Σκάνδαλο στην Τουρκία: Συλλήψεις 22 ατόμων, μεταξύ αυτών και οι γιοι τριών υπουργών

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τους γιους του τριών υπουργών και αρκετούς γνωστούς επιχειρηματίες, στο πλαίσιο των ερευνών για διαφθορά, πλήττοντα τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Η αστυνομία διεξήγαγε επιδρομές στην Κωνσταντινούπολη, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 18 ανθρώπους, ανάμεσά τους εξέχουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου, ενώ έψαξε την έδρα της κρατικής Halkbank στην Άγκυρα. Τούρκοι σχολιαστές βλέπουν πίσω από τα γεγονότα το χέρι του ισχυρού ισλαμιστή κληρικού Φετχουλάχ Γκιουλέν, το δίκτυο των οπαδών του οποίου κατέχει θέσεις επιρροής σε οργανισμούς, από την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες ως το δικαστικό σώμα.

Ερντογάν και Γκιουλέν έχουν εμπλακεί σε μια ισχυρή διαμάχη τις τελευταίες εβδομάδες, σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης να καταργήσει τα ιδιωτικά «προπαρασκευαστικά» σχολεία , πολλά από τα οποία διοικούνται από το κίνημα Χιζμέτ του Γκιουλέν και παρέχουν χρηματοδότηση και νέους οπαδούς.
Η Τουρκία θα διεξάγει τοπικές εκλογές το 2014, που θα είναι ένα τεστ δύναμης του Ερντογάν μετά από ένα χρόνο πρωτοφανών διαμαρτυριών και ταραχών ενάντια στην αυταρχική του κυβέρνηση. Ο ίδιος παραμένει σε μεγάλο βαθμό δημοφιλής, αλλά ορισμένοι θεωρούν ότι ευάλωτος σε μια ρήξη με το Χιζμέτ. Η επιχείρηση της Τρίτης, που ξεκίνησε από το γραφείο του ο γενικός εισαγγελέας στην Κωνσταντινούπολη, αποτελείται από τρεις ξεχωριστές έρευνες , σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Hurriyet. Η μια αφορά την Halkbank , μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας , της οποίας τα γραφεία ερευνήθηκαν. Η αστυνομία ερεύνησε επίσης την έδρα του μεγιστάνα των κατασκευών Αλί Αγιάογλου. Μια τρίτη έρευνα επικεντρώθηκε στον δημο Φατίχ της Κωνσταντινούπολης και στους γιους τριών υπουργών. Πρόκειται για τους γιους των υπουργών εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ.

Φόβοι για ένταση της πολιτικής διαμάχης

Ο Γκιουλέν λειτουργεί ένα δίκτυο σχολείων και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών σε όλη τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική, από μια ένωση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1999, αφού κατηγορήθηκε ότι προσπαθεί να υπονομεύσει το κοσμικό κράτος. Στη συνέχεια αθωώθηκε, αλλά παρέμεινε στην Πενσυλβάνια. Είναι μια αινιγματική φιγούρα που δεν αποκαλύπτει τις προθέσεις του στην τουρκική πολιτική, αλλά αντιμετωπίζεται με προσοχή σε όλους τους τομείς του κράτους.
Ο Ερντογάν έχει εξοργίσει το κίνημα του Γκιουλέν με τα σχέδια για την κατάργηση των «προπαρασκευαστικών» σχολείων. Στην Κωνσταντινούπολη, το μέλος του κοινοβουλίου Χακάν Σουκούρ, ένας πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και γνωστός οπαδός του Γκιουλέν , παραιτήθηκε από το AK Κόμμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Το κίνημα βοήθησε το ισλαμικών καταβολών AK του Ερντογάν να κερδίσει ένα μεγάλο μέρος των ψήφων σε τρεις διαδοχικές εκλογές κατά την τελευταία δεκαετία.
Αλλά εδώ και καιρό υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές, με πολλούς από τους οπαδούς του Γκιουλέν να τον θεωρούν μια πιο προοδευτική και φιλοδυτική επιρροή στην Τουρκία απ’ ότι ο Ερντογάν, οι απόψεις του οποίου σχετικά με θέματα από την άμβλωση ως την κατανάλωση αλκοόλ έχουν προκαλέσει αυξανόμενες κατηγορίες για παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή των Τούρκων.
Από τότε που ήρθε στην εξουσία, ο Ερντογάν έχει δημιουργήσει το δικό του σώμα πλούσιων νομιμοφρόνων, που προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την ίδια θρησκευτική- ιδεολογική επαγγελματική και επιχειρηματική τάξη που τιμά τον Γκιουλέν. Το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών κινδυνεύει να διασπάσει τη βάση στήριξής τους πριν από τις τοπικές και προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους.

http://www.reuters.com/article/2013/12/17/turkey-corruption-idUSL6N0JW16620131217

Keywords
Τυχαία Θέματα