Σκληρές μάχες λίγα χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη

Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Βαγδάτη, για την ακρίβεια στην πόλη Μπαακούμπα, φέρονται να βρίσκονται μαχητές του «Ισλαμικού κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε». Πλέον, όπως φαίνεται, δεν προελαύνουν άνευ καμίας αντίστασης, αφού ο ιρακινός στρατός ανασύνταξε τις όποιες δυνάμεις του και ενισχυμένο (κυρίως αυτό) από δεκάδες χιλιάδες σιιίτες εθελοντές αλλά και παραστρατιωτικούς έχει, ήδη, φτάσει στην Μπαακούμπα αλλά έχει πολιορκήσει και την Ταλ Αφάρ, που οι ακραίοι ισλαμιστές μαχητές κατέλαβαν τη Δευτέρα.

Όλα

δείχνουν ότι οι μάχες θα είναι σκληρές και θα διαρκέσουν πολύ καθώς ουδείς μπορεί ν’ αποκλείσει το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» να επιδιώξει να πλήξει τη Βαγδάτη, αρχής γενομένης από τα προάστιά της, χωρίς προηγουμένως να έχει λήξει η μάχη για την Μπαακούμπα ούτε για τον τελικό έλεγχο του Ταλ Αφάρ. Επίσης, ουδείς μπορεί να προβλέψει τις κινήσεις της οργάνωσης που πλέον, εκτός από τη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό που είχε από τους υποστηρικτές της σε διάφορες πετρελαιομοναρχίες, πλέον έχει στα χέρια της και τα χρήματα των τραπεζών που λεηλάτησε στην Μοσούλη, γεγονός που την καθιστά αυτομάτως την πλουσιότερη τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να προμηθευτεί όπλα και διασφαλίσει την εκπαίδευση και τη διαβίωση χιλιάδων μαχητών ακόμη.

Παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις να μην ενταθούν περαιτέρω τα θρησκευτικά δογματικά χαρακτηριστικά της σύγκρουσης, που φυσικά το «Ισλαμικό Κράτος» προβάλλει , μοιάζει σαν να έχει ριφθεί ο κύβος ως προς το συγκεκριμένο θέμα. Τα «στρατόπεδα» που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο ενόπλων ανδρών εκατέρωθεν είναι ξεκάθαρα: από την μία υπάρχουν ακραίοι σουνίτες και από την άλλη κυρίως σιίτες. Μέχρι στιγμής, επίσης, το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» προελαύνει σε αυτό που είθισται να ονομάζεται σουνιτικό τμήμα του Ιράκ. Είναι προφανές ότι οι συνθήκες δεν θα είναι παρόμοιες ως προς την αντίδραση που προκαλεί, τώρα που έχει αγγίξει τα όρια του αποκαλούμενου σιιτικού τμήματος της χώρας.

Ήδη, άλλωστε, έχουν αρχίσει τα φαινόμενα σεχταριστικής βίας πέραν των ακροτήτων στις οποίες επιδίδεται με επιτυχία το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε». Αναφέρθηκε ότι δεκάδες σουνίτες κρατούμενοι βρέθηκαν νεκροί σε φυλακές σε σιιτική συνοικία της Βαγδάτης, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Όπως επεσήμαιναν αρκετοί αναλυτές το ζητούμενο δεν είναι απλώς να ανακοπεί η πορεία των ακραίων ισλαμιστών αλλά και το πώς θα γίνει αυτό με τρόπο τέτοιο που δεν θα βαθύνει περισσότερο το ρήγμα ανάμεσα σε σουνίτες και σιίτες. Οι προβλέψεις δεν είναι αισιόδοξες.

Και αυτό οφείλεται και στον ίδιο τον σιίτη πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι, ο οποίος κατηγορείται από πολλές πλευρές (από τους Αμερικανούς μέχρι πολλούς σιίτες) ότι φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Ο Μάλικι καταγγέλλεται ότι χρησιμοποίησε τον κρατικό μηχανισμό και το στρατό ως μέσο για περιθωριοποίηση της σουνιτικής μειοψηφίας αλλά και ότι δεν έκανε τίποτε απολύτως για να καλλιεργήσει κλίμα εθνικής ενότητας ανάμεσα στις δύο θρησκευτικές δογματικές κοινότητες της χώρας. Ακόμη και τώρα επιμένει στην ίδια τακτική, αρνούμενος να επιδιώξει να υπάρξει διάλογος με τους σουνίτες, έστω τους μετριοπαθείς σουνίτες, προκειμένου να υποσκαφτεί το «πρόσφορο έδαφος» της δυσαρέσκειας και της πικρίας πάνω στο οποίο έχει «χτίσει» την παρουσία του είτε δια της αποδοχής είτε δια της αδιαφορίας, το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε».

Παράλληλα, ο Μάλικι εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Σαουδικής Αραβίας κατηγορώντας την ότι κρύβεται πίσω από τους ακραίους μαχητές και ότι επιδιώκει τη διάλυση του Ιράκ για να ενισχύσει τη θέση της και ως περιφερειακή δύναμη αλλά και ως πετρελαιοπαραγωγός χώρα. Επεσήμανε δε το ρόλο του βασιλείου στην ενίσχυση της οργάνωσης μέσα στο πεδίο της μάχης στη Συρία. Λίγες ώρες νωρίτερα, το Ριάντ είχε εκτιμήσει ότι η κατάσταση στο Ιράκ οφείλεται σε «εσωτερικά του προβλήματα» και στην εχθρική πολιτική της κυβέρνησης Μάλικι απέναντι στους σουνίτες.

Από τη Βαγδάτη αποχωρούν διαρκώς οι ξένες διπλωματικές αποστολές με εξαίρεση το απολύτως απαραίτητο προσωπικό καθώς ώρα με την ώρα το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν μάχες στην περίμετρο ή ακόμη και στα προάστιά της εκτιμάται ως πιθανό και πολύ πιθανότερο εκτιμάται ότι είναι να υπάρξει κάποιο μπαράζ πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι στέλνουν στη χώρα 270 κομμάντος, οι οποίοι, επισήμως τουλάχιστον, θα αναλάβουν την προστασία της αμερικανικής πρεσβείας και την εκκένωσή της εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο. Αν και διευκρίνισαν ότι δεν θα συνεργαστούν σε κάποια στρατιωτική επιχείρηση με το Ιράν, πηγές υποστήριζαν ότι υπάρχει επικοινωνία και η Τεχεράνη έχει λάβει τη σιωπηλή συναίνεση όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά και άλλων δυτικών χωρών να «λάβει μέτρα» ενίσχυσης του ιρακινού στρατού απέναντι στους ακραίους ισλαμιστές.

Πηγές: bbc, reuters, al Jazeera, al Arabiya

Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα