Σχέδιο για ελαφρύτερο «κούρεμα» των ελληνικών τραπεζών

Ελαφρύτερο «κούρεμα» ενδέχεται να υποστούν οι ελληνικές τράπεζες σε σχέση με τις ξένες μια και όπως αποκάλυψε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών το IIF που εκπροσωπεί διεθνώς τις τράπεζες υιοθέτησε κατ’ αρχάς την πρόταση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ). 

Ο κ. Βενιζέλος,

αναλύοντας στο υπουργικό συμβούλιο τη συμφωνία μεταξύ της Ευρώπης και του IIF για το «κούρεμα» του ονομαστικού χρέους της Ελλάδας κατά 50% και τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν μεταξύ της κυβέρνησης και της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών, αποκάλυψε ότι το PSI plus ενδέχεται να έχει δύο διαφορετικές επιλογές για τις ελληνικές και τις ξένες τράπεζες

«Μπορεί να εφαρμόσουμε ένα PSI για τις ελληνικές τράπεζες λίγο πιο βολικό από πλευράς ονομαστικής αξίας των ομολόγων και ένα διαφορετικό, αλλά ίδιο στο αποτέλεσμα για τους ξένους», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «είναι κάτι που το πρότειναν, το ήθελαν και το υιοθέτησε και το IIF».

Ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε ότι η πρόταση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών που κατατέθηκε λίγο πριν από το Eurogroup της 21ης Οκτωβρίου όχι μόνο δεν απορρίφθηκε με την εμφάνισή της, αλλά έγινε και αποδεκτή από το IIF.

Η πρόταση της ΕΕΤ περιλαμβάνει δύο επιλογές: Η πρώτη προβλέπει «κούρεμα» 57,5%. Παρέχει δε ως αντάλλαγμα μετρητά που αντιστοιχούν στο 22,5% της ονομαστικής αξίας του παλαιού ομολόγου και νέο 20ετές ομόλογο ελληνικού δημοσίου χωρίς καμία εγγύηση, ονομαστικής αξίας ίσης με το 20% της ονομαστικής αξίας του παλαιού ομολόγου.

Η δεύτερη επιλογή προβλέπει «κούρεμα» 30% επί της ονομαστικής αξίας με αντάλλαγμα ομόλογο 20ετούς διάρκειας, ελληνικού δημοσίου, χωρίς εγγύηση, που θα αντιστοιχεί στο 70% της ονομαστικής αξίας του προς ανταλλαγή ομολόγου.

Στόχος της πρότασης, τα ντεσού της οποίας αποκάλυψε το Euro2day (H πρόταση της ΕΕΤ, οι καλένδες και η λευκή πετσέτα), είναι οι μεν ξένες τράπεζες, που αποτιμούν τα ελληνικά ομόλογα σε τιμές αγοράς, να επιλέξουν την πρώτη επιλογή, και επομένως για χρέος έως 120 δισ. ευρώ να επέλθει «κούρεμα» 57,5%, οι δε εγχώριες τράπεζες και οι ασφαλιστικές καθώς και τα ταμεία να στραφούν στη δεύτερη επιλογή.

Η συγκεκριμένη πρόταση οδηγεί σε μείωση του χρέους έως και 95 δισ. ευρώ, εφόσον επιτευχθεί συμμετοχή στο 100% για τα ομόλογα ύψους 205 δισ. ευρώ που έχουν στα χέρια τους οι ιδιώτες. Και το Δημόσιο θα έπρεπε να καλύψει μόνο τη ζημία στα ταμεία ύψους 6,6 δισ. ευρώ, αφού οι τράπεζες θα μπορούσαν να ανακεφαλαιοποιηθούν από τους μετόχους τους.

Τα κριτήρια της ανακεφαλαιοποίησης διά χειρός… Βενιζέλου

Ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχθεί η κυβέρνηση παρόμοια πρόταση από το IIF, σημειώνοντας στο υπουργικό συμβούλιο πως «εφόσον δεν βλάπτει τις ελληνικές τράπεζες από πλευράς εξυγίανσης χαρτοφυλακίου, είναι κάτι που θα το δούμε. Σημασία έχει τι συμφέρει τελικά εμάς ως Δημόσιο και εμάς ως μετόχους των τραπεζών».

Ένα από τα κριτήρια που φαίνεται να έχει θέσει η κυβέρνηση είναι η ενίσχυση της

Keywords
Τυχαία Θέματα