Σενάριο για συμφωνία - γέφυρα με βοήθεια από τον ESM

20:04 7/7/2015 - Πηγή: Antinews

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για τις εξελίξεις στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι το Eurogroup περιμένει νέα ελληνική επιστολή με συγκεκριμένη λίστα προτάσεων. Επιβεβαίωσε επίσης ότι αύριο Τετάρτη θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για εξέταση ελληνικού αιτήματος για βοήθεια από τον ESM.

Ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι οι υπουργοί

Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, μίλησε για «βαθιά» προβλήματα στην Ελλάδα που θα μας απασχολούν καιρό.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν σήμερα από την ελληνική πλευρά δεν ήταν συγκεκριμένες και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος.

O Ντάισελμπλουμ δεν έκρυψε τον αιφνιδιασμό του για το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεν προσήλθε στη συνεδρίαση του Eurogroup με κάποια νέα πρόταση, δεδομένης της κατάστασης.

Όπως είπε, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, μόλις κατατεθεί το αίτημα, το οποίο ευελπιστεί ότι θα γίνει αύριο, θα ζητήσει από τους θεσμούς να διερευνήσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας. Από το πόρισμα των θεσμών, είπε, θα κριθεί αν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημείωσαν πάντως ότι η «προφορική παρουσίαση» των ελληνικών θέσεων από τον νέο υπουργό Οικονομικών ήταν «πολύ καλή».

«Υπάρχει ακόμα ελπίδα για συμφωνία με την Ελλάδα» δήλωσε από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί.

Κάποιες πληροφορίες ανεφέραν ότι το αίτημα για βοήθεια θα είναι της τάξης των 7 δισ. ευρώ για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας ώστε να πληρωθεί το ΔΝΤ και η ΕΚΤ και να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Παράλληλα, η συμφωνία - γέφυρα που θα μπορούσε να ισχύει μέχρι τον Σεπτέμβριο θα «ξεκλείδωνε» την ρευστότητα από την ΕΚΤ για να ανοίξουν ξανά οι τράπεζες.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαίωναν το αίτημα για βοήθεια ύψους 7 δισ. ευρώ αλλά επανέφεραν την ελληνική πρόταση για 2ετές πρόγραμμα βοήθειας ύψους 29 δισ. ευρώ αλλά να δοθούν τα πρώτα 7 δισ. για την αποπληρωμή των δόσεων και να μη χρεοκοπήσει η χώρα.

Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών (και πρώην πρωθυπουργός), σύμφωνα με το Reuters, σχολίασε «Η Ελλάδα θα υποβάλλει αίτημα για βοήθεια στον ESM μέσα σε λίγες ώρες. Αν δεν αλλάξουν συμπεριφορά στην Ελλάδα, ο χρόνος τελειώνει. Δεν θέλουμε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση-γέφυρα αλλά μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις».

Οι νέες ελληνικές προτάσεις, μαζί με το αίτημα στον ESM θα πρέπει πρώτα να κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών – με πρώτο εξ αυτών το EuroWorking Group – τα οποία θα κληθούν να τις αξιολογήσουν και να αποφανθούν εάν τελικώς δεν είναι κενές περιεχομένου ή εάν μπορούν όχι μόνο να εφαρμοστούν αλλά να έχουν και ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Εφόσον οι προτάσεις «περάσουν» από τα τεχνικά κλιμάκια, τότε θα ακολουθήσει σύγκλιση ενός νέου Eurogroup.

Τι έλεγε η προηγούμενη πρόταση

Η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα, λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα ανέφερε ότι η Ελλάδα ζητάει 2ετή συμφωνία με τον ESM για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών και ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

Στην επιστολή τονίζεται ότι το νέο δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για αποπληρωμή του χρέους προς το εξωτερικό και το εσωτερικό. Πρακτικά, μέσω της συμφωνίας με τον ESM, ζητά την απομάκρυνση του ΔΝΤ από τους θεσμούς που εκπροσωπούν τους δανειστές της χώρας. Επίσης, πρακτικά ισοδυναμεί με ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα. Ουσιαστικά τονίζεται στην επιστολή ότι θα ληφθούν μέτρα ύψους 29,1 δισ. ευρώ χωρίς η κυβέρνηση να δίνει τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Παράλληλα, ζητά μικρή παράταση του υπάρχοντος προγράμματος για να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Η επιστολή με το ελληνικό αίτημα:

«Προς τον πρόεδρο του Eurogroup και τον επικεφαλής του συμβουλίου κυβερνητών του ESM

Aγαπητοί πρόεδροι,

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, σας παρουσιάζω μία πρόταση για στήριξη με βάσει τα άρθρα 12 και 16 του κανονισμού του ESM.

Όπως γνωρίζετε η Δημοκρατία αντιμετώπισε ισχυρές πιέσεις στο β' εξάμηνο του 2015 και (θα αντιμετωπίσει) για το σύνολο του 2016, με δεδομένο ότι:

- δεν υπήρξαν εκταμιεύσεις κεφαλαίων από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης από τον Ιούλιο του 2014,
- η Δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές, όπως υποδεικνύεται στο Άρθρο 1 της «Οδηγίας προς δανεισμό» του ESM,
- το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2015 και το αίτημά μας για παράταση του προγράμματος δεν έγινε δεκτή,
- ο ELA δεν αυξήθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου η επιβολή capital controls ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνης.

Με δεδομένα τα παραπάνω και και με δεδομένο ότι σήμερα, 30 Ιουνίου 2015, είναι το deadline βάσει του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, η Ελλάδα ζητά οικονομική στήριξη από τον ESM υπό τη μορφή μία διετούς δανειακής συμφωνίας, και βάσει των συνθηκών που ισχύουν σύμφωνα με το Άρθρο 13 του ESM και των όρων στο Άρθρο 2. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας είτε προς το εξωτερικό είτε προς το εσωτερικό.

Σε σύνδεση με το δάνειο, η Ελλάδα ζητά την αναδιάρθρωση των χρεών της στον EFSF βάσει των προτάσεων που έγιναν από την Κομισιόν και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έως το πέρας του δανείου ή νωρίτερα η Ελλάδα έχει στόχο να κερδίσει εκ νέου την πρόσβαση προς τις διεθνείς αγορές, ούτως ώστε να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Έως ότου αυτό το δάνειο συμφωνηθεί η Ελλάδα ζητά από το Eurogroup την παράταση για ένα μικρό διάστημα του υπάρχοντος προγράμματος, ούτως ώστε να μην υπάρξει τεχνική χρεοκοπία της χώρας.

Η Ελλάδα δεσμεύεται πλήρως να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, η ανάπτυξή της αλλά και η κοινωνική συνοχή».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα