ΣτΕ: Παράνομη και αντισυνταγματική η κατασκευή του Mall

Η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάσισε χθες, έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία να κηρύξει παράνομη και αντισυνταγματική την κατασκευή του εμπορικού κέντρου The Mall. Το συγκεκριμένο κέντρο, ιδιοκτησίας εταιρείας του ομίλου Λάτση, λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2005, έχει τεράστια επιτυχία και έχει φέρει τεράστια κέρδη.

Στην περιοχή εκείνη, μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες

δεν υπήρχε σχεδόν τίποτε και ξαφνικά η περιοχή απέκτησε τεράστια αξία καθώς με διάφορους αμφιλεγόμενους νόμους που έγιναν την περίοδο εκείνη (για λόγους εθνικής ανάγκης, όπως έλεγαν τότε) κτίστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα.

Για το εμπορικό κέντρο το ΣτΕ λέει ότι υπήρξε πολλαπλάσιος συντελεστής δόμησης που είναι αδικαιολόγητος από το Σύνταγμα. Ουσιαστικά λέει ότι κάποιοι χάρισαν στον Λάτση ένα εμπορικό κέντρο – πηγή πλούτου για τον ίδιο και τους συνεταίρους του. Αν και το μόνο που μπορούσε να κτιστεί εκεί ήταν ουσιαστικά ένα… μπακάλικο, εντούτοις κάποιοι φρόντισαν να δώσουν απλόχερα συντελεστή δόμησης αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στον περιβάλλον της περιοχής.

Όπως αποκαλύπτεται και από την απόφαση του ΣτΕ, δεν υπήρξε καν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ζητείται τώρα από την ιδιοκτήτρια εταιρεία και το κράτος να την καταθέσει. Ουσιαστικά δεν λέει το ΣτΕ ότι το κτίριο πρέπει να κατεδαφιστεί αν και το υπονοεί, αλλά λέει ότι θα συνεχίσει τη λειτουργία του αν καταθέσει την απαραίτητη μελέτη.

Ποιος όμως Έλληνας είναι αυτός που πιστεύει ότι θα τολμούσε κρατικός αξιωματούχος να δώσει εντολή κατεδάφισης του κτιρίου; Ποιος θα τα έβαζε με τον Λάτση ή γενικά με κάθε νταβατζή αυτής της χώρας;

Έρχεται λοιπόν εκ των υστέρων το ανώτατο δικαστήριο να νομιμοποιήσει ένα μεγάλο σκάνδαλο που έκαναν οι πολιτικοί διακομματικά. Το Mall θα συνεχίσει να υπάρχει και να προσφέρει κέρδη στον Λάτση αφού θα φτιαχτεί μια μελέτη που θα λέει ότι το εμπορικό δεν επιβάρυνε την περιοχή και όλα καλώς καμωμένα.

Όλοι εμείς που αγοράσαμε ένα σπίτι το οποίο είχε παράνομους ημιυπαίθριους, σοφίτες, γκαράζ κ.λπ. εξαναγκαστήκαμε στην ουσία να πληρώσουμε ένα μεγάλο ποσό για να τα νομιμοποιήσουμε. Γιατί λοιπόν το κράτος δε χρησιμοποιεί το όπλο αυτό αφού στην περίπτωση του Mall έχουμε ουσιαστικά μια καραμπινάτη παρανομία; Να τους ζητήσουν λοιπόν να πληρώσουν μερικά εκατομμύρια πρόστιμο, να γεμίσουν τα ταμεία, να δοθούν βοήθεια σε κάποιους φτωχούς Έλληνες και να συνεχίσει το εμπορικό να λειτουργεί αφού κανείς δεν μπορεί να το κατεδαφίσει. Τολμά κάποιος να το κάνει; Αλλά θα πει κανείς: Το φταίει ο επιχειρηματίας που του έδιναν συντελεστή δόμησης κι αυτός έχτιζε; Ας τα πάρουν από τους πολιτικούς. Σωστό κι αυτό, όμως, έχει συνευθύνη και ο Λάτσης.

Να σημειώσουμε μόνο ότι η Lamda του ομίλου Λάτση δεν έχει μόνο αυτή την εκκρεμότητα. Μέγα σκάνδαλο είναι και το κτίριο του IBC όπου λειτουργεί το άλλο εμπορικό κέντρο «χρυσωρυχείο» το Golden Hall. Πέραν του ότι το κτίριο είναι αυθαίρετο και έπρεπε μετά τους Ολυμπιακούς να κατεδαφιστεί, στη συνέχεια νομιμοποιήθηκε από το κράτος και πουλήθηκε πέρυσι στον Λάτση έναντι ευτελούς ποσού. Δεν φτάνει η παρανομία με το κτίριο δηλαδή αλλά ο επιχειρηματίας απέκτησε ουσιαστικά τζάμπα ένα ακίνητο και το κράτος έχασε τεράστια έσοδα από τα ενοίκια.

Κάπως έτσι γίνονται οι μπίζνες στο κράτος αυτό. Το οποίο ρίχνει μαχαίρι και τσεκούρι στους πολίτες αλλά είναι «αυθαίρετο» για τους μεγαλονταβατζήδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα