Ρωγμές στην ευρωζώνη απ’ το σεισμό στη Μαδρίτη

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί η Ευρώπη μετά την επιδείνωση της κατάστασης στην Ισπανία, που έχει φέρει τη Μαδρίτη στα πρόθυρα του μηχανισμού διάσωσης για το σύνολο της οικονομίας. Η βεβαιότητα της Γερμανίας ότι η λιτότητα θα καθησυχάσει τις αγορές όχι μόνο δεν επαληθεύτηκε αλλά η κρίση παρασύρει σε επικίνδυνα μονοπάτια και την Ιταλία θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Μετά το ξαφνικό αίτημα από τη Βαλένθια και τη Μούρθια για βοήθεια από την ισπανική κυβέρνηση και τις πληροφορίες ότι ακολουθούν έξι ακόμη αυτόνομες περιφέρειες η εβδομάδα ξεκίνησε πολύ άσχημα για τη Μαδρίτη. Το κόστος δανεισμού της εκτοξεύτηκε σε νέο ύψος ρεκόρ από το 1996 ενώ πλέον γίνονται ανοιχτά συζητήσεις για πακέτο βοήθειας για το σύνολο της ισπανικής οικονομίας, ακόμη και για διακοπή πληρωμών.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις νέα πιέσεις που δέχεται η Ιταλία και την αβεβαιότητα για την Ελλάδα οδήγησαν το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου στο 7,5% ενώ ξεπέρασε το 7% το επιτόκιο στα διετή και στα τριετή.

Την ίδια στιγμή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέρρεαν με τη Μαδρίτη να χάνει άνω του 5% και το Μιλάνο 4%. Στην Ιταλία λόγω των ισχυρών πιέσεων ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών 5 τραπεζών, όταν οι απώλειες ξεπέρασαν το 5% ενώ η είδηση ότι το Μιλάνο και άλλες πόλεις κινδυνεύουν με χρεοκοπία εκτόξευσε το σπρεντ στα δεκαετή ομόλογα στο 6,36%.

Στο κόκκινο βρέθηκαν σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τη Φρανκφούρτη να χάνει 3,18% και το Παρίσι 2,89%.

Σε αυτό το σκηνικό οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χθες ότι το πρόσφατο πακέτο μέτρων ύψους 65 δισεκατομμυρίων ευρώ θα καθησυχάσει τις αγορές μόνο ως κακόγουστο αστείο ή ως άγνοια κινδύνου μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Η γερμανική πλευρά και οι υπόλοιποι του «γερμανικού κλαμπ» θεωρούν ότι η απάντηση στο πρόβλημα θα δοθεί με τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής για την τραπεζική ένωση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εντωμεταξύ όμως οι τραπεζικές κρίσεις επιτείνουν όπως πλέον φαίνεται τις κρίσεις χρέους καθώς οι επενδυτές αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τις προβληματικές χώρες. Μέχρι να λειτουργήσει το γερμανικό σχέδιο Ιταλία και Ισπανία θα έχουν πάρει μαζί τους στον πάτο το ευρώ και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Κορυφαίοι Ισπανοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η Ισπανία θα αναγκαστεί να ζητήσει βοήθεια για να καλύψει το χρέος της, μιας και τυπικά πλέον είναι εκτός αγορών. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τι μορφή θα έχει αυτή η βοήθεια, το σίγουρο είναι ότι η χώρα θα υποχρεωθεί σε νέο πακέτο μέτρων από την Τρόικα.

Σε αυτή την περίπτωση ίσως επαληθευτεί το σύνθημα των πρόσφατων διαδηλώσεων: «Μαριάνο, δεν βγάζεις το καλοκαίρι» (σ.σ. Μαριάνο Ραχόι) καθώς η ισπανική οικονομία ήδη βρίσκεται σε ύφεση και η ανεργία στο 25%.

Δεν φτάνουν τα χρήματα

Το θέμα είναι όμως ότι το συγκεκριμένο σύστημα χρηματοδότησης δεν έχει μεγάλες δυνατότητες. Οπως σημειώνει ο καθηγητής του LSE Πολ ντε Γκρόου στην ιστοσε

Keywords
Τυχαία Θέματα