Στα χνάρια της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΓΑΠ ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε δύο επίπεδα προτίθεται να κινηθεί στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να παγιώσει και να ενισχύσει τις τάσεις των τελευταίων δημοσκοπήσεων που τον φέρνουν να υπερέχει σε σημαντικούς δείκτες έναντι της κυβέρνησης, χωρίς πάντως να είναι ευδιάκριτο ένα ρεύμα σαφούς υπεροχής του έναντι της κυβέρνησης. Απ’ τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρεί να εμφανίζεται ως δύναμη με λόγο και ρόλο σε διεθνή και ευρωπαϊκά

φόρα και απ’ την άλλη θα αυξήσει την αντιπολιτευτική του πίεση μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου αλλά και επενδύοντας σε αντιθέσεις εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου.

Δείγματα γραφής έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας με την επίσκεψή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας αμέσως μετά το χρίσμα που πήρε ως υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν εκ μέρους του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την υποψηφιότητά του αυτή ως «επιλογή που τιμά τους αγώνες του ελληνικού λαού για μια δίκαιη έξοδο απ’ την κρίση» και εξέφρασε «την επιδίωξή του να αξιοποιήσει αυτή την υποψηφιότητα για να αποκατασταθεί η πραγματική εικόνα στην Ευρώπη για ένα άδικο και βάρβαρο πρόγραμμα λιτότητας. Πρόθεσή μου, σημείωσε, είναι να συμβάλλω στο πλαίσιο του δυνατού στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας στην Ευρώπη αλλά και της δυνατότητας να αποκατασταθεί η ισότιμη συμμετοχή της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».

Υπό μίαν έννοια η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα ως προς αυτό το σκέλος το επόμενο διάστημα θα θυμίζει κάτι από Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος αξιοποιούσε για να εδραιώσει τη θέση του στο εσωτερικό το ρόλο του ως προέδρου της σοσιαλιστικής διεθνούς στο εξωτερικό.

Από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανεβάσει και θα διευρύνει την πίεσή του με μπαράζ κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών προκειμένου να δοκιμάζεται συνεχώς η συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Στοιχείο αυτής της τακτικής εκτός απ’ το άνοιγμα πολλών και ταυτόχρονων μετώπων στο επίπεδο της παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου θα είναι και η προσπάθεια όξυνσης των αντιθέσεων εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου.

Ο Αλέξης Τσίπρας και πάλι έδωσε το έναυσμα με την επίσκεψή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε ως προτεραιότητες το θέμα των πλειστηριασμών και της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, καθώς όπως είπε άπτονται της «ιδιωτικής περιουσίας και της εργασίας» και ζήτησε να μην παρακαμφθεί η βουλή από «εξωθεσμικούς οργανισμούς» φωτογραφίζοντας την τρόικα.

Ενώ τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην προσπάθειά του να ενισχύσει τη φθορά της κυβέρνησης επενδύοντας στον αδύνατο κρίκο της, το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο με αφορμή την υπόθεση των υποβρυχίων. Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πιέσει πλέον τον πρωθυπουργό είτε να πάρει πάνω του τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είτε να τον αδειάσει με ότι αυτό συνεπάγεται. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση Τσίπρα σε ερώτηση για τη συζήτηση που επίκειται στη βουλή για το θέμα των υποβρυχίων. «Θα έρθει ο πρωθυπουργός στη βουλή να υπερασπιστεί και να καλύψει τον αντιπρόεδρό του ή δια της απουσίας και της σιωπής του θα αφήσει τον αντιπρόεδρό του επί ξύλου κρεμάμενο; Έχει ενδιαφέρον…» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί μέσω αυτών των πρωτοβουλιών για την ανάδειξη κυβερνητικών αδυναμιών να ξεπεράσει και δικές του αδυναμίες και εσωκομματικά αδιέξοδα.

Κάλχας

Keywords
Τυχαία Θέματα