Σαρκοζί «μαινόμενος» παρουσιάζει εαυτόν θύμα της γαλλικής... «Στάζι» !!!

Σάλο έχει προκαλέσει στη Γαλλία η δημόσια επιστολή του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, δια της οποίας επιτίθεται σε όλους και όλα, αλλά κυρίως στη δικαιοσύνη, παρομοιάζει τις γαλλικές αρχές (αστυνομικές και δικαστικές) με τις μυστικές υπηρεσίας της ανατολικής Γερμανίας, την «Στάζι», με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές του συνομιλίες με το δικηγόρο του και τις κατηγορίες σε βάρος του ότι προσπαθούσε να είναι ενήμερος ,

δια μέσου συνεργατών του, για δικαστικές διαδικασίες που τον αφορούσαν. Η επιστολή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Figaro και φέρει τον τίτλο «αυτό που θέλω να πω στους Γάλλους».

Ο Σαρκοζί υποστηρίζει ότι η υπόθεση της παρακολούθησης των τηλεφωνικών του συνδιαλέξεων είναι η απόδειξη ότι καταπατούνται σφοδρά και πρωτόγνωρα οι ιερές αξίες της γαλλικής δημοκρατίας, μιλά για κατρακύλα άνευ προηγουμένου, ειρωνεύεται την υπουργό Δικαιοσύνης και γενικότερα την κυβέρνηση υπονοώντας ότι γνώριζαν πολύ καλά για τις παρακολουθήσεις αυτές και κοροϊδεύουν τον κόσμο, και σημειώνει ότι η «Γαλλία των δικαιωμάτων του ανθρώπου έχει αλλάξει δραματικά..» Στη συνέχεια, παρομοιάζει την κατάσταση με τη δραστηριότητα των μυστικών υπηρεσιών της ανατολικής Γερμανίας λέγοντας ότι «όποιος μου τηλεφωνεί, πρέπει να ξέρει ότι παρακολουθείται, και αυτό δεν είναι απόσπασμα από την υπέροχη ταινία «Οι Ζωές των Άλλων» που αναφέρεται στην Αν. Γερμανία και στις δραστηριότητες της Στάζι..»

Ο Σαρκοζί αναφέρει επίσης στην επιστολή του ότι δεν επιθυμεί διόλου να επιστρέψει σε ενός τέτοιου επιπέδου πολιτική σκηνή αν και σπεύδει να συμπληρώσει απευθυνόμενος σε αυτούς που ονομάζει πολιτικούς του αντιπάλους, ότι αν ήθελαν να διασφαλίσουν ότι θα μείνει εκτός πολιτικού παιχνιδιού, θα ήταν προτιμότερο να του εξασφαλίσουν «μια φυσιολογική ήρεμη ζωή». Κλείνοντας, προσπαθεί να υπερασπιστεί τον δικηγόρο του Τιερύ Χερτζόγκ, που είναι μπλεγμένος στην ίδια υπόθεση, υπογραμμίζοντας ότι είχε «το τεράστιο ελάττωμα να έχει φιλικές σχέσεις με έναν από τους πλέον διακεκριμένους δικαστικούς της Γαλλίας, του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου». Πρόκειται για τον Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, ο οποίος φέρεται να είναι η «πηγή» όλης της πληροφόρησης του Σαρκοζί από τις εξελίξεις στο δικαστήριο που τον αφορούσαν.

Η γραπτή «έκρηξη» του Σαρκοζί έχει προκαλέσει σάλο στη Γαλλία, καθώς έγινε και τρεις ημέρες πριν από τον α’ γύρο των τοπικών εκλογών, με σημαντικό μέρος του πολιτικού κόσμου και του Τύπου να θεωρεί ότι «ξεπέρασε κάθε όριο, ιδιαίτερα ως προς τον τόνο και το ύφος του» σημειώνοντας ότι αντανακλά την μεγάλη του δυσφορία που δεν αντιμετωπίζεται προνομιακά και την περιφρόνησή του για τη δικαιοσύνη με εξαίρεση «τους δικούς του φίλους». Ένα άλλο τμήμα της πολιτικής σκηνής και της κοινής γνώμης, κυρίως προσκείμενο στο κόμμα του, το νεογκωλικό UMP αντίθετα εκτιμά ότι πρόκειται για απολύτως δικαιολογημένη και πρέπουσα αντίδραση και αναμένει να «ενισχύσει» το κόμμα στις δημοτικές εκλογές. Έχει ενδιαφέρον, πάντως, ότι αρκετές εφημερίδες υπενθυμίζουν ότι επί Σαρκοζί στο υπουργείο Εσωτερικών δρομολογήθηκαν οι περισσότερες νομοθετικές ρυθμίσεις για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και ότι ο ίδιος ήταν τότε που ειρωνευόταν στο όνομα της «ασφάλειας και της προστασίας του κράτους», όσους εξέφρασαν ανησυχία για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Ολλάντ, από την πλευρά του, τόνισε ότι δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να απαντήσει σε μια πολεμική που συσχετίζει τη γαλλική δημοκρατία με δικτατορίες, κάτι που χαρακτήρισε «αβάσταχτο». Συμπλήρωσε ότι ως πρόεδρος, διατηρεί το καθήκον να διασφαλίζει το σεβασμό των βασικών αρχών της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της εύρυθμης λειτουργίας της, σημειώνοντας ότι απέναντι σε αυτήν όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Έντονα αντέδρασαν τόσο το Σωματείο των στελεχών της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, που εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του «για το ότι ένας πρώην πρόεδρος, που γνωρίζει από πρώτο χέρι πώς εργαζόμαστε, και από την θέση του υπουργού Εσωτερικών, φτάνει να κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις», όσο και η Ένωση Δικαστικών που εξέφρασε την έκπληξή της για το ότι ένας άνθρωπος που εκφράζεται κατά τον τρόπο αυτό «υπήρξε θεσμικά ο προστάτης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης».

Η υπόθεση που έχει πυροδοτήσει την οργή του Σαρκοζί είναι η αποκάλυψη, στις αρχές Μαρτίου, ότι όπως προκύπτει μέσα από παρακολουθήσεις τηλεφωνικών του συνδιαλέξεων, οι οποίες είχαν διαταχθεί στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας σε βάρος του για τις καταγγελίες ότι έλαβε χρηματοδότηση για την προεκλογική του εκστρατεία το 2007 από τον ανατραπέντα ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, ο πρώην πρόεδρος με τη βοήθεια του δικηγόρου του Χερτζόγκ και τον Ζιλμπέρ Αζιλμπέρ στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο «πληροφορούνταν» τις απόψεις και τις τάσεις που διαμορφώνονταν στις έρευνες στις οποίες εμπλεκόταν ο ίδιος και έτσι προετοίμαζε αποτελεσματικότερα την υπεράσπισή του. Οι υποθέσεις που τον αφορούσαν ήταν η υπόθεση της χρηματοδότησης και πάλι της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 από την χρυσή κληρονόμο της L’ Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ, όπου κατηγορούνταν από συγγενείς της ότι εκμεταλλεύτηκε την «πνευματική αδυναμία» της γηραιάς δισεκατομμυριούχου για ν’ αποσπάσει μεγάλα χρηματικά ποσά στήριξης, καθώς και η υπόθεση του υπέρογκου ποσού που διακανονίστηκε επί υπουργίας Οικονομικών της Κριστίν Λαγκάρντ και δικής του προεδρίας στον επιχειρηματία Μπερνάτ Ταπί προκειμένου να λήξει δικαστική διένεξη που αυτός είχε ξεκινήσει σε βάρος της κρατικής τράπεζας Credit Lyonnais, την οποία κατηγορούσε ότι τον κοροϊδεψε όταν χρειάστηκε τη συνδρομή της για να αγοράσει μετοχές της εταιρείας Adidas που διατηρούσε και ήταν υπό πτώχευση.

Σε αυτήν την δεύτερη υπόθεση, ο Σαρκοζί ελέγχεται για το κατά πόσο η στήριξη που δημόσια είχε εκφράσει στο πρόσωπό του ο Ταπί στις εκλογές του 2007 είχε παίξει ρόλο στο τεράστιο ποσό (403 εκατομμύρια ευρώ) που του έδινε η ρύθμιση. Η πρώτη υπόθεση έληξε με τον Σαρκοζί λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων.

