Στα πρόθυρα εμφυλίου η Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 13 νεκροί από τις αιματηρές διαδηλώσεις

Δεκατρείς άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε δύο ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Τετάρτη μια μη κυβερνητική οργάνωση. Οι θάνατοι αυτοί, στην πλειονότητά τους από πυρά, καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα Καράκας, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας, ανέφερε το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων της Βενεζουέλας (OVCS), μια ΜΚΟ προσκείμενη στην αντιπολίτευση .

Κατά μια δεύτερη πηγή, τον ειδησεογραφικό ιστότοπος El Pitazo, που επίσης πρόσκειται στην αντιπολίτευση, οι νεκροί

μόνο την Τετάρτη ήταν 16 σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στις επαρχίες Αμασόνας, Μπαρίνας, Μπολίβαρ, Ταχίρα, Πορτουγκέσα, καθώς και στην πρωτεύουσα της χώρας, το Καράκας.

Χθες Τετάρτη ο πρόεδρος της Βουλής της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας. Οι κυβερνήσεις πολλών κρατών της περιοχής τον αναγνώρισαν αμέσως ως τον προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ανάμεσά τους αυτές των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Κολομβίας, της Χιλής, του Ισημερινού, του Περού, της Γουατεμάλας, της Παραγουάης και της Κόστα Ρίκα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε μια απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρωμένη από την Ουάσινγκτον.Στις προηγούμενες, πολύμηνες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης εναντίον του προέδρου Μαδούρο, το 2017, συνολικά είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 125 άνθρωποι.

Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την απόφαση Μαδούρο να διακόψει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί πως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δεν έχει δικαίωμα να διακόψει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις, ούτε να διώξει τους αμερικανούς διπλωμάτες από τη λατινοαμερικάνικη χώρα, μετά την ανακοίνωση του Καράκας ότι η Ουάσινγκτον έχει στη διάθεσή της 72 ώρες για να διευθετήσει την αποχώρησή τους από την επικράτεια.

«Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το καθεστώς του Μαδούρο ως την κυβέρνηση της Βενεζουέλας», ανέφερε ο Πομπέο σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, μερικές ώρες μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας αυτής τον Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού θεσμού υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης.

«Κατά συνέπεια οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι ο πρώην πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει τη νομική δικαιοδοσία να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις (...) ή να κηρύξει τους διπλωμάτες μας personae non gratae», πρόσθεσε ο Πομπέο.

«Οι ΗΠΑ διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα, και θα τις διεξάγουν με την κυβέρνηση του μεταβατικού προέδρου Γκουαϊδό, ο οποίος προσκάλεσε την αποστολή μας να παραμείνει στη Βενεζουέλα», ανέφερε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Πομπέο τόνισε ακόμη πως ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας της Βενεζουέλας έχουν την υποχρέωση να «συνεχίσουν να προστατεύουν (...) όλους τους πολίτες της Βενεζουέλας, καθώς και αυτούς των ΗΠΑ και τους άλλους ξένους υπηκόους» στο έδαφος της χώρας.

«Καλούμε όλα τα μέρη να απόσχουν από τη λήψη μέτρων που αντίκεινται στα προνόμια και στην ασυλία που απολαύουν τα μέλη της διπλωματικής κοινότητας», συμπλήρωσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στις προσήκουσες ενέργειες για να καταστήσουν υπεύθυνο οποιονδήποτε θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της αποστολής μας και του προσωπικού μας», διεμήνυσε ακόμη ο Μάικ Πομπέο στην ανακοίνωσή του.

Η ΕΕ τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής «ελεύθερων» εκλογών στη Βενεζουέλα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε την Τετάρτη έκκληση να ακουστεί η «φωνή» του λαού της Βενεζουέλας και να προκηρυχθούν «ελεύθερες» εκλογές, χωρίς όμως σε αυτό το στάδιο να ακολουθήσει τα βήματα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό, τον πρόεδρο της Βουλής, ως τον μεταβατικό πρόεδρο της λατινοαμερικάνικης χώρας.

«Την 23η Ιανουαρίου, ο λαός της Βενεζουέλας απαίτησε μαζικά δημοκρατία και τη δυνατότητα να αποφασίσει ελεύθερα για το μέλλον του. Η φωνή του δεν μπορεί να αγνοηθεί», ανέφερε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, η Φεντερίκα Μογκερίνι, εξ ονόματος των 28.

«Η ΕΕ απευθύνει έκκληση να αρχίσει αμέσως μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές, όπως προβλέπει η συνταγματική τάξη», πρόσθεσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σε ανακοίνωσή της.

Αντίθετα με τις ΗΠΑ και τους κυριότερους συμμάχους τους στη Λατινική Αμερική -- τη Βραζιλία και την Κολομβία -- οι Ευρωπαίοι απέφυγαν να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό, πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού θεσμού που ελέγχει η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, ως τον μεταβατικό πρόεδρο.

«Τα δικαιώματα, η ελευθερία και η ασφάλεια όλων των μελών της Εθνοσυνέλευσης, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της, Χουάν Γκουαϊδό, πρέπει να τύχουν (...) απόλυτου σεβασμού», ανέφεραν απλά.

Στην ανακοίνωσή τους, οι Ευρωπαίοι αποφεύγουν να αναφερθούν ονομαστικά στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο ή στην κυβέρνηση του.

Για την ΕΕ, «η βία και η καταφυγή στη δυσανάλογη χρήση ισχύος από πλευράς των δυνάμεων ασφαλείας είναι εντελώς απαράδεκτες και ασφαλώς δεν επιλύουν την κρίση».

«Ο λαός της Βενεζουέλας έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει ειρηνικά, να επιλέγει ελεύθερα τους ηγέτες του και να αποφασίζει το μέλλον του», επιμένει η ανακοίνωση που υπογράφει η Μογκερίνι.

Το κείμενο δεν επαναλαμβάνει τις προηγούμενες εκκλήσεις της ΕΕ να γίνει διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, και περιορίζεται να εκφράσει τη βούληση των Βρυξελλών να «υποστηρίξουν την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους του δικαίου στη Βενεζουέλα με μια πολιτική διαδικασία ειρηνική και αξιόπιστη».

Ρωσία: Ο Μαδούρο είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας

Ο Νικολάς Μαδούρο είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας και οι έξωθεν προσπάθειες για τον σφετερισμό της εξουσίας στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι "δεν είναι αποδεκτή" έξωθεν ανάμειξη στη χώρα αυτή και υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ με τις οποίες υπονοείται η πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα είναι πολύ επικίνδυνες.

Η Ρωσία προειδοποίησε επίσης τις ΗΠΑ να μην επέμβουν στρατιωτικά στην Βενεζουέλα, σημειώνοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτήσει ένα καταστροφικό σενάριο, μετέδωσε το πρακτορείο Ίντερφαξ επικαλούμενο δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Η Μόσχα θα σταθεί στο πλευρό της Βενεζουέλας για την προστασία της εθνικής της κυριαρχίας και της αρχής της μη ανάμειξης στις εσωτερικές της υποθέσεις, πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, σημειώνοντας επίσης ότι η Μόσχα αναμένει από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να εντείνουν τις πιέσεις στο Καράκας.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής της Ρωσίας Βιτσισλάβ Βολόντιν δήλωσε σύμφωνα με το Interfax ότι η Μόσχα θεωρεί παράνομες τις κινήσεις για την απομάκρυνση του Μαδούρο από την εξουσία.

Η Τεχεράνη στηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο, καταδικάζει την "αθέμιτη" πρόκληση

"Το Ιράν υποστηρίζει την κυβέρνηση και τον λαό της Βενεζουέλας κατά των αθέμιτων και παράνομων ενεργειών όπως απόπειρες πραξικοπήματος και ξένη ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Γασεμί.

Η Τεχεράνη ελπίζει να υπάρξει ειρηνική λύση στην πολιτική κρίση, πρόσθεσε ο Γασεμί, η δήλωση του οποίου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Η Ισλαμική Δημοκρατία διατηρεί επί χρόνια στενές σχέσεις με την Βενεζουέλα και τον Νικολάς Μαδούρο.

Το Πεκίνο είναι αντίθετο σε έξωθεν ανάμειξη στις υποθέσεις της Βενεζουέλας

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι αντιτίθεται σε έξωθεν ανάμειξη στη Βενεζουέλα και υποστηρίζει τις προσπάθειες της χώρας αυτής να προστατεύσει την ανεξαρτησία και τη σταθερότητά της.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ κάλεσε όλες τις πλευρές να βρουν με ηρεμία και λογική μια ειρηνική λύση.

"Η Κίνα υποστηρίζει τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας για να προστατεύσει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την σταθερότητά της", δήλωσε η Χουά σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

"(...) θέλω να υπογραμμίσω ότι έξωθεν κυρώσεις ή ανάμειξη συνήθως κάνουν πιο περίπλοκη την κατάσταση και δεν βοηθούν στην επίλυση των πραγματικών προβλημάτων", πρόσθεσε.

Η Κίνα έχει δανείσει περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια στη Βενεζουέλα μέσω συμφωνιών "πετρέλαιο έναντι δανείου" την τελευταία δεκαετία, εξασφαλίζοντας την προμήθεια ενέργειας για την γρήγορα αναπτυσσόμενη οικονομία της.

Ωστόσο η χρηματοδότηση στέρεψε καθώς η οικονομία της Βενεζουέλας άρχισε να παίρνει την κατιούσα το 2015, υπό την πίεση της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Ερντογάν: Αδύνατον για την Τουρκία να εγκρίνει τις εξελίξεις στην Βενεζουέλα

Είναι αδύνατον για την Τουρκία να εγκρίνει τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι ο λαός της Βενεζουέλας θα συνεχίσει να στηρίζει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μαλτέζο ομόλογό του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε σοκαρισμένος από τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη λατινοαμερικανική χώρα, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίο οι δημοκρατίες να σέβονται τα εκλογικά αποτελέσματα.

Νωρίτερα το πρωί, ο Ερντογάν τηλεφώνησε στον Μαδούρο, την αποχώρηση του οποίου από την εξουσία ζητούν η αντιπολίτευση και η Ουάσινγκτον, για να του εκφράσει την υποστήριξή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα