Σκληραίνει η κυβέρνηση απέναντι στη Μόσχα;

(Ανανεωμένο) Εντύπωση προκαλεί έγγραφο που έστειλε μαζικά το υπουργείο Εξωτερικών σχεδόν σε όλα τα υπουργεία, και πλειάδα ιδιωτικών και δημόσιων φορέων και ιδρυμάτων, με το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, τα καλεί σε “εμπάργκο” τόσο στην Κριμαία, όσο και στα “Κοσσυφοπέδια” του Καυκάσου, Αμπχαζία και Νότια Οσσετία.

Η “έκπληξη” προέρχεται, όχι τόσο από τις επισημάνσεις που παρατίθενται στο έγγραφο. Εξάλλου, είναι γνωστή η επίσημη ελληνική θέση, σύμφωνα με την οποία η Αθήνα

συντάσσεται πλήρως με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ, σχετικά με το θέμα της Κριμαίας και των περιοχών του Καυκάσου. Κυρίως προκαλεί εύλογα ερωτηματικά το γεγονός, όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι, ότι η Αθήνα στέλνει εγγράφως και μαζικά σε τόσους πολλούς παραλήπτες ένα αυστηρό μήνυμα συμμόρφωσής τους. Κάτι που δεν αποκλείεται να σημαίνει ότι πρόκειται για ένα μήνυμα σκλήρυνσης της στάσης της Αθήνας, και ειδικότερα της νέας κυβέρνησης, απέναντι τη Μόσχα.

Το έγγραφο έστειλε τον προηγούμενο μήνα η Α5 Διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια για τη Ρωσία, Λευκορωσία και τις χώρες του Καυκάσου και Ευξείνου Πόντου, με τίτλο: “Ελληνική θέση για επαφές με Κριμαία, Νότιο Οσσετία και Αμπχαζία”. Παραλήπτες ήταν όλα σχεδόν τα ελληνικά υπουργεία (τουλάχιστον 12), καθώς και 14 φορείς και Ιδρύματα. Mεταξύ αυτών, ο ΣΕΒ, πλειάδα συνδέσμων εξαγωγέων (Κρήτης, Βορείου Ελλάδος), πολλά Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς), η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ακόμα και η Βουλή των Ελλήνων.

Βεβαίως, η “ύφεση” στις ελληνορωσικές σχέσεις δεν είναι καινούργια. Είναι γνωστή, άλλωστε, η σοβαρή διπλωματική αντιπαράθεση που σημειώθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2018, οπότε αποφασίστηκε η απέλαση Ρώσων διπλωματών. Έστω χαμηλόβαθμων. Παρά τα κατά καιρούς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα περί αναθέρμανσης των σχέσεων των δυο χωρών, τόσο από την προηγουμένη κυβέρνηση, όσο και από τον νυν πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του, προεκλογικά, στη Μόσχα, δεν φαίνεται να κινείται κάτι στον ορίζοντα. Αντίθετα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Μόσχα είναι εξαιρετικά ενοχλημένη από την υπογραφή της νέας ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις. Κάτι, εξάλλου, που φαίνεται και από τον μεγάλο αριθμό των επικριτικών – για τη συμφωνία - δημοσιευμάτων στα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης.

Σε αυτό το φόντο, λοιπόν, η αυστηρή επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς το εάν πράγματι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να σκληρύνει περαιτέρω τη στάση της απέναντι στη Ρωσία. Στο έγγραφο, ανάμεσα στα άλλα αναφέρονται τα εξής: “Έχουν διαπιστωθεί τελευταία αρκετές ενέργειες διαφόρων φορέων που παρεκκλίνουν της πολιτικής μας, εκφεύγουν από το πλαίσιο που έχει θεσμοθετήσει σχετικά η ΕΕ και ο ΟΗΕ και εκθέτουν τη χώρα μας διμερώς και διεθνώς. Ενδεικτικά αναφέρονται υπογραφή “συμφωνιών συνεργασίας”, επισκέψεις Δημάρχων, εκπροσώπων τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικών συλλογικών φορέων, ελλιμενισμοί πλοίων (ελληνικών ή ελληνικών συμφερόντων) προσπάθειες επιχειρηματικής συνεργασίας, απόπειρες συνεργασίας με Πανεπιστήμια και λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα Κριμαίας, καθώς και άλλους πολιτιστικούς φορείς, προσπάθειες συνεργασίας – δραστηριότητας στον ενεργειακό τομέα και στον τομέα των υποδομών, κ.λ.π. Αντίστοιχα προβλήματα με εκείνα που αναφέρονται παραπάνω αναφορικά με Κριμαία, παρατηρούνται και σε σχέση με αποσχισθείσες από τη Γεωργία οντότητες της Νότιας Οσσετίας και της Αμπχαζίας, οι οποίες έχουν αυτοανακηρυχθεί ως ανεξάρτητα κράτη, με την πράξη αυτή όμως να έχει αναγνωριστεί μόνο από τη Ρωσία και ορισμένα φιλικά σε αυτήν καθεστώτα”.

Ως γνωστόν, η Ρωσία αποδίδει μεγάλη σημασία να σπάσει ο “αποκλεισμός” της Κριμαίας, και προς αυτή την κατεύθυνση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες. Από την πλευρά τους, οι Έλληνες επιχειρηματίες, εφοπλιστές και άλλοι, δεν είναι οι μοναδικοί που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις “επιθυμίες” της Μόσχας και να στήσουν γέφυρες με την Κριμαία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Δυτική Ευρώπη, και ειδικότερα στη Γερμανία, προ μηνών αποκαλύφθηκε ότι, ακόμα και εταιρείες – μεγαθήρια της χώρας, κάνουν χρυσοφόρες μπίζνες με την Κριμαία. Έστω κι αν δεν φαίνονται ως “άμεσες”, αλλά μέσω Ρωσίας.

Είναι εντυπωσιακό, επίσης, ότι, αν και η χώρα μας εγκαλείται συνεχώς από τους “εταίρους” της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δήθεν προσπαθεί να “σπάσει” τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, που έχουν επιβληθεί ακριβώς εξαιτίας της Κριμαίας, είναι αυτοί, τα περισσότερα κράτη – μέλη της ΕΕ, που στην πραγματικότητα τις παραβιάζουν, και εξάγουν μαζικά αγροτικά και άλλα προϊόντα στη Ρωσία. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να βγαίνει χαμένη η ελληνική αγροτική οικονομία. Έτσι, είναι ευρέως γνωστό, ότι επιχειρηματίες και άλλοι εμπλεκόμενοι στο εμπόριο, αναζητούν “πλάγιους” τρόπους για να εξάγουν τα ελληνικά προϊόντα στη Ρωσία. Είναι κοινό μυστικό, άλλωστε, ότι πολλά εξάγονται ως … “σκοπιανά”.

Τώρα, αντίστοιχα “εφευρήματα” φαίνεται ότι μηχανεύονται και για τις περιπτώσεις της Κριμαίας, της Αμπχαζίας και της Ν.Οσσετίας. Όπως άλλωστε, καταμαρτυρά το έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών, σε σημαντική έκταση. Να σημειωθεί ότι, ειδικά οι δυο τελευταίες, έχουν αποσχιστεί από τη Γεωργία, μέσα από σκληρούς πολέμους, η μια στην αρχή της δεκαετίας του 1990, και η άλλη το 2008, μετά από τη γνωστή, αποτυχημένη γεωργιανή στρατιωτική εισβολή. Πρόκειται ουσιαστικά για τα “Κοσσυφοπέδια” του Καυκάσου, όπου οι πληθυσμοί τους είναι απολύτως αρνητικοί στην επιστροφή τους στη Γεωργία. Περιοχές που εδόθησαν στη Γεωργία επί Στάλιν, όπως και η Κριμαία, στην Ουκρανία, επί Χρουστσόφ.

Ο διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών, στο έγγραφό του αναφέρει επίσης: “Η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόζει με προσήλωση την πολιτική που έχει εκπονηθεί στο πλαίσιο της ΕΕ περί μη αναγνωρίσεως της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, ακολουθώντας και τις συναφείς προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών. Είναι σημαντικό λοιπόν οι ενέργειες αυτές των δημοσίων και ιδιωτικών φορέων να συνάδουν με την πολιτική μας και να μην δίνουν αφορμή για παρανοήσεις που και προβλήματα με τις ουκρανικές Αρχές δημιουργούν και εκθέτουν ως ανακόλουθη τη χώρα μας”.

Και επισημαίνει: “Η Ουκρανία έχει εισάγει περιορισμούς στη νομοθεσία της σχετικά με την είσοδο και την έξοδο από τα συγκεκριμένα εδάφη. Με βάση τους περιορισμούς αυτούς, η είσοδος αλλοδαπών στα ανωτέρω εδάφη θα πρέπει να γίνεται από συγκεκριμένα σημεία διέλευσης, κατόπιν ειδικής αδείας των αρμοδίων ουκρανικών αρχών και επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που απαριθμούνται περιοριστικά στη σχετική νομοθεσία (άσκηση διπλωματικών - προξενικών καθηκόντων, άσκηση δημοσιογραφικής δραστηριότητας, παροχή θρησκευτικής υποστήριξης, κατοχή άδειας μόνιμης παραμονής, ιδιοκτησία ακίνητης περιουσίας στην περιοχή, συμμετοχή σε εκδηλώσεις της Συνέλευσης των Τατάρων της Κριμαίας, αλλά και περιπτώσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα, όπως ύπαρξη συγγενών και ταφή ή θάνατος συγγενών). Η είσοδος στα ανωτέρω εδάφη από μη αναγνωρισμένα και ελεγχόμενα από την Ουκρανία σημεία εισόδου – εξόδου (σ.σ. προφανώς εννοεί από τη Ρωσία), και χωρίς την τήρηση των ανωτέρω προϋποθέσεων, παραβιάζει την εσωτερική νομοθεσία της Ουκρανίας και δύναται να επισύρει τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία κυρώσεις”.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σκληραίνει, Μόσχα,sklirainei, moscha