Στα δύο η ΔΗΜ.ΑΡ για τη συμμετοχή της σε κυβέρνηση

Έντονος είναι ο προβληματισμός στο εσωτερικό της ΔΗΜ.ΑΡ. για το αν τελικά το κόμμα του Φώτη Κουβέλη πρέπει να στηρίξει, ή και να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Κουβέλης άφησε χθες ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, θέτοντας τους όρους υπό τους οποίους η ΔΗΜ.ΑΡ. θα μπορούσε να στηρίξει μια τέτοια κυβέρνηση.

Στη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜ.ΑΡ. αναδείχθηκαν τα κυρίαρχα δύο μπλοκ του κόμματος. Αφενός εκείνοι

που θέλουν να στηρίξει, έως και να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, και αφετέρου εκείνοι που θεωρούν προτιμότερο να παραμείνει η ΔΗΜ.ΑΡ. στην αντιπολίτευση. Στους πρώτους συμπεριλαμβάνεται το «μπλοκ» των «εκσυγχρονιστών» του ΠΑΣΟΚ που έχουν προσχωρήσει στη ΔΗΜ.ΑΡ., προεξαρχόντων του Γιάννη Μεϊμάρογλου και του Νίκου Μπίστη, αλλά και στελέχη προερχόμενα από τον ΣΥΝ, όπως ο εκπρόσωπος του κόμματος Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός και ο Θόδωρος Μαργαρίτης. Η επιχειρηματολογία των υποστηρικτών της κυβερνητικής συμμετοχής της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι πως, αφ’ ης στιγμής ο κ. Κουβέλης πολιτεύθηκε ζητώντας από τους πολίτες να του δώσουν «εντολή για λύση», δεν μπορεί τώρα παρά να είναι ένας παράγοντας της λύσης, μετέχοντας σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Στον αντίποδα, στελέχη όπως οι βουλευτές Νίκος Τσούκαλης, Γιάννης Πανούσης και Οδυσσέας Βουδούρης, αλλά και τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας Στέφανος Μπαγεώργος, Ανδρέας Νεφελούδης, Σάκης Παπαθανασίου κ.ά., προκρίνουν την ανάγκη να παραμείνει η ΔΗΜ.ΑΡ. στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του κόμματος, πάντως, προσήλθε στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ. εισηγούμενος μια συμβιβαστική λύση, το να προσέλθει, δηλαδή, στις διεργασίες των διερευνητικών εντολών με τις γνωστές «κόκκινες γραμμές» (σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο, παραμονή της χώρας στο ευρώ) και τα 7 σημεία συνεργασίας.

Στο μεταξύ, αργά χθες το βράδυ, η συνεδρίαση της Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ. ενέκρινε την εισήγηση του κ. Κουβέλη για τις διαδικασίες συγκρότησης κυβέρνησης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε, «η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε ότι τυχόν κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει να εξασφαλίζει προγραμματική συμφωνία και να απαρτίζεται από φερέγγυα πρόσωπα».

Γιώργος Μελιγγώνης, στον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα