Σε πανικό το Μαξίμου – ανοχύρωτη η χώρα μπροστά στη μετάλλαξη «Ο»

(Ανανεωμένο) Οι χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης «Ο», πείθουν και τους πιο καλοπροαίρετους ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και εξακολουθεί να κινείται με πολιτική και επικοινωνιακή στόχευση, εγκλωβισμένη στην ιδεοληψία και στις αντιφάσεις της.

Τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστήσει υποχρεωτικό το rapid test

ακόμη και για τους εμβολιασμένους για τα ρεβεγιόν των εορτών, ενώ διευκρίνισε ότι η επιτροπή των επιστημόνων ακόμη δεν έχει συνεδριάσει. Μία ημέρα αργότερα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δέχθηκε σχετικές εισηγήσεις, αλλά αποφάσισε να μην προχωρήσει γιατί θα ήταν άδικο και αναποτελεσματικό. Ειρήσθω εν παρόδω προκύπτει το ερώτημα: ποιοι είχαν εισηγηθεί στον πρωθυπουργό το μέτρο, αφού η επιτροπή των επιστημόνων όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη Δευτέρα δεν είχε συνεδριάσει; Προφανώς ήταν πολιτικά πρόσωπα και οι κακές γλώσσες μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο δείχνουν τον Άκη Σκέρτσο που έχει αναλάβει και την αρμοδιότητα, αν και δεν είναι βέβαιο καθώς τα πισώπλατα μαχαιρώματα στο Μαξίμου είναι καθημερινότητα. Όπως και να ‘χει ο πρωθυπουργός έκανε πίσω μπροστά στο κύμα των αντιδράσεων που ήδη είχε αρχίσει να ξεσηκώνεται ακόμη και εντός της κοινοβουλευτικής του ομάδας – π.χ. ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Το ερώτημα είναι απλό, εάν οι διπλά εμβολιασμένοι πρέπει να κάνουν rapid tests τότε ποια είναι η διαφορά με τους ανεμβολίαστους; Παράλληλα η κυβέρνηση δεν σκέπτεται να επιβάλλει κάποιο πλαφόν για τα rapid tests με αποτέλεσμα να τιμολογούνται από 5 έως 10 ευρώ -στην ακριβότερη ή από τις ακριβότερες τιμές στην Ευρώπη. Δηλαδή μία τετραμελής εμβολιασμένη οικογένεια για να κάνει ρεβεγιόν θα έπρεπε να πληρώσει 40 ευρώ περισσότερο.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα ώστε να μείνει ανοιχτή η κοινωνική και οικονομική ζωή. Κινείται εξ ανάγκης με γνώμονα την οικονομία και για να μην πληγούν περαιτέρω οι κλάδοι του εμπορίου και της εστίασης. Πολύ απλά ο προϋπολογισμός που ψήφισε το Σάββατο δεν αντέχει άλλη μείωση εσόδων και αντίστοιχες ενισχύσεις προς τους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Επιπλέον δεν θέλει να αυξήσει τη δυσαρέσκεια των πολιτών στην περίπτωση που έπαιρνε περιοριστικά μέτρα για τον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η μετάλλαξη «Ο» δείχνει τα όρια της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από την αρχή ο πρωθυπουργός αντιμετώπισε την κρίση που προκάλεσε η πανδημία ως ευκαιρία: πρώτα για να τονώσει το προσωπικό του ηγετικό προφίλ (εξ ου και τα δημοσιεύματα για τον Μωυσή), ακολούθως για να ενισχύσει τις σχέσεις του με τα ΜΜΕ, μοιράζοντας 40 εκ. ευρώ για αστείες καμπάνιες. Αντιμετώπισε τα πρώτα κύματα με τα πιο παρατεταμένα lockdowns της Ευρώπης και επέρριψε τις ευθύνες στους πολίτες, στρέφοντας τη μια ομάδα εναντίον της άλλης. Κυρίως όμως βάσισε όλη του την πολιτική στους εμβολιασμούς. Όπως όμως αναγνώρισε ο ίδιος στη χθεσινή του τοποθέτηση «ελπίζαμε ότι με το εμβόλιο θα έφθανε το τέλος αυτής της περιπέτειας και τώρα μία νέα έξαρση έρχεται να το καθυστερήσει». Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να πάρει μέτρα για την ενίσχυση των υποδομών, για την υγεία, τα σχολεία, τα ΜΜΜ, τους χώρους εργασίας. Η λογική δίνεται από την αποφθεγματική φράση του συνεργάτη του ότι «δεν θα φτιάξουμε ένα σύστημα υγείας πολυτελείας» ή «τι θα τις κάνουμε τις ΜΕΘ μετά την πανδημία;». Το αποτέλεσμα είναι ότι η κυβέρνηση μένει δίχως όπλα την ώρα που η μετάλλαξη «Ο» μειώνει σε σημαντικό βαθμό την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη μεταδοτικότητά της νόσου. Ακόμη όμως και σε αυτή τη συγκυρία τα μέτρα που όπως ανέφερε εξετάζει -δίχως τις εισηγήσεις των επιστημόνων που τους έχει υποβαθμίσει- είναι περιορισμοί μετά τις γιορτές στην εστίαση και στη διασκέδαση. Πιθανόν το υποχρεωτικό rapid test να επανέλθει και θεωρείται βέβαιο ότι θα επανέλθει και η τηλεργασία. Το μόνο στο οποίο δεν αναφέρεται ο πρωθυπουργός είναι η ενίσχυση των υποδομών. Παρότι μετά την «Ο» μπορεί να προκύψει και κάποια άλλη μετάλλαξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μένει ιδεοληπτικά προσκολλημένος στο νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο και αποφεύγει μέτρα που θα αναιρούσαν τις πολιτικές του στοχεύσεις. Παρομοίως περιφρονεί και τις εισηγήσεις των επιστημόνων -όπως την έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα- όταν δεν κινούνται στο πλαίσιο της δικής του αντίληψης, ακόμη και αν αυτό στοιχίζει ανθρώπινες ζωές.

Το σύστημα υγείας όμως, δεν είναι υπό κατάρρευση όπως παραπλανητικά λέγεται, έχει ήδη καταρρεύσει όπως έχουν εξαντληθεί και οι αντοχές και η υπομονή των πολιτών από τα εν πολλοίς αναποτελεσματικά και αντιφατικά μέτρα. Είναι αμφίβολο αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πολιτικά τις συνέπειες της έξαρσης της πανδημίας, που ο ίδιος άφησε ανοιχτό να συμβεί.

Γι’ αυτό και το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για παραίτηση και εκλογές του προκάλεσε αμηχανία. Είναι ενδεικτικό ότι στη Βουλή ο συνταγματολόγος Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε σε διαφορετικό ερώτημα. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε εκλογές όπως επιβάλει το Σύνταγμα όταν παραιτείται η κυβέρνηση που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών. Ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε σαν να είχε στο μυαλό του το προηγούμενο του Νοεμβρίου του 2011, όταν την κυβέρνηση Παπανδρέου τη διαδέχθηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου από την ίδια Βουλή. Άλλωστε όπως διακινείται στους διαδρόμους της Βουλής ο Νίκος Δένδιας είναι έτοιμος για να ζητήσει μία διακομματική στήριξη…

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα