Σαμαράς: «Η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους της και γυρίζουμε σελίδα»

Την πεποίθηση ότι η εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη ενισχύεται, εξέφρασε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ιδιαίτερα θετικό για την εικόνα της χώρας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το τελευταίο διήμερο που πέρασε.

Τόνισε ότι η Ελλάδα

απέσπασε θετικά σχόλια από όλες τις πλευρές για την επιτυχημένη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα στην Αθήνα, για την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και για την αποφασιστική προώθηση των μεταρρυθμίσεων. «Όλοι πια υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους της και γυρίζουμε σελίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Α. Σαμαράς.

«Είναι άδικο αλλά και στενάχωρο για τον κόσμο την ώρα που η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της να βγει από το τέλμα, να υπάρχουν παραφωνίες».

Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τις ενδοκυβερνητικές αναταράξεις που έχουν δημιουργηθεί, συνεπεία των αποφάσεων για την αγορά του γάλακτος στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, είπε ο πρωθυπουργός, στο ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνται αν θα καταφέρουν να μείνουν ένα ενιαίο κόμμα. «Προχωράμε και όλα θα γίνουν κανονικά όπως πρέπει», είπε, αποφεύγοντας οποιαδήποτε άλλη αναφορά επί του θέματος.

Παράλληλα, ο Α. Σαμαράς τόνισε ότι η Ελλάδα το τελευταίο διήμερο απέσπασε θετικά σχόλια για τις επιτυχίες της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ. Όπως είπε, μέσα σε δυόμισι μήνες η Ελληνική Προεδρία έκλεισε 54 νομοθετικές πρωτοβουλίες σε δύσκολα ζητήματα που βρίσκονταν για αρκετό καιρό σε εκκρεμότητα. Προωθήθηκαν θέματα ανάπτυξης, απασχόλησης, προστασίας της κοινωνικής συνοχής, αγροτικής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών, καινοτομίας κ.α.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατ’ αρχήν συμφωνία που επέτυχε η Ελληνική Προεδρία επί του κανονισμού για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης τραπεζών, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα «μεγάλο βήμα ασφαλείας» και αποτελεί το πιο κρίσιμο βήμα για να προχωρήσει η τραπεζική ένωση της Ευρώπης. Όπως είπε ο Α. Σαμαράς, με τη συμφωνία αυτή ανοίγει ο δρόμος για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης μέσα από την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημά της και μέσα από την ασφάλεια στις καταθέσεις και στη ρευστότητα. Επιπλέον, με το βήμα αυτό, προλαμβάνονται μελλοντικές τραπεζικές κρίσεις, είπε ο Α. Σαμαράς, και ανοίγει ο δρόμος για τον έγκαιρο έλεγχο των στρεβλώσεων πριν δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στη συμφωνία επί της οδηγίας για τη φορολόγηση των καταθέσεων, η οποία προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις τράπεζες και στις φορολογικές αρχές των χωρών της ευρωζώνης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Για το θέμα της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας, ο Α. Σαμαράς σημείωσε ότι η Ευρώπη χάνει έδαφος και οφείλει να αντιστρέψει αυτήν την τάση και να προχωρήσει μπροστά, μειώνοντας το ενεργειακό κόστος και τη φορολογία. Πρόσθεσε ότι το ζήτημα είναι ψηλά στην ατζέντα της Ελληνικής Προεδρίας και υπενθύμισε ότι το Μάιο θα είναι το βασικό θέμα που θα συζητηθεί στο άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας στην Αθήνα.

Σχετικά με τα θέματα της ενέργειας, ο Α. Σαμαράς είπε ότι η κρίση στην Ουκρανία υπογραμμίζει την ανάγκη της ΕΕ να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού και να αναπτύξει τις δικές της ενεργειακές πηγές. Το θέμα αυτό δίνει ιδιαίτερη σημασία, είπε ο Α. Σαμαράς, στη διερεύνηση κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και στη στήριξη των χωρών - μελών της Ευρώπης να αναπτύξουν δικές τους ενεργειακές πηγές και δικούς τους εναλλακτικούς δρόμους ενεργειακού εφοδιασμού από χερσαίους και από θαλάσσιους αγωγούς. Κατά την παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Α. Σαμαράς επισήμανε την ιδιαίτερη σπουδαιότητα της ανατολικής Μεσογείου, του νοτίου διαδρόμου και του τριγώνου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Εξάλλου, ερωτηθείς κατά πόσο επηρεάζει η ουκρανική κρίση τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, ο Α. Σαμαράς απάντησε ότι η σχέση που έχει οικοδομήσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με τη Ρωσία δεν αλλάζει. Αναφέρθηκε στον τεράστιο αριθμό των Ρώσων τουριστών στη χώρα, εκτιμώντας ότι το ίδιο θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Ανέφερε δε ότι το ρωσικό ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα ουδεμία σχέση έχει με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Για την κατάσταση στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη επιμένει στην ακεραιότητά της, συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και κάνει έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης.

Σε ό,τι αφορά το κλίμα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει η μετάβαση της Ευρώπης σε μια νέα εποχή, πολύ πιο καθαρής τεχνολογίας, αλλά χωρίς να αγνοείται η επίπτωση στο κόστος της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και η σημασία του κόστους ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα