"Στάχτη" πάνω από 15.000 στρέμματα στα Κύθηρα - αναζητούνται τα αίτια

22:10 7/8/2017 - Πηγή: Antinews

Τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά στα Κύθηρα διερευνά από σήμερα το πρωί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο βρίσκεται στο νησί.


Οι αρμόδιοι αξιωματικοί μετέβησαν στα Κύθηρα χθες το βράδυ και ήδη έχουν αρχίσει τη συλλογή στοιχείων και τη λήψη καταθέσεων, με σκοπό τη διευκρίνηση των αιτίων της πυρκαγιάς.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο

σχετικά με τα αίτια, ωστόσο, διερευνώνται όλες οι εκδοχές. Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για αναμμένα τσιγάρα και άλλες πιθανές αιτίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της πυρκαγιάς, από το πρωί δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά παραμένουν όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης, οι οποίες έφτασαν σταδιακά στο νησί από όλη την Ελλάδα και αντιμετωπίζουν κυρίως μικρές εστίες που προκύπτουν από αναζωπυρώσεις μέσα στην καμμένη έκταση.

Οι δυνάμεις, όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, θα παραμείνουν και σήμερα και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα αρχίσουν να αποδεσμεύονται από αύριο το πρωί.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις από την Πυροσβεστική, η έκταση που κάηκε είναι πάνω από 15.000 στρέμματα, αλλά πλήρης καταγραφή των ζημιών θα γίνει μετά την κατάσβεση.

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας

Εν τω μεταξύ εξακολουθεί να παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης, υψηλός είναι ο κίνδυνος (δείκτης 3) για τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και για τα νησιά Κρήτη, Λέσβος και Χίος.

Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 32 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Επίσης, υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στις περιοχές Υάμεια Μεσσηνίας, Βρουβιανά Αιτωλοακαρνανίας και Δροσούπολη του δήμου Αχαρνών Αττικής.


Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης έκανε λόγο για "μαύρη μέρα" για το νησί, καθώς καταστράφηκε το 1/3 του τόπου.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη είπε πως "αυτήν την ώρα στα Κύθηρα υπάρχουν κάποιες εστίες φωτιάς μόνο στις καμένες εκτάσεις και κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο του νησιού, που αντιμετωπίζονται δραστικά από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και από τα εναέρια μέσα. Δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο. Η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι".

"Σύντομα θα έχει ελεγχθεί απόλυτα η κατάσταση"

"Πιστεύουμε ότι σύντομα, μέχρι το μεσημέρι, θα έχει ελεγχθεί απόλυτα η κατάσταση" δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 fm", σχετικά με την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στα Κύθηρα.

"Η συγκρατημένη αισιοδοξία, που εξέφρασα χθες το βράδυ, εξακολουθεί να υπάρχει" είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι η θετική έκβαση συναρτάται με τις καιρικές συνθήκες, προϋποθέτει, δηλαδή, πως δε αυξηθεί η ένταση και δε θα αλλάξει η φορά του ανέμου.

"Πρόκειται για μία μεγάλη καταστροφή, περιβαλλοντική κατά πρώτο λόγο, με δεδομένο ότι από τα 15.000-17.000 στρέμματα πάνω από το 90% είναι δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, είναι μία πυκνή βλάστηση" είπε ο κ.Αποστόλου.

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα του νησιού, επισήμανε ότι "χρειάζεται άλλες κινήσεις, πρέπει να κηρυχθούν οι εκτάσεις που κάηκαν αναδασωτέες, να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, έστω και πρόχειρες, για να δούμε πώς θα συγκρατήσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα τα εδάφη αυτά, που βρίσκονται στις καμένες εκτάσεις και έχουν την επικινδυνότητα".

Σε ό,τι αφορά το πεδίο αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης -υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις ελαιοκαλλιέργειας στο νησί- ο υπουργός διευκρίνισε ότι "πρέπει εκεί να δούμε πώς και το εισόδημα που θα χαθεί φέτος και οι ζημιές που θα υπάρξουν στο αγροτικό κεφάλαιο να καλυφθούν".

"Υπάρχουν ζητήματα που έχουν σχέση και με τις πληρωμές, όσον αφορά τις εκτιμήσεις αγροτικού χαρακτήρα, να δούμε το κατά πόσο η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να διευκολύνει και οικονομικού χαρακτήρα υποχρεώσεις των κατοίκων" είπε, εξηγώντας πως ο ίδιος θα εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών τη δυνατότητα ολιγόμηνης παράτασης στις οικονομικές υποχρεώσεις των κατοίκων.

Ο κ.Αποστόλου σημείωσε ότι σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας όποιες βλάβες υπήρξαν αποκαταστάθηκαν σε διάστημα ελάχιστων ωρών. "Δεν είχα ξαναδεί, έχοντας βιώσει εκατοντάδες πυρκαγιές, την ώρα που καιγόταν η κολόνα της ΔΕΗ δίπλα να υπάρχει συνεργείο της ΔΕΗ και να αλλάζει την κολόνα", ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι και οι τουριστικού χαρακτήρα υποδομές δεν έχουν κανένα πρόβλημα και "γι' αυτό η εικόνα που υπάρχει είναι ότι οι φιλοξενούμενοι τουρίστες στο νησί δεν επηρεάστηκαν καθόλου και είναι θετικό αυτό, γιατί συνεχίζεται η τουριστική δραστηριότητα χωρίς καμιά επίπτωση".

Ο υπουργός επισήμανε την ανάγκη να δοθεί βαρύτητα στο θέμα της πρόληψης πυρκαγιών, ιδιαίτερα σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές. "Να έχουμε ουσιαστικότερη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης ιδιαίτερα στα θέματα της πρόληψης και της έγκαιρης επέμβασης. Όσα εναέρια μέσα και να έχουμε, θέλουν κάποιο χρόνο για να βρεθούν και σε αυτόν τον χρόνο πρέπει τοπικά να μπορούμε να παρέμβουμε, γιατί όταν ξεφύγει μία πυρκαγιά δυσκολεύουν πάρα πολύ τα πράγματα", σημείωσε.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα