Σε βέρτιγκο το οικονομικό επιτελείο:Τι φόρους θα πληρώσουμε φέτος - Τι θα ισχύσει τελικά με τις αποδείξεις

Σε φορολογικό βέρτιγκο φαίνεται πως βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς το τοπίο παραμένει ακόμη θολό σχετικά με το καθεστώς φορολόγησης των εισοδημάτων περίπου 6 εκατ. φορολογούμενων τόσο αυτών που αποκτήθηκαν πέρυσι αλλά κυρίως των φετινών.

Τα σενάρια για τις σχεδιαζόμενες φορολογικές ανατροπές δίνουν και παίρνουν με την κυβέρνηση να προτείνει και τους δανειστές να κόβουν και να ράβουν πάνω σε αυτά προκειμένου να επιτευχθεί ο φετινός στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 0,53% του ΑΕΠ. Οι τηλεδιασκέψεις με τους

θεσμούς συνεχίζονται σε καθημερινή βάση προκειμένου να βρεθούν κοινά σημεία σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα που για την ώρα κρατούν μακριά από την Αθήνα τους επικεφαλής του κουαρτέτου. Πάντως τα τεχνικά κλιμάκια ετοιμάζουν βαλίτσες για να έρθουν εκτός απροόπτου τη Δευτέρα στη χώρα μας για να ακολουθήσουν μετά οι επικεφαλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το φορολογικό «πακέτο» που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνει την εφαρμογή νέας φορο-κλίμακας για μισθωτούς, συνταξιούχους που θα ενσωματώνει έμμεσο αφορολόγητο όριο, αλλαγές στην κλίμακα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, νέα φορολογική κλίμακα για ελεύθερους επαγγελματίες η οποία θα είναι ίδια με αυτή των μισθωτών αλλά χωρίς αφορολόγητο, κλίμακα για τις αποδείξεις με πλαστικό χρήμα ανάλογα με το εισόδημα και νέα κλίμακα με αυξημένους συντελεστές για όσους αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια.

Ειδικότερα τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν:

Φορολογική κλίμακα: Η κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων είναι παρόμοια με αυτή που ισχύει σήμερα για μισθωτούς και συνταξιούχους δηλαδή θα έχει συντελεστές 22%, 32% και 42% καθώς και έναν επιπλέον συντελεστή 50% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ. Ωστόσο ο συντελεστής 22% προτείνεται να επιβάλλεται στα εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, ο συντελεστές στο 32% στο τμήμα του εισοδήματος από 25.001 έως 30.000 ή 35.000 ευρώ (αντί έως 42.000 ευρώ που ισχύει σήμερα), ο συντελεστή 42% για εισοδήματα από 30.001 ή 35.001 έως 60.000 ευρώ και ο συντελεστής 50% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ. Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους θα προβλέπεται έμμεσο αφορολόγητο με τους δανειστές να ζητούν την μείωσή του από τις 9.550 ευρώ που ισχύει σήμερα μέσω της έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις θα ισχύει η ίδια φορολογική κλίμακα αλλά χωρίς αφορολόγητο όριο εισοδήματος.

Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: Η κυβέρνηση επιθυμεί να μην ενσωματώσει την εισφορά αλληλεγγύης στη βασική φορολογική κλίμακα και προτείνει αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της. Σύμφωνα με την πρόταση,η εισφορά αλληλεγγύης δεν θα υπολογίζεται με συντελεστές που επιβάλλονται στο σύνολο του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ όπως ισχύει σήμερα αλλά κλιμακωτά όπως δηλαδή λειτουργεί η κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων. Για τον ανώτατο συντελεστή της κλίμακας της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ υπάρχει η πρόταση να διαμορφωθεί στο 10% από 8% σήμερα. Στην περίπτωση, πάντως, που προχωρήσει το σενάριο για την αλλαγή της έκτακτης εισφοράς, δεν θα αυξηθεί μόνο ο ανώτατος συντελεστής στο 10% από 8% αλλά και οι ενδιάμεσοι συντελεστές. Έτσι από τις 20.000 ως τις 30.000 ευρώ, ο συντελεστής θα ανέβει στο 3% αντί 1,4% σήμερα, ενώ οι επιβαρύνσεις ξεκινάνε από τις 35.000 ευρώ εισοδήματος και πάνω.

Για παράδειγμα εισόδημα 25.000 ευρώ, που επιβαρύνεται σήμερα με εισφορά 350 ευρώ, με το νέο σύστημα θα έχει εισφορά 290 ευρώ. Το σχέδιο αυτό της κυβέρνηση φέρνει σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα για τον προϋπολογισμό δημιουργώντας μία μικρή «τρύπα»της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος το σχέδιο αυτό έχει υποβληθεί στους δανειστές χωρίς ωστόσο να έχουν απαντήσει σχετικά ενώ άλλος ανώτατος αξιωματούχους υποστηρίζει ότι ο ανώτατος συντελεστής 10% για τα εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ δεν έχει συζητηθεί ποτέ υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι όλες οι αλλαγές που θα γίνουν στη φορολογία αφορούν στα εισοδήματα που θα εισπραχθούν κατά το τρέχον έτος και σε καμία περίπτωση στα εισοδήματα του 2015.

Αποδείξεις: Το εισόδημα του κάθε φορολογούμενου θα καθορίζει και το ποσοστό των δαπανών που θα πρέπει να πραγματοποιεί με πλαστικό χρήμα. Το σχέδιο για τις αποδείξεις με κάρτες με τις οποίες θα «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και θα ισχύει από φέτος προβλέπει την καθιέρωση κλίμακας με συντελεστές που θα ξεκινούν από 15% και θα φθάνουν έως 40% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Όσο πιο υψηλό είναι το εισόδημα τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό που θα πρέπει να καλυφθεί με δαπάνες που πραγματοποιούνται με κάρτες ή συναλλαγή μέσω τραπεζών.

Ετοιμάζουν βαλίτσες

Οι τηλεδιασκέψεις με τους Θεσμούς συνεχίζονται σε καθημερινή βάση για να βρεθούν κοινά σημεία σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα που για την ώρα κρατούν μακριά από την Αθήνα τους επικεφαλής του κουαρτέτου. Πάντως, τα τεχνικά κλιμάκια ετοιμάζουν βαλίτσες για να έρθουν, εκτός απροόπτου, τη Δευτέρα στη χώρα μας για να ακολουθήσουν μετά οι επικεφαλής.

«Πακέτο»

Το φορολογικό «πακέτο» που ετοιμάζεται περιλαμβάνει την εφαρμογή νέας φορο-κλίμακας για μισθωτούς και συνταξιού­χους που θα ενσωματώνει έμμεσο αφορολόγητο όριο, αλλαγές στην κλίμακα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, νέα φορολογική κλίμακα για ελεύθερους επαγγελματίες, η οποία θα είναι ίδια με αυτή των μισθωτών αλλά χωρίς αφορολόγητο, κλίμακα για τις αποδείξεις με πλαστικό χρήμα ανάλογα με το εισόδημα και νέα κλίμακα με αυξημένους συντελεστές για εισοδήματα από ενοίκια.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα