Σαμάρ Αλ Μόγκρεν: Οι γυναίκες της χώρας μου κατευθύνουν πλέον μόνες τους την πορεία της ζωής τους
«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έρθει αυτή η ώρα. Ο κόσμος με χειροκροτούσε, άλλοι με φώναζαν "άγγελο της Σαουδικής Αραβίας με τα άσπρα" και εγώ αισθανόμουν απόλυτη ευτυχία. Τα καταφέραμε σκέφτηκα…», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρώτη γυναίκα που οδήγησε το αυτοκίνητό της στους δρόμους του Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, η δημοσιογράφος Σαμάρ Αλ Μόγκρεν.
…«Ήταν Σάββατο 23 Ιουνίου, περίμενα με αγωνία να έρθουν τα μεσάνυχτα. Η ζωή στη
«Φόρεσα κατάλευκη αμπάγια, (το χαρακτηριστικό μακρύ, μαύρο, μέχρι πρότινος, ένδυμα των γυναικών που προστατεύει σύμφωνα με την παράδοσή τους τη γυναικεία σεμνότητα) και μία κατάλευκη μπούρκα (ισλαμική μαντήλα), χωρίς όμως να κρύψω το πρόσωπό μου, μπήκα στο κατάλευκο αυτοκίνητό μου και οδήγησα στους τεράστιους αυτοκινητόδρομους του Ριάντ, ακριβώς ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ξημερώματα Κυριακής 24 Ιουνίου, που επιτρεπόταν πλέον και επίσημα οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία να οδηγούν αυτοκίνητο. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έρθει αυτή η ώρα. Ο κόσμος με χειροκροτούσε, άλλοι με φώναζαν «άγγελο της Σαουδικής Αραβίας με τα άσπρα» και εγώ αισθανόμουν απόλυτη ευτυχία. Τα καταφέραμε σκέφτηκα…» λέει όλο συγκίνηση στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Σαμάρ Αλ Μόγκρεν, η «επαναστάτρια» δημοσιογράφος, όπως χαρακτηρίστηκε πολλές φορές, της Σαουδικής Αραβίας
Αυτό που την εξέπληξε περισσότερο εκείνο το βράδυ, που δεν θα ξεχάσει ποτέ στη ζωή της, είναι ότι οι περισσότεροι Άραβες άνδρες οδηγοί ήταν ενθουσιασμένοι που έβλεπαν μία γυναίκα επιτέλους να οδηγεί. Κάποιοι κόρναραν χαρούμενοι, κάποιοι άλλοι φώναζαν επιφωνήματα χαράς αλλά και θαυμασμού, κάποιοι της έδωσαν λουλούδια και σοκολάτες.
Μέχρι πρότινος, οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας επιτρεπόταν να βρίσκονται μόνο στο πίσω κάθισμα του αυτοκίνητου και για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν οδηγούς.
«Όμως ήταν πολυέξοδο να έχεις πάντα οδηγό, ή να είσαι αναγκασμένη να περιμένεις τον σύζυγο ή τον πάτερα σου ή τα αδέρφια σου να σε μετακινήσουν» λέει η Σαμάρ. «Πρώτον δεν είχαν όλες οι γυναίκες αυτή την οικονομική δυνατότητα και δεύτερον χάναμε πολύτιμο χρόνο, κυρίως για να πάμε στο σπίτι μας μετά τη δουλειά. Πολλές φορές χρειαζόταν να περιμένουμε ώρες…» θα αποκαλύψει.
Με την ανακοίνωση του νέου νόμου από το βασιλιά Σαλμάν οι γυναίκες μπορούν να βγάλουν δίπλωμα οδήγησης στη Σαουδική Αραβία, στη μοναδική χώρα στην οποία απαγορευόταν μέχρι σήμερα. Μια χώρα που οι γυναίκες στερούνταν μέχρι πρόσφατα πολλά από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο με τα τελευταία διατάγματα του νεότερου βασιλιά, τους δόθηκαν περισσότερες ελευθερίες, αφού εκτός από δίπλωμα οδήγησης, πλέον επιτρέπεται να πάνε σε γήπεδο, αλλά και να παρακολουθήσουν ταινίες στο σινεμά.
«Για να δούμε μία ταινία στο σινεμά ήμασταν αναγκασμένες να ταξιδέψουμε σε ένα άλλο κράτος, εφόσον είχαμε την άδεια του πατέρα ή του συζύγου μας. Έπρεπε μεταφερθούμε σε μία κοντινή χώρα, να πάρουμε αεροπλάνο, να κάνουμε κράτηση θέσης στο σινεμά για να δούμε την ταινία που επιθυμούσαμε. Φανταστείτε πόσο μας κόστιζε για να δούμε απλά μία ταινία. Τώρα μπορούμε να το απολαύσουμε και στη χώρα μας» λέει η συγγραφέας, που βραβεύτηκε στην Ιταλία, για το βιβλίο της «The Women Vice», το οποίο αφορούσε τις γυναίκες κρατούμενες στις φυλακές της Σαουδικής Αραβίας, τη βία και τις διακρίσεις που βιώνουν.
Σήμερα όμως, οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία δεν έχουν καταφέρει απλά να αλλάξουν μόνο την καθημερινότητα τους, αλλά κατάφεραν να αλλάξουν όλη τους τη ζωή με αλματώδεις και γρήγορους ρυθμούς, όπως η ίδια ομολογεί. Έχουν πλέον δικαίωμα στην ανώτατη εκπαίδευση, χωρίς να πάρουν την έγκριση του πατέρα ή συζύγου τους. Μπορούν να ανοίξουν ως ιδιοκτήτριες τη δική τους επιχείρηση, να αγωνιστούν σε αθλήματα, να πάρουν διαζύγιο και να έχουν την κηδεμονία των παιδιών τους μετά το διαζύγιο.
Η Σαμάρ Αλ Μόγκρεν, είναι ήδη χωρισμένη με τρία μικρά παιδιά. Αγόρια και τα τρία. Κατάφερε να έχει την πλήρη κηδεμονία των παιδιών της, αλλά και να ζει μόνη της σε ένα υπέροχο σπίτι, χωρίς την επίβλεψη και την επιτήρηση του πατέρα της και των τεσσάρων αδερφών της.
Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βασικός τρόπος ζωής μίας γυναίκας στη Σαουδική Αραβία δεν εξαρτάται τόσο από τους νόμους που πολλές φορές την προστατεύουν, αλλά εξαρτάται κυρίως από τη θρησκεία, την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου.
Δεν κρύβει ότι ακόμη και σήμερα, σε κάποια μικρά απομακρυσμένα χωριά της Σαουδικής Αραβίας, ο πατέρας μπορεί να παντρέψει το μόλις οχτώ, εννέα ή δέκα χρονών κοριτσάκι του, γιατί το υποσχέθηκε ή γιατί πιστεύει ότι έτσι θα του εξασφαλίσει μία καλύτερη ζωή.
Σήμερα οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία εργάζονται, έχουν σχεδόν τους ίδιους μισθούς με τους άνδρες, είναι σε θέση ισχύος σε αρκετές επιχειρήσεις, αλλά ακόμη δεν τους έχει δοθεί το δικαίωμα να ασχοληθούν με την πολιτική, ή με το δικαστικό σώμα, ως δικαστές.
«Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας κατευθύνουν πλέον την πορεία τους μέσα από τους πολυσύχναστους δρόμους της Σαουδικής Αραβίας, οδηγώντας όχι μόνο το αυτοκίνητό τους αλλά και τη ζωή τους. Απολαμβάνουν μια νέα εποχή, αλλάζουν χρώμα στις αμπάγιες τους, και αυτονομούνται πάντα όμως σεβόμενες στους θρησκευτικούς Νόμους» λέει η ίδια.
Η δημοσιογράφος, συγγραφέας και μυθιστοριογράφος Σαμάρ Αλ Μόγκρεν, που πήρε το μάστερ της στις δημόσιες σχέσεις και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σχετικά με το ρόλο των συγγραφέων της Σαουδικής Αραβίας στην προώθηση της κοινωνικής αλλαγής στο Βασίλειο, από το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μπαχρέιν, είναι αρθρογράφος σε ευρείας κυκλοφορίας περιοδικά στη Σαουδική Αραβία όπως το περιοδικό Emirati Bint Al-Khaleej και γράφει άρθρα για διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Είναι παρουσιάστρια τηλεοπτικής κοινωνικής εκπομπής σε διεθνή τηλεοπτικό αραβικό σταθμό, της εκπομπής "Imra'a wa Akthar", ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στη συζήτηση των ανησυχιών που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας, ενώ εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για τα δικαιώματα των γυναικών στη Σαουδική Αραβία.
Στόχος της είναι οι γυναίκες να αποκτήσουν την ελευθερία τους να μετακινηθούν σε οποιοδήποτε κράτος του κόσμου, χωρίς να χρειάζεται να έχει πάνω στο διαβατήριό τους τη σφραγίδα της άδειας του πατέρα, του συζύγου ή των αδελφών.
«Ελπίζω πως πολύ σύντομα θα το καταφέρουμε και αυτό και θα ερχόμαστε στην Κέρκυρα χωρίς ειδική άδεια, θα δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σαμάρ Αλ Μόγκρεν, που ήρθε για λίγες μέρες στο νησί συνοδευόμενη από τη στενή φίλη και συνεργάτη της Huda Al Otaibi.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- 20 συγκλονιστικές φωτογραφίες από την επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων παιδιών στην Ταϊλάνδη
- Αναχώρησε με Ουάρντα ο ΠΑΟΚ
- Γιατί η συγγνώμη γράφεται με δύο «γ» και όχι με ένα;
- Τα τρία καλοκαιρινά φρούτα με τη λιγότερη ζάχαρη
- ΟΙ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ που πρωτοστατούν για την παραίτηση του Πρ. Παυλόπουλου...
- ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΙΚΟΝΑ! Η επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών στην Ταϊλάνδη....
- Στο 5,5 η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research – Άνοδος ακροδεξιών απόψεων
- Όλα όσα είπε ο Βασιλειάδης για Παναθηναϊκό, ΟΑΚΑ, ΣΕΦ και αναδιάρθρωση της Super League
- Γελάνε και οι… αριστερές μαϊμούδες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Γελάνε και οι… αριστερές μαϊμούδες
- Ποιοι είδαν χωρίς αγωνία τα πέναλτι στον προημιτελικό Ρωσίας-Κροατίας;
- ΕΤ: Τα… δώρα του Μαξίμου - Δίνει 100 εκατ. ευρώ στην Αττική Οδό με επέκταση της σύμβασης
- Σαμάρ Αλ Μόγκρεν: Οι γυναίκες της χώρας μου κατευθύνουν πλέον μόνες τους την πορεία της ζωής τους
- Μ. Βαρδινογιάννη: Όταν οι Έλληνες έχουν ένα κοινό όραμα, όλα είναι εφικτά
- X. Σταϊκούρας: Ο κ. Τσίπρας είναι πρωθυπουργός υπό προθεσμία
- Αυστρία: Oι αιτούντες άσυλο να υποβάλουν τις αιτήσεις τους εκτός της ΕΕ
- WWF: Η Μεσόγειος σε καθεστώς υψηλού κινδύνου
- Σταϊκούρας: Ο κ. Τσίπρας είναι πρωθυπουργός υπό προθεσμία
- Η Πιονγκιάνγκ μιλά για «γκανγκστερικές απαιτήσεις» και η Ουάσινγκτον για πρόοδο στις συνομιλίες
- Τελευταία Νέα Antinews
- Σαμάρ Αλ Μόγκρεν: Οι γυναίκες της χώρας μου κατευθύνουν πλέον μόνες τους την πορεία της ζωής τους
- WWF: Η Μεσόγειος σε καθεστώς υψηλού κινδύνου
- Ενενήντα χρόνια από τη γέννηση του Στάνλεϊ Κιούμπρικ
- Αυστρία: Oι αιτούντες άσυλο να υποβάλουν τις αιτήσεις τους εκτός της ΕΕ
- Η Πιονγκιάνγκ μιλά για «γκανγκστερικές απαιτήσεις» και η Ουάσινγκτον για πρόοδο στις συνομιλίες
- ΕΤ: Τα… δώρα του Μαξίμου - Δίνει 100 εκατ. ευρώ στην Αττική Οδό με επέκταση της σύμβασης
- ΔΝΤ: Τα υψηλά πλεονάσματα εμποδίζουν την ανάπτυξη
- Φάιλμπριφ: Θα είναι αυτοκαταστροφική η αναβολή των περικοπών σε συντάξεις, αφορολόγητο
- Πούτιν για εθνική Ρωσίας: Ήταν ήρωες, είμαστε υπερήφανοι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Δεν είναι λούμπεν υπόκοσμος το Ρεμπέτικο σύντροφοι Δ. Σαββόπουλε και Ν. Ζαχαριάδη | Του Μπάμπη Τσέρτου
- Γέροντας Παΐσιος: Όταν καλοπερνάς στη γη, κάτι δεν πάει καλά με τον εαυτό σου
- Συγκλονιστικός Κλοπ για τα εγκλωβισμένα παιδιά της Ταϊλάνδης: You'll never walk alone - ΒΙΝΤΕΟ
- Μαγεία στην Κρήτη: Εντυπωσιακό νυχτερινό σόου καταδύσεων στη λίμνη του Αγίου Νικολάου - ΦΩΤΟ
- ΟΙ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ που πρωτοστατούν για την παραίτηση του Πρ. Παυλόπουλου...
- Πλέει ξανά στα νερά του Θερμαϊκού ο Κωνσταντής – 20 δρομολόγια καθημερινά από τα «Καραβάκια Θεσσαλονίκης»
- Σοκ στην Ηγουμενίτσα: Συνοριοφύλακας ανασύρθηκε νεκρός από τη θάλασσα
- Αυστριακός Υπουργός Εσωτερικών: Η Αυστρία δεν θα δεχθεί πίσω κανέναν πρόσφυγα- Τελεία και παύλα
- Λαμπερός γάμος για την Αλεξάνδρα Παναγιώταρου
- Όλα όσα είπε ο Βασιλειάδης για Παναθηναϊκό, ΟΑΚΑ, ΣΕΦ και αναδιάρθρωση της Super League