Όπως προέκυπτε από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες, ο Αζιλμπέρ, συμπαθών του κόμματος του Σαρκοζί, και παλιός γνώριμος τόσο του πρώην προέδρου όσο και του δικηγόρου του, αξιοποίησε τη θέση του για να αντλήσει πληροφορίες για την πορεία των συνεδριάσεων και να ενημερώσει τον Σαρκοζί δια του Χερτζόγκ. Φαίνεται επίσης ότι ως αντάλλαγμα είχε ζητήσει να παρέμβει ο Σαρκοζί προκειμένου να προσληφθεί ως «νομικός σύμβουλος» στο πριγκιπάτο του Μονακό όπου θα ολοκλήρωνε την καριέρα του με μια «καλή αργομισθία». Όπως προκύπτει, επίσης, ο Αζιλμπέρ θα έπρεπε κανονικά να έχει συνταξιοδοτηθεί από τα μέσα του 2012, αλλά παρέμεινε στη θέση του μετά από σειρά ενεργειών του ίδιου του Σαρκοζί, πριν εγκαταλείψει την προεδρία.

Το θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα, πυροδοτώντας την επιστολή Σαρκοζί, μετά από την ανάρτηση από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Mediapart, στις αρχές της εβδομάδας, επτά εκ των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του πρώην προέδρου με τον δικηγόρο του Χερτζόγκ, από αυτές που είχαν υποκλαπεί. Οι Χερτζόγκ και Σαρκοζί, ο οποίος εμφανίζεται με το όνομα Πολ Μπισμούτ καθώς είχε αρχίσει να υποψιάζεται ότι παρακολουθούνται τα επίσημα τηλέφωνά του γι αυτό είχε δεύτερη γραμμή κινητής τηλεφωνίας, καταφέρονται κατά των δικαστών που διέταξαν την έρευνα για την υπόθεση Μπετανκούρ χαρακτηρίζοντάς τους «μπάσταρδους», συζητούν με στοιχεία για την εξέλιξη της υπόθεσης στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, γίνεται αναφορά και στον Αζιλμπέρ του οποίου την «αφοσίωση και τον μεγάλο κόπο» εκθειάζει ο Χερτζόγκ, ο οποίος θίγει και το θέμα της διαμεσολάβησης Σαρκοζί στο πριγκιπάτο του Μονακό. Επίσης, καταγράφεται η εκτίμηση ότι με βάση το πώς «κυλά η διαδικασία» πιθανώς το δικαστήριο δεν θα ζητήσει να κατασχέσει και τις ατζέντες του Σαρκοζί «εκτός και αν τελικά νικήσει η δικαιοσύνη», όπως εμφανίζεται να αναφέρει ο ίδιος.

Πηγές: france-info, le monde, liberation, humanite, Figaro, l’ express, mediapart

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
σαρκοζι, le monde, γαλλια, figaro, βομβα mall, εκλογες, θλίψη, λιβυη, κανταφι, τραπεζες, adidas, πτώχευση, αφοσίωση, monde, liberation, express, κινηση στους δρομους, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, εφημεριδα δημοκρατια, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες 2010 δημοτικες, μιλα, πτώχευση, το θεμα, θλίψη, γερμανια, δημοκρατια, θεμα, καριερα, πλαισιο, adidas, express, le monde, ανθρωπος, αποκαλυψη, αφορμη, βοηθεια, γινεται, εγινε, εκστρατεια, εκτιμηση, εξελιξη, επρεπε, επτα, ερευνα, ερευνες, εσωτερικων, εφημεριδα, ιδια, υποθεση, υφος, κυβερνηση, κομμα, μουαμαρ κανταφι, μονακο, ονομα, προστατης, ρυθμισεις, ρυθμιση, ρολο, συνεχεια, σειρα, σωματειο, τμημα, φτανει, χερι, χρυση, δικαιωματα, ενωση, figaro, france, ιδιαιτερα, info, υπουργειο, liberation, μεινει, monde, οργη, πηγες, πληροφοριες, σκηνη, θελω να, υπεροχη
Τυχαία Θέματα