Σκηνικό τρόμου στα χρηματιστήρια της Ευρώπης - Γιατί δεν «έπεισαν» τα stress tests

23:41 2/8/2016 - Πηγή: Antinews

Με ισχυρές αναταράξεις ξεκίνησε ο Αύγουστος για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και κυρίως για τους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς τίτλους, καθώς η ανησυχία που υπάρχει για τον αντίκτυπο που θα έχουν πιο μακροπρόθεσμα τα αρνητικά επιτόκια, σε συνδυασμό με την κρίση που κλονίζει αυτήν την περίοδο το ιταλικό τραπεζικό σύστημα αλλά και τις ισχνές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Και τούτο παρά τα αποτελέσματα των stress tests που θεωρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό καθησυχαστικά.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης Euro

Stoxx Banks Index αποδυναμώθηκε και σήμερα, φτάνοντας να καταγράφει απώλειες έως 5,1%, ύστερα από απώλειες 2,8% τη Δευτέρα, ενώ έχει χάσει 34,5% φέτος.

Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει περισσότερο τους επενδυτές αυτή τη στιγμή είναι το κατά πόσον οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σε θέση να αυξήσουν τα κέρδη τους, από τη στιγμή που τα επιτόκια είναι αρνητικά ενώ η γενικότερη οικονομική κατάσταση έχει επιφέρει σαφές πλήγμα στις τιμές των μετοχών, σε μια περίοδο μάλιστα που οι προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, διεθνώς, δεν προδιαγράφονται ιδιαίτερα ευοίωνες.

Και ενώ το κλίμα στις αγορές είναι ήδη βαρύ, οι τελευταίες ειδήσεις δεν βοηθούν ιδιαίτερα την κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα η Commerzbank, η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα στη Γερμανία, ενέτεινε την ήδη υπάρχουσα ανησυχία, ανακοινώνοντας μια πτώση 32% στα τριμηνιαία κέρδη της και εκδίδοντας προειδοποίηση για αποτελέσματά της, με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής της να υποχωρεί στο χαμηλό ρεκόρ των 5,22 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια. Είναι ενδεικτικό ότι η διαπραγμάτευση των μετοχών της UniCredit, της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας βάσει ενεργητικού, ανεστάλη προσωρινά λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς, καθώς έχασε 5%, ενώ το απόγευμα υποχωρούσε κατά 7,7%. Σημαντικές απώλειες κατέγραφε επίσης η Banca Popolare, ενώ η Monte dei Paschi, η τράπεζα που αντιμετωπίζει και τα σοβαρότερα προβλήματα, κατέγραφε απώλειες 11,4%.

Ωστόσο, σημαντικές απώλειες κατέγραφαν επίσης και η ελβετική UBS, η Credit Suisse, η BNP Paribas και η Société Générale. Στη Βρετανία, η Barclays ήταν από τις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες στον FTSE 100, χάνοντας 3,1%.

Και όλα αυτά παρά τα αποτελέσματα των stress tests που έδειξαν ότι η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, κάτι που, λογικά, θα έπρεπε να επηρεάσει θετικά το κλίμα στις αγορές.

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests το βράδυ της Παρασκευής ήταν μάλλον ικανοποιητική, σε σχέση με τους δείκτες που αναγγέλθηκαν, ενώ κεφαλαιακές ανάγκες επισημάνθηκαν για μικρό μόνο αριθμό τραπεζών πλην της ήδη γνωστής περίπτωσης της ιταλικής Monte Dei Paschi. Όμως, η εικόνα που επικρατεί στις αγορές δείχνει ότι τόσο οι επενδυτές όσο και οι επενδυτικοί οίκοι, με επικεφαλής την Goldman Sachs, θεωρούν ότι το σοβαρό πρόβλημα των κόκκινων δανείων (NPLs) δεν συνεκτιμήθηκε επαρκώς.

Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, τα αποτελέσματα των stress tests δεν έπεισαν τους επενδυτές για την ευρωστία των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά ούτε και για τη δυναμική της κερδοφορίας τους, η οποία επηρεάζεται αρνητικά τόσο από τα πολύ χαμηλά επιτόκια όσο και από την αδύναμη ζήτηση για νέες χορηγήσεις.

Ο Michael Hewson, επικεφαλής ανάλυσης στη CMC Markets του Λονδίνου, υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής δεν απάντησαν σε πολλές από τις ανησυχίες των επενδυτών, σκιαγραφώντας μια πολύ θετική εικόνα για την ευρωστία των ευρωπαϊκών τραπεζών, χωρίς να συνυπολογίσουν όμως το αρνητικό επιτοκιακό περιβάλλον, αλλά ούτε και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, για παράδειγμα, οι τράπεζες στην Πορτογαλία και την Ελλάδα, δύο χώρες που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με το χρέος και την ανάπτυξη. Και αν υπάρχει κάτι που έχει καταστεί απόλυτα σαφές τα προηγούμενα χρόνια από την κρίση χρέους που έπληξε την Ευρωζώνη, είναι ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μία χώρα μπορούν να μεταδοθούν εύκολα σε μια άλλη, προκαλώντας «ντόμινο» σε μια ολόκληρη περιφέρεια. Πολύ περισσότερο δε όταν ο «αδύναμος κρίκος» αυτήν τη φορά είναι η Ιταλία, η τρίτη κατά σειρά μεγέθους οικονομία της Ευρωζώνης...

Η εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση, εν μέσω πτωτικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις μετοχές μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών να καταγράφουν υψηλές απώλειες, καθώς εντείνεται η ανησυχία για την αξιοπιστία των stress tests.

Το αρνητικό κλίμα για τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές επέδρασε και στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, ο δείκτης των οποίων κατέγραψε πτώση 8,84%.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της συνεδρίασης, στις 551,64 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 3,15%.

Η αξία των συναλλαγών παρουσιάσθηκε αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση και ανήλθε στα 44,673 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 86.006.264 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 3,77%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,63%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο σημείωσε μόνο η μετοχή της Jumbo (+0,65% στα 10,76 ευρώ), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-12,33% στα 0,128 ευρώ), της Eurobank (-11,16% στα 0,430 ευρώ), της Εθνικής (-10,05% στα 0,170 ευρώ), της Alpha Bank (-6,29% στα 1,64 ευρώ), της Folli Follie (-6,10% στα 20,00 ευρώ), της ΔΕΗ (-4,36% στα 2,63 ευρώ) και της Μυτιληναίος (-4,07% στα 3,77 ευρώ).

Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο σημείωσε μόνο ο δείκτης των Προσωπικών Προϊόντων (+0,56%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-8,84%), του Εμπορίου (-6,10%) και των Πρώτων Υλών (-4,07%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Εθνική και η Πειραιώς διακινώντας 29.045.272 και 27.371.650τεμάχια, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Alpha Bank με 12,445 εκατ. ευρώ και η Eurobank με 5,797 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 26 μετοχές, 61 πτωτικά και 13 παρέμειναν σταθερές.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα