Σκληρό διπλωματικό πόκερ για την Ουκρανία

Η Ρωσία «δεν ήθελε και δεν θέλει» πόλεμο με την Ουκρανία, ούτε οι Ρώσοι το θέλουν, ούτε οι Ουκρανοί υποστήριξε, κατά την παρέμβασή του στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρέσβης της χώρας. Ο Βιτάλι Τσούρκιν επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στις αρχές της εδαφικής ακεραιότητας και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, συμπληρώνοντας ότι η εφαρμογή του δεύτερου, και μάλιστα υπό την μορφή του διαχωρισμού από ένα υπάρχον

κράτος παραμένει εξαιρετικά σπάνιο μέτρο.

Ο Ρώσος διπλωμάτης υποστήριξε ότι στην Κριμαία δημιουργήθηκε μια κατάσταση εξαίρεσης εξαιτίας του νομικού κενού που προκλήθηκε από το αντισυνταγματικό, και βίαιο πραξικόπημα των ακραίων εθνικιστών στο Κίεβο και τις απειλές τους να επιβληθούν δια κάθε μέσου σε όλη την Ουκρανία. Ο Τσούρκιν, επί τη ευκαιρία, επανέλαβε και το απολύτως λογικό αίτημα να διερευνηθούν οι δολοφονίες διαδηλωτών στην πλατεία Μαϊντάν όπως και τις καταγγελίες για ελεύθερους σκοπευτές που πρόσκεινταν στην αντιπολίτευση και πυροβολούσαν τόσο αστυνομικούς όσο και διαδηλωτές προκειμένου να προκληθεί χάος. Τέλος, ειρωνικά αναφέρθηκε, εκ νέου, στην τακτική της χρήσης του διεθνούς δικαίου και της νομιμότητας κατ’ επιλογή και κατά περίπτωση από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις ανά τον κόσμο. «Ορισμένοι αμφισβητούν την νομιμότητα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, αλλά είναι απαράδεκτο να μπερδεύουν τις προσωπικές αρχές με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, επιλέγοντας κάθε φορά το τι θέλουν χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν ούτε το διεθνές δίκαιο, ούτε τις ειδικές πολιτικές και ιστορικές συνθήκες» τόνισε.

Στην έκτακτη συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας μίλησε και ο προσωρινός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένιι Γιατσενιούκ (που υπενθυμίζεται ότι δεν έχει εκλεγεί) ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιτίθεται στην Ουκρανία και στην εδαφική της ακεραιότητα. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με διπλωματικές διαρροές η Ουάσινγκτον κυκλοφορεί ήδη στο Συμβούλιο ένα σχέδιο απόφασης το οποίο ζητά να μην αναγνωρίσει καμία χώρα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κριμαίας.

Στόχος δεν είναι τόσο να υιοθετηθεί το ψήφισμα, καθώς είναι βέβαιο ότι η Ρωσία θα ασκήσει βέτο αλλά να προκληθεί ρήγμα μεταξύ Ρωσίας - Κίνας (η οποία έχει ανησυχίες για ενδεχόμενος απόπειρες εδαφικής απόσχισης από το έδαφός της σε διάφορες περιπτώσεις) και να μην ασκήσει βέτο στην υιοθέτησή του, τελικά, το Πεκίνο. Μια τέτοια εξέλιξη θα θεωρηθεί από την αμερικανική διπλωματία νίκη, γιατί θα αφήνει απομονωμένη τη Ρωσία και θα έχει δημιουργήσει το υπόβαθρο για περαιτέρω διεύρυνση της απόστασης ανάμεσα σε Ρωσία και Κίνα.

Όπως φαίνεται η Ουάσινγκτον έχει αρχίσει, ήδη, να εξετάζει κινήσεις για μετά το δημοψήφισμα. Αν και επισήμως οι εκπρόσωποί της σε όλες τις περιστάσεις ζητούν να μην γίνει το δημοψήφισμα στην Κριμαία το οποίο χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό, παράνομο κλπ, φαίνεται ότι έχει γίνει σαφές ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής θα γίνει, και δεν υπάρχει περίπτωση κάτι ν’ αλλάξει. Οπότε έχουν αρχίσει να ρίχνουν το βάρος τους στη στάση της Ρωσίας. Ενδεικτικό είναι ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, αναχωρώντας για το Λονδίνο όπου σήμερα θα δει για άλλη μια φορά τον Λαβρόφ, επέμεινε όχι στην μη πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος αλλά στο αν θα γίνει αποδεκτό το αποτέλεσμά του από την Μόσχα. Άφησε, δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί και να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στην Κριμαία και να γίνει αποδεκτό το αποτέλεσμά του, εφόσον έχει πρώτα εγκριθεί από το Κίεβο.

Όπως και να έχει οι προσδοκίες για την εξεύρεση μιας μέσης λύσης που θα διευκολύνει την αποκλιμάκωση κατά τη συνάντηση του Κέρι με τον Ρώσο ομόλογό του δεν είναι πολλές. Κάτι που στρέφει το βλέμμα στην επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος, όχι μόνο στην Κριμαία και στα στρατιωτικά γυμνάσια, από την μία του ρωσικού στρατού, από την άλλη των Αμερικανών με Βούλγαρους και Ρουμάνους που καλλιεργούν συγκρουσιακή ατμόσφαιρα, αλλά και σε όλες τις ανατολικές περιοχές όπου ήδη το θερμόμετρο είναι πολύ υψηλό.

Την Πέμπτη στο Ντόνετσκ σημειώθηκαν σφοδρότατες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές υπέρ της αυτονόμησης και της στενότερης σχέσης με την Μόσχα και σε υποστηρικτές της κυβέρνησης στο Κίεβο. Ένας φιλορώσος διαδηλωτής πέθανε όταν μαχαιρώθηκε από αγνώστους ενώ τουλάχιστον δέκα ακόμη άνθρωποι νοσηλεύονται τραυματισμένοι. Οι φιλορώσοι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι η αντιδιαδήλωση στήθηκε επίτηδες και οργανώθηκε από στελέχη της νυν κυβέρνησης που έφτασαν επίτηδες και από το Κίεβο και ότι προκλήθηκαν με συνθήματα που χρονολογούνται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ακούγονταν από τους ναζί κατά των υπολοίπων Ουκρανών και δη τότε του οποιουδήποτε συμμετείχε στο αντιφασιστικό μέτωπο.

Την ίδια ώρα, τα μεγάλα δυτικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ήδη η ρωσική οικονομία πλήττεται λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και ότι θα έρθουν χειρότερα στην περίπτωση υιοθέτησης μέτρων σε βάρος της από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, όπως έχουν απειλήσει. Στα ρεπορτάζ τους αναφέρουν ότι το χρηματιστήριο της Μόσχας έχει πέσει κατά 20 μονάδες από την έναρξη της κρίσης και ότι ήδη έχουν φύγει από τη Ρωσία περίπου 45 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις. Αντίθετη εικόνα, από την άλλη, παρουσιάζουν τα ρωσικά ΜΜΕ που υποστηρίζουν ότι παρατηρείται ροή κεφαλαίων προς τη Ρωσία ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες. Η γνωστή πάντως Goldman Sachs έσπευσε να «βάλει» και αυτή το λιθαράκι της στις προβλέψεις λέγοντας ότι δεδομένης της κρίσης στην Ουκρανία, αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την οικονομική ανάπτυξη στη Ρωσία το 2014, από το 3% στο 1%.

Πηγές: bbc, reuters, ria novosti, Interfax, Russia today

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα