Σουδάν: Θέλουν να την σκοτώσουν γιατί έγινε χριστιανή

Είναι έγκυος και σύζυγος ενός αμερικανού πολίτη, αλλά το δολοφονικό καθεστώς του Χαρτούμ έκρινε, σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, ότι η Μίριαμ Γέχια Ιμπαρήμ πρέπει να πεθάνει. Με έναν πρόεδρο που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, μια πολύχρονη σύγκρουση στο νότο που κόστισε δύο εκατομμύρια ζωές και τη συνεχιζόμενη γενοκτονία στο Νταρφούρ στα δυτικά, το Σουδάν φαίνεται ότι δεν χρειαζόταν να κάνει και τίποτα άλλο για να προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα τα κατάφερε.

Η Ιμπράημ είναι

27 ετών, μητέρα ήδη ενός παιδιού και οκτώ μηνών έγκυος στο δεύτερο παιδί της, ενώ ο σύζυγός της είναι αμερικανός πολίτης από το Νότιο Σουδάν και απόφοιτος ιατρικής σχολής. Έχεικαταδικαστείσεθάνατο. Την Πέμπτη, δικαστήριο του Σουδάν επιβεβαίωσε ότι η Ιμπραήμ είχε καταδικαστεί σε 100 φορές μαστίγωμα και στη συνέχεια, σε θάνατο δι’ απαγχονισμού. Σύμφωνα με το νόμος της σαρία, η τιμωρία για μοιχεία οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν μουσουλμάνα παντρεμένη με χριστιανό, ένας γάμος που θεωρείται άκυρος, και εγκατέλειψε το Ισλάμ για να γίνει Χριστιανή, το οποίο είναι έγκλημα. Ο σύζυγός της, Ντάνιελ Γουάνι, δεν έχει κατηγορηθεί για μοιχεία.
Η Ιμπραήμ κατέθεσε ότι ανατράφηκε ως Χριστιανή από τη μητέρα της, μία ορθόδοξη χριστιανή από την Αιθιοπία, και δεν ασπάστηκε ποτέ το Ισλάμ. Μάρτυρες υπεράσπισής της αποκλείστηκαν επειδή ήταν Χριστιανοί, αν και έδωσε ένα πιστοποιητικό γάμου που προσδιόριζε ότι ήταν χριστιανή. Παρόλα αυτά, ο δικαστής αποφάσισε ότι επειδή ο πατέρας της ήταν μουσουλμάνος, παρότι εγκατέλειψε την οικογένειά του όταν ήταν έξι, είναι και αυτή μουσουλμάνα που εγκατέλειψε το Ισλάμ. Της έδωσαν αρκετές ημέρες για να αποκηρύξει τη χριστιανική πίστη της, αλλά εκείνη αρνήθηκε, σταθερά, λέγοντας στο δικαστήριο: «Είμαι Χριστιανή και θα παραμείνω Χριστιανή».

Το δικαστήριο ανέβαλε την εκτέλεση της ποινής, για να της δώσει χρόνο να ανακάμψει από τον τοκετό και να απογαλακτιστεί το νέο μωρό. Ο δικηγόρος της, Μοχάμετ Γιαρ Ελναμπί, ένας μουσουλμάνος, έχει λάβει απειλές θανάτου για την υπεράσπισή της, αλλά σχεδιάζει να προχωρήσει σε έφεση. Εν τω μεταξύ, ο ενάμισι χρόνων γιος της, Μάρτιν, ο οποίος είναι Αμερικανός πολίτης, έχει φυλακιστεί μαζί της. Τόσο η μητέρα όσο και το παιδί προσπαθούν να επιβιώσουν στις άθλιες συνθήκες των φυλακών.
Σήμερα , οι μουσουλμάνοι που αποστατούν στον Χριστιανισμό συνήθως δεν εκτελούνται, αν και έχουν σκληρή μεταχείριση σε αρκετές μουσουλμανικές χώρες. Το Ιράν, για παράδειγμα, δικάζει όσους έχουν ασπαστεί τον Χριστιανισμό ή είναι Ευαγγελιστές τα τελευταία χρόνια – όπως ο ιρανο- αμερικανός πάστορας Σαΐντ Αμεπντίνι, που τώρα εκτίει ποινή φυλάκισης οκτώ χρόνων. Η Σαουδική Αραβία αποκεφάλισε πρόσφατα γυναίκες κατηγορώντας τες για «μαγεία», αλλά απέφυγε τις δίκες κάποιων που αποστάτησαν στον Χριστιανισμό.

Για το σχετικό έγκλημα ης βλασφημίας κατά τη σαρία, το Πακιστάν μοιράζει θανατικές ποινές σε χριστιανούς –η Έισια Μπίμπι, μητέρα πέντε παιδιών, είναι προς το παρόν καταδικασμένη σε θάνατο - αλλά ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν έχει πραγματοποιήσει καμία. Πριν από μερικά χρόνια, το Αφγανιστάν έκρινε ένοχο έναν πολίτη επειδή αποστάτησε στον χριστιανισμό, αλλά τον άφησαν ελεύθερο λόγω παραφροσύνης, αφού η υπόθεση προκάλεσε παγκόσμιες διαμαρτυρίες. Οι αποστάτες από το Ισλάμ δεν είναι σπάνιο να δολοφονούνται ή να εκφοβίζονται από εξτρεμιστές ή φανατικούς, αλλά σπάνια οι κυβερνήσεις πραγματοποιούν θανατικές ποινές για αποστασία από το Ισλάμ.
Ο χριστιανισμός έφτασε στο Σουδάν, περίπου 125 μίλια βορειοανατολικά του Χαρτούμ, με τον υπουργό ευνούχο της βασίλισσας Κάντις το 35 μ.Χ. Αλλά σήμερα, το Σουδάν μόλις που ανέχεται κάποιες μικρές χριστιανικές κοινότητες. Από το 1999, στο πλαίσιο του διεθνούς νόμου για την Ανεξιθρησκία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ορίσει το Σουδάν ως «χώρα ιδιαίτερη ανησυχητική», σε μια σύντομη λίστα με τους χειρότερους διώκτες του κόσμου.
Η ανεξάρτητη αμερικανική Επιτροπή για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF) διαπίστωσε ότι η βίαιη επιβολή της σαρία έπαιξε μεγάλο ρόλο στη σύγκρουση βορρά-νότου του Σουδάν, η οποία έληξε με μια ειρηνευτική συμφωνία το 2005. Τώρα αναφέρει ότι στο Σουδάν «η κυβέρνηση του προέδρου Ομάρ αλ-Μπασίρ επιβάλλει τη συσταλτική ερμηνεία του νόμου της σαρία για μουσουλμάνους και μη μουσουλμάνους, χρησιμοποιώντας ακρωτηριασμούς και μαστιγώσεις για εγκλήματα και πράξεις «άσεμνες» και «ανήθικες» και συλλήψεις, ενοχλήσεις και διακρίσεις εις βάρος των μελών της μικρής χριστιανικής κοινότητας».

Δεν έχει γίνει γνωστό να έχει εκτελεστεί κάποιος στο Σουδάν επειδή αλλαξοπίστησε, από το 1991 , όταν και η κατηγορία έγινε έγκλημα. Αλλά κυβέρνηση Μπασίρ γίνεται ολοένα και πιο ακραία. Η USCIRF διαπίστωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια «ο αριθμός και η σοβαρότητα των σκληρών δικαστικών αποφάσεων με βάση τη σαρία έχει αυξηθεί, συμπεριλαμβανομένων των ποινών ακρωτηριασμού για κλοπή και των ποινών λιθοβολισμού για μοιχεία». Η κυβέρνηση υπόσχεται πλέον να συντάξει το νέο σύνταγμα βάσει της σαρία, σύμφωνα με τη δική της στενή ερμηνεία. Στις αρχές αυτού του μήνα, ο Καθολικός Επίσκοπος του Σουδάν Μακράμ Γκάσις ανέφερε ότι εναέριες δυνάμεις του Σουδάν βομβάρδισαν σκόπιμα το παγκοσμίως γνωστό νοσοκομείο Μητέρα του Ελέους, το μοναδικό νοσοκομείο στα όρη Νούμπα της χώρας, αφήνοντας αρκετούς τραυματίες. Αυτά είναι ανησυχητικά σημάδια για την περαιτέρω ταλιμπανοποίηση του Σουδάν. Αυτή την εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες ενώθηκαν με τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία για να εκφράσουν την ανησυχία τους για την απόφαση κατά της Ιμπραήμ και υπήρχε μια καλή διπλωματική παρουσία κατά την ακρόασή της την Πέμπτη.

http://www.thedailybeast.com/articles/2014/05/17/in-sudan-a-pregnant-woman-may-be-hanged-for-marrying-a-christian.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα