Στα άκρα η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία

(Ανανεωμένο) Κλιμακώνεται περαιτέρω η ένταση στην ανατολική Ουκρανία όπου χθες μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου που είχε απευθύνει στους καταληψίες το Κίεβο, οι τελευταίοι προχώρησαν σε νέες καταλήψεις δημοσίων κτιρίων. Πλέον οι πόλεις στις οποίες έχουν καταληφθεί δημόσια κτίρια από φιλορώσους ακτιβιστές είναι περισσότερες από δέκα. Στη πόλη Σλαβιάνσκ, που νωρίς το πρωί της Δευτέρας περίμενε με κομμένη την ανάσα την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» που είχε προαναγγείλει ο προσωρινός πρόεδρος της χώρας, οι φιλορώσοι ακτιβιστές έθεσαν το μεσημέρι υπό τον έλεγχό τους και ένα μικρό

αεροδρόμιο που εγκαταλείφθηκε από τις δυνάμεις του ουκρανικού στρατού. Επίσης, κατήγγειλαν ότι η πρόσβαση στην πόλη δεν εμποδίζεται από τους ίδιους αλλά από δυνάμεις προσκείμενες στο Κίεβο που έχουν στήσει έξω από αυτήν οδοφράγματα και σημεία ελέγχου «για να προκαλέσουν εντυπώσεις».

Φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν αστυνομικά τμήματα και στην πόλη Χορλίβκα, κοντά στο Ντόνετσκ. Τεταμένα παραμένουν τα πνεύματα και στο Χάρκοβο, όπου αν και δεν υπήρχαν μέχρι το βράδυ της Δευτέρας πληροφορίες για καταλήψεις, η ατμόσφαιρα είναι εξαιρετικά ηλεκτρισμένη μετά τις αιματηρές συγκρούσεις της Κυριακής ανάμεσα σε φιλορώσους και φιλοδυτικούς διαδηλωτές στις οποίες τραυματίστηκαν 50 διαδηλωτές αλλά σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ σκοτώθηκαν και τρεις αστυνομικοί.

Ο προσωρινός πρόεδρος της χώρας, Ολεξάντρ Τουρχίνοφ, κατηγόρησε εκ νέου χθες τη Ρωσία ότι υποδαυλίζει την ένταση. Επανέλαβε ότι δεν «απορρίπτει την ιδέα ενός δημοψηφίσματος για το αν η χώρα θα είναι ομοσπονδιακή ή όχι» και για περισσότερες «αρμοδιότητες και στις τοπικές κυβερνήσεις», σημειώνοντας, όμως, ότι αυτό θα πρέπει να διεξαχθεί σε όλη την Ουκρανία και όχι μόνο στις ανατολικές περιοχές όπως ζητούν οι καταληψίες, που υποστηρίζουν ότι το πώς θέλουν οι ίδιοι να ζήσουν δεν μπορεί να καθοριστεί από τις δυτικές επαρχίες της χώρας που πρόσκεινται στους νέους κυβερνώντες του Κιέβου. Επανέλαβε, επίσης, και τις απειλές για εξαπόλυση ευρείας αντιτρομοκρατικής , όπως τη χαρακτήρισε, επιχείρησης κατά των καταληψιών, αποφεύγοντας, όμως, να διευκρινίσει γιατί αυτό δεν έγινε με την εκπνοή του τελεσιγράφου που ο ίδιος είχε δώσει τη Δευτέρα το πρωί, αλλά ούτε και το πότε θα γίνει.

Αντίθετα, όπως έγινε γνωστό, αποπέμφθηκε ο Βιτάλι Τσιχάνοκ, επικεφαλής της ουκρανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, για την «ανεπαρκή», σύμφωνα με διαρροές, αντίδρασή του στα γεγονότα στα ανατολικά της χώρας. Επίσης, έχει ενδιαφέρον ότι παρά το γεγονός ότι ο Τουρχίνοφ όπως και ο υπουργός Εσωτερικών Αβάκοφ έχουν επανειλημμένως, τα τελευταία 24ωρα, επικαλεστεί την παρέμβαση του στρατού, το υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΣ της χώρας δεν έχουν προβεί σε καμία ανακοίνωση. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η σιωπή αυτή καθώς και η μη υλοποίηση απειλών που έχουν εκτοξευτεί κατά των φιλορώσων ακτιβιστών δείχνει ότι η νέα ηγεσία του Κιέβου δεν ελέγχει όσο θα επιθυμούσε το στράτευμα και ιδιαίτερα τα τμήματά του που βρίσκονται στα ανατολικά και υπάρχουν αρκετές ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι δεν έχουν αντιδράσει διόλου στις κινήσεις των φιλορώσων διαδηλωτών.

Κατά τις ίδιες πηγές αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που η νέα ηγεσία του Κιέβου δεν έχει κηρύξει τα ανατολικά της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί την άμεση κινητοποίηση του στρατού και εκτιμάται ότι αυτό δεν θα γίνει και πλέον η διάσταση απόψεων θα είναι εμφανής προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα. Επιπλέον, αν υπάρξει κήρυξη έκτακτης ανάγκης θα πρέπει, πιθανότατα, να αναβληθούν οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Μάη, με τις οποίες οι νέοι κυβερνώντες στο Κίεβο εκτιμούν ότι θα νομιμοποιήσουν την εξουσία τους. Ακριβώς αντίθετος, προφανώς, είναι ο στόχος των καταληψιών στα ανατολικά της χώρας.

Αεροπορικές «αψιμαχίες» στην Μαύρη Θάλασσα

Την πραγματοποίηση 12 πολύ χαμηλών υπερπτήσεων πάνω από το αμερικανικό καταδρομικό USS Donald Cook που πλέει στην Μαύρη Θάλασσα από ρωσικό μαχητικό κατήγγειλε το Πεντάγωνο τη Δευτέρα το απόγευμα. Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, το μαχητικό δεν φαινόταν να είναι «οπλισμένο» όμως η ενέργειά του αυτή «ήταν προκλητική και άκρως αντιεπαγγελματική και δεν συνάδει με τις διεθνείς συμφωνίες και τα πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών».

Λίγο αργότερα, και μετά από τις έντονες πιέσεις της Μόσχας, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν βρέθηκε στο Κίεβο και είχε συναντήσεις με την ουκρανική ηγεσία. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Ουάσινγκτον και το Κίεβο να εξηγήσουν γιατί ακριβώς ο Μπρέναν μετέβη, σε μια τόσο φορτισμένη και ευαίσθητη στιγμή, στο Κίεβο και τι σηματοδοτεί, αν σηματοδοτεί η επίσκεψή του.

Εμμένει η Μόσχα στην εκπροσώπηση των ανατολικών περιοχών

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε ότι η Μόσχα δεν έχει τίποτε να κερδίσει από το διαμελισμό της Ουκρανίας και χαρακτήρισε «φαντασιοπληξίες και ψεύδη» τις κατηγορίες ότι εμπλέκεται στην αναταραχή που επικρατεί με τον οποιονδήποτε τρόπο. Συμπλήρωσε, όμως, ότι για τη Ρωσία είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν ίσα δικαιώματα για όλους τους Ουκρανούς πολίτες και διευκρίνισε ότι αυτό είναι και ένα σημείο τριβής ως προς την προγραμματισμένη, για την Πέμπτη, συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Ρωσίας, ΗΠΑ, ΕΕ (η Κάθριν Άστον) και Ουκρανίας, καθώς η Μόσχα επιμένει ότι θα πρέπει να εκπροσωπηθούν και οι ανατολικές περιοχές χωριστά.

Ο Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι αν χρησιμοποιηθεί βία κατά των διαδηλωτών, τα περιθώρια διαλόγου, συνεπώς και πραγματοποίησης της συνάντησης, «συρρικνώνονται» και υπό την έννοια αυτή το αν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Γενεύης «εξαρτάται από το Κίεβο και όχι από την Μόσχα». Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ υπογράμμισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος «ακούει πολύ καλά τις εκκλήσεις για βοήθεια που έρχονται από διάφορα σημεία της Ουκρανίας». Σε αυτό αρκέστηκε να σημειώσει ότι ο Πούτιν «παρακολουθεί με προσοχή και μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις».

Τεταμένο ήταν το κλίμα και στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε, τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, μετά από ρωσικό αίτημα. Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν ζήτησε να υπάρξουν μέτρα από τον Οργανισμό για να μην πραγματοποιηθεί επίθεση κατά των ρωσόφωνων και κάλεσε το Κίεβο «να ξεκινήσει πραγματικό διάλογο» με τις ανατολικές περιοχές. Επαναδιατύπωσε και τις ρωσικές καταγγελίες για ύπαρξη νεοναζί και αντισημιτών μεταξύ των νέων κυβερνώντων στο Κίεβο. Ο πρέσβης της Ουκρανίας, στον ΟΗΕ, Γιούρι Σεργκέγιεφ, από την άλλη, ανταπάντησε ότι η κρίση έχει «κατασκευαστεί από την Μόσχα» και ότι το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει «συγκεντρώσει στοιχεία που αποδεικνύουν την εμπλοκή της Ρωσίας και θα τα παρουσιάσει στην επικείμενη συνάντηση στη Γενεύη την Πέμπτη».

Διαφωνίες εντός ΕΕ και εντός Γερμανίας

Την άποψη αυτή, περί υποδαύλισης των διαδηλώσεων στα ανατολικά της Ουκρανίας, υιοθέτησαν και οι περισσότεροι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν τη χορήγηση βοήθειας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην Ουκρανία (άλλο ένα δισεκατομμύριο σε δολάρια και υπό την μορφή εγγυήσεων ανακοίνωσε χθες η Ουάσινγκτον). Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλλιαμ Χέιγκ είπε ότι οι ρωσικές διαβεβαιώσεις δεν πείθουν και ότι ίσως πρέπει να εξεταστεί διεύρυνση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Ιδιαίτερα επιθετικός εμφανίστηκε και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, Σίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος προειδοποίησε για «περαιτέρω κλιμάκωση καθώς η Ρωσία είναι έτοιμη να επιτρέψει σε τανκς να διασχίσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Η διατύπωση του Γκάμπριελ βρίσκεται σε αρκετά μεγάλη απόσταση από τις προσεκτικές, σε γενικές γραμμές, δηλώσεις της Καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία αν και έχει επιρρίψει ευθύνες στη Ρωσία ότι «δεν κάνει αρκετά για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στα ανατολικά της Ουκρανίας», έχει αποφύγει τις ευθείες επιθέσεις αυτού του είδους. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, την «προσεκτική» στάση της Μέρκελ συμμερίζονται και άλλες ευρωπαϊκές ηγεσίες οι οποίες διεμήνυσαν ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν είναι ώρα για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Πηγές: bbc, reuters, itar tass, france-info, ria novosti, Russia today

Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
ουκρανια, στα ακρα, russia today, διαδηλωσεις, μμε, ρωσία, δημοψηφισμα 2015, ΓΕΣ, νέα, εκλογες, uss, cia, ηπα, ελλαδα, οηε, υπουργοι, μερκελ, bbc, reuters, russia, today, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, απολυσεις στο δημοσιο, στρατος, δημοψηφισμα, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, καταληψεις, ρωσία, ηγεσια, ηπα, θαλασσα, μμε, οηε, πνευματα, ρωσικα, ωρα, bbc, cia, reuters, russia, αεροδρομιο, ατμοσφαιρα, βοηθεια, βραδυ, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, δευτερα, δηλωσεις, δειχνει, δωσει, εγινε, ευρω, ειπε, ενεργεια, εννοια, ερχονται, εσωτερικων, ιδεα, υπηρχαν, κιεβο, κλιμα, κομμα, κτιρια, λουξεμβουργο, μαη, μικρο, μορφη, μοσχα, ξημερωματα, οικος, πεμπτη, πουτιν, πρωι, σιωπη, υλοποιηση, υπουργειο εξωτερικων, ωρα ελλαδας, δικαιωματα, ετοιμη, france, χωρα, ιδιαιτερα, info, υπουργειο, ουιλλιαμ, πηγες, πληροφοριες, ουασινγκτον, uss
Τυχαία Θέματα