Σαμαράς: Ανάγκη για επιμήκυνση έως το 2016

Θέμα επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος όχι μέχρι το 2014 αλλά μέχρι το 2016 έθεσε για πρώτη φορά ο ίδιος ο  Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην Washington Post στοιχειοθετώντας με αριθμούς την αναγκαιότητα αυτή. Στην ίδια συνέντευξη εκφράζει τις ανησυχίες του για τις συνέπειες των μέτρων στην κοινωνία, λέγοντας ότι «Αν δεν υπάρξει

φως στο τέλος του τούνελ, τότε, ναι, είμαι πολύ ανήσυχος».

Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τηρούμε όσα έχουμε υπογράψει» και πρόσθεσε ότι μια ενδεχόμενη ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη, θα ήταν καταστροφή.

Η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη, τόνισε ο κ. Σαμαράς σημειώνοντας ότι πρόκειται οι περικοπές δαπανών ύψους 11,7 δισεκ ευρώ έχουν να κάνουν με το να καταστεί η κυβέρνηση μικρότερη και το όλο σύστημα πιο αποτελεσματικό.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι «είμαστε εδώ για να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, για να πετύχουμε τους στόχους μας».

Στην ερώτηση αν τα χρήματα από την τρόικα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Σαμαράς απαντά: «Ναι, αν πάρουμε την επόμενη δόση, η οποία ελπίζω ότι θα είναι τον Οκτώβριο, θα ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες» υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη και να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η συνέχιση της ύφεσης.

Για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο κ. Σαμαράς είπε ότι συζήτησαν την ανάγκη για ρευστότητα, σημειώνοντας ότι για την Ελλάδα είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε με έμφαση ότι δεν θέλει η Ελλάδα να γίνει το αρνητικό παράδειγμα για τους άλλους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να εξασφαλίσουμε την παραμονή μας στην ευρωζώνη και πολλοί ηγέτες στο εξωτερικό συνειδητοποιούν τώρα ότι αυτό είναι το καλύτερο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Οι συνέπειες είναι άγνωστες ως προς το τι θα μπορούσε να συμβεί στην Ευρώπη αν η Ελλάδα έφευγε. Ποια θα ήταν η αντίδραση των αγορών».

Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμα για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη μεταρρύθμιση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, τον αγώνα κατά της γραφειοκρατίας και τις επενδυτικές ευκαιρίες ενώ δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι έγιναν πολύ σοβαρά λάθη από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στη συνέχεια εξέφρασε την ανησυχία του για την κοινωνική συνοχή, τονίζοντας ότι «αν δεν υπάρξει φως στο τέλος του τούνελ τότε ναι, είμαι πολύ ανήσυχος».

Παράλληλα έκανε αναφορά και στα προβλήματα των παράνομων μεταναστών, στην κρίση στη Συρία και στην πιθανότητα χιλιάδες πρόσφυγες να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα, σημειώνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο των παράνομων μεταναστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα