Στη δίνη τεράστιου σκανδάλου η General Motors

21:08 1/4/2014 - Πηγή: Antinews

Γιατί επί περισσότερα από δέκα χρόνια δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την εταιρεία αν και οι μηχανικοί της εγκαίρως εντόπισαν προβληματάκια με τους διακόπτες ανάφλεξης εκατομμυρίων αυτοκινήτων με αποτέλεσμα να προκληθούν τραυματισμοί αλλά και θάνατοι, σε ατυχήματα που μπορεί να είναι πολύ περισσότερα από όσα έχουν καταμετρηθεί μέχρι στιγμής; Πότε ενημερώθηκε η διοίκηση της εταιρείας για το πρόβλημα, τι ακριβώς έμαθε και γιατί δεν αντέδρασε; Αυτά τα βασικά ερωτήματα καλείται ν’ απαντήσει κατά τη διήμερη ακρόασή της

από την ερευνητική επιτροπή του Κογκρέσου η διευθύντρια Μέρι Μπάρα της αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors σε μια υπόθεση που ο αμερικανικός Τύπος χαρακτηρίζει ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της 20ετίας στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι μηχανικοί της GM εντόπισαν το πρόβλημα ήδη από το 2004 και συνέστησαν να γίνουν ανακλήσεις εκατομμυρίων αυτοκινήτων προκειμένου να διορθωθεί. Ήταν όμως η περίοδος που η αυτοκινητοβιομηχανία έδινε μάχη με τη χρεωκοπία και το κόστος της ανάκλησης και της αντικατάστασης των διακοπτών ανάφλεξης θα ήταν η καθοριστική πράξη αυτοχειρίας της.

Από τις αρχές του χρόνου, στο τιμόνι της εταιρείας βρέθηκε η Μέρι Μπάρα η οποία προχώρησε σε στροφή 180 μοιρών. Έδωσε εντολή να ανακληθούν άμεσα περίπου 2,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα κατασκευασμένα πριν το 2007, και πριν μία εβδομάδα δόθηκε εντολή ανάκλησης άλλων 800.000 αυτοκινήτων, κατασκευασμένων μεταξύ 2008 – 2011, κυρίως μοντέλα Chevrolet Cobalt και Saturn Ion.

Η συγκεκριμένη βλάβη, εφόσον υπάρχει, προκαλεί αιφνιδιαστικό μπλοκάρισμα των μηχανών, διακοπές στην τροφοδότηση με ρεύμα της μηχανής, μπλοκάρισμα των αερόσακων και άλλες συναφή δυσλειτουργίες που μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρα ατυχήματα. Σε προηγούμενη ακρόασή της από την επιτροπή του Κογκρέσου, η Μπάρα είχε δηλώσει ότι δεν γνωρίζει γιατί η εταιρεία καθυστέρησε τόσο πολύ ν’ αντιδράσει αλλά δεσμεύτηκε να εντοπίσει τα αίτια. Η επιτροπή, από την άλλη, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα καλέσει και χαμηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας αλλά επίσης ότι είναι κάπως δύσπιστη με τις «καλές προθέσεις» της Μπάρα επειδή ήταν στέλεχος της διοίκησης όλα τα προηγούμενα χρόνια, οπότε είναι δύσκολο να μην γνώριζε τίποτε για το θέμα.

Ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής του Κογκρέσου θα βρεθεί και η Υπηρεσία Ασφαλείας των Αμερικανών Αυτοκινητοδρόμων, δια του επικεφαλής της Ντέιβιντ Φρήντμαν, προκειμένου ν’ απαντήσει «γιατί δεν λήφθηκαν άμεσα πιο πιεστικά μέτρα προς την αυτοκινητοβιομηχανία προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα και να σωθούν ανθρώπινες ζωές». Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 14 θανατηφόρα ατυχήματα που συνδέονται με το συγκεκριμένο πρόβλημα αλλά μέλη της επιτροπής του Κογκρέσου εκτιμούσαν ότι πιθανότατα να είναι πολύ περισσότερα.

Η όλη ιστορία δεν είναι μόνο τυπική καθώς όσες εταιρείες έχουν φτάσει ενώπιον ανάλογων επιτροπών του Κογκρέσου, έχοντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν και τις νομικές διαδικασίες σε βάρος τους που έχουν κινηθεί από οργανώσεις και μεμονωμένους πολίτες, συνήθως καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προβούν σε μεγάλες αποζημιώσεις, να καταβάλουν πρόστιμα κλπ. Οικονομικοί αναλυτές έφερναν ως παράδειγμα τις περιπτώσεις της BP μετά την περιβαλλοντική καταστροφή που προκάλεσε στον Κόλπο του Μεξικού, αλλά και τις διαδικασίες σε βάρος άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως είναι η Toyota, που πλήρωσαν βαρύ τίμημα για τις ευθύνες που δεν ανέλαβαν, και πλήρωσαν ακόμη βαρύτερο τίμημα επειδή προσπάθησαν επισταμένα να πείσουν ότι οι συνέπειες των πράξεών τους ήταν μικρότερες από αυτές που τους καταλογίζονταν, μια τακτική που είθισται να εξοργίζει τα μέλη των αρμόδιων επιτροπών . Και στην περίπτωση της GM τίθεται το ερώτημα αν μπορεί ν’ αντέξει να καταβάλλει το τίμημα ή θα οδηγηθεί και πάλι στη χρεωκοπία.

Πηγές: reuters, bbc, franceinfo, New York Times

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα