Σε τουρκικά χέρια…ελληνική βιομηχανία

16:33 5/1/2012 - Πηγή: Antinews

Οι οικονομική κρίση «λυγίζει» ελληνικές εταιρίες που περνούν σε τουρκικά χέρια. Τελευταίο παράδειγμα η ιστορική βιομηχανία της Θεσσαλονίκης, η Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου (ΜΕΛ), που πωλείται στον τουρκικό όμιλο PAK. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Ηürriyet», o τουρκικός όμιλος ολοκλήρωσε τις διαδικασίες εξαγοράς του 99,2% της ΜΕΛ.

Ο οικονομικός σύμβουλος του ομίλου PAK Ουνάλ Μποζκούρτ δηλώνει πως η θυγατρική

εταιρία του ομίλου Κartonsan «είναι ο τέταρτος μεγάλος παραγωγός χάρτου στην Ευρώπη. Η ΜΕΛ είναι γνωστή εταιρία στον κλάδο. Το να δημιουργήσουμε νέα γραμμή παραγωγής είναι ακριβή μια επένδυση. Η ΜΕΛ είναι μια εταιρία η οποία είναι εγκατεστημένη στην Ελλάδα και έχει μια καλή γραμμή παραγωγής. Η επένδυσή μας αυτή είναι πιο λογική. Θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητά μας στην Eυρώπη».

Η Μποζκούρτ τονίζει πως η ΜΕΛ αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και οι ιδιοκτήτες της πρότειναν την εξαγορά της εταιρίας από τον όμιλο Pak. «Δεν είναι μια προβληματική εταιρία. Είναι πετυχημένη και στην εσωτερική αγορά. Αλλά αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα λόγω της οικονομικής δυσμένειας που βρέθηκε η Ελλάδα», αναφέρει ο οικονομικός σύμβουλος του τουρκικού ομίλου.

Η εταιρία Κartonsan παράγει 180.000 τόνους χάρτου και η ΜΕΛ περίπου 100.000 τόνους. Ο τρόπος που βλέπουν την εξαγορά οι γείτονές μας φαίνεται από τον τίτλο της «Ηürriyet» «Ο Ελληνας παραγωγός χαρτονιού στριμώχθηκε και παραδόθηκε στον όμιλο Pak».

Το χρονικό

Η ΜΕΛ είναι μία από τις μεγάλες βιομηχανίες της Βορείου Ελλάδος με ένδοξο παρελθόν. Οι εγκαταστάσεις της στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης είναι πραγματικά τεράστιες και θεωρούνται από τις πιο σύγχρονες. Ωστόσο, η κρίση την χτύπησε με μανία, με αποτέλεσμα σύντομα να «γονατίσει» και να αλλάζει ιδιοκτήτες προκειμένου να σωθεί.

Η εταιρία με 210 εργαζομένους παράγει 100.000 τόνους χαρτονιού ετησίως, εκ των οποίων το 55% εξάγεται στο εξωτερικό. Το 70% των εξαγωγών διοχετεύεται σε χώρες της Ε.Ε. Ο τζίρος της εταιρίας, που είναι ηγέτις στην ελληνική αγορά, ανέρχεται σε 52 εκατομμύρια ευρώ, οι ζημίες το 2011 μετά τις αποσβέσεις εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε δύο εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός διαμορφώνεται σε 32 εκατομμύρια ευρώ. Η ΜΕΛ είχε αλλάξει και πάλι χέρια το 1988, όταν πέρασε στον κ. Οικονόμου και ομάδα επενδυτών, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια επένδυσαν περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ.

Τα τελευταία δύο χρόνια η βιομηχανία πιεζόταν από την άνοδο της τιμής των καυσίμων και τα προβλήματα ρευστότητας, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν κλείσει την στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η εταιρία χρειάζεται περίπου 13.000 τόνους πετρελαίου ετησίως και το 2009 πλήρωνε για το μαζούτ 270 ευρώ τον τόνο, ενώ πέρυσι 650 ευρώ τον τόνο. Επιπλέον, εξαιτίας της παύσης των χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες, η βιομηχανία δεν κατάφερε να υλοποιήσει επένδυση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους ύψους περίπου πέντε εκατομμυρίων ευρώ για την εγκατάσταση λέβητα βιομάζας.

Ο ιδιοκτήτ

Keywords
Τυχαία Θέματα