαρρέονται ως απόψεις των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας οι οποίες εκτιμούν ότι τα στελέχη των Ταλιμπάν που απελευθερώθηκαν είναι «εξαιρετικά επικίνδυνα» και ότι «αποτελούν απειλή» για τις ΗΠΑ καθώς είχαν θέσεις – κλειδιά στην οργάνωση των Ταλιμπάν. Πρόκειται για τον Μουχάμαντ Φαζλ που ήταν αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των Ταλιμπάν, τον Κχιρούλλαχ Κχαϊρκχούα, διοικητή της Χεράτ υπό τους Ταλιμπάν και υπουργό Εσωτερικών τους, τον Αμπντούλ Χακ Ουασίκ, υφυπουργός μυστικών πληροφοριών επί καθεστώτος Ταλιμπάν, τον Μουλά Νορούλλαχ Νούρι, ανώτερο στρατιωτικό διοικητή τους, και τον Μουχάμαντ Νάμπι Ομάρι, που είχε σειρά καθηκόντων μεταξύ των οποίων και επικεφαλής ασφαλείας. Ο Νούρι και ο Φαζλ θεωρούνται ύποπτοι και για τη σφαγή χιλιάδων Αφγανών σιιτών.

Ελάχιστα στοιχεία έχουν γίνει γνωστά για τους ακριβείς όρους της συμφωνίας ανταλλαγής. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι πέντε απαγορεύεται να εξέλθουν από το Κατάρ για τουλάχιστον ένα χρόνο και ότι το εμιράτο έδωσε «εγγυήσεις» όπως λέει η προεδρία Ομπάμα ότι δεν πρόκειται να αναμιχθούν στο εξής σε καμία τρομοκρατική ενέργεια κατά αμερικανικών συμφερόντων, κάτι που αμφισβητείται έντονα τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους όσο και από τις αφγανικές υπηρεσίες που πρόσκεινται στον Καρζάι. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ ανταπαντούσε στις επικρίσεις αυτές λέγοντας ότι η συμφωνία αυτή ανταλλαγής μπορεί να «ανοίξει τα δρόμο για την επίτευξη κάποιου είδους συμφωνίας ειρήνης εντός Αφγανιστάν μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών» κάτι πάντως που οι ίδιοι οι Ταλιμπάν διέψευσαν δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι δεν πιστεύουν στην προοπτική συμφωνίας ειρήνης. Προκάλεσαν δε ακόμη περισσότερο πονοκέφαλο στον Ομπάμα χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ανταλλαγής «νίκη για τους Ταλιμπάν».

Πηγές: bbc, reuters, Washington post

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα