Στην Κίνα ο Πούτιν για δεκάδες συμφωνίες
Μια εξαιρετικά σημαντική διήμερη επίσκεψη στην Κίνα αρχίζει την Τρίτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Στην ατζέντα των επαφών που θα έχει με την κινεζική ηγεσία περιλαμβάνονται σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, τουλάχιστον 43 συμφωνίες εκ των οποίων οι 30 αναμένεται να υπογραφούν αυτό το διήμερο, καθώς έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι σχετικές διαβουλεύσεις. Ανάμεσα στις συμφωνίες αυτές ξεχωρίζουν συμφωνίες για κατασκευή από κοινού υποδομών, για στρατιωτικά ζητήματα, για κοινές δομές ενός συστήματος πληρωμών αλλά
Όπως σχολίαζε ο αντιπρύτανης της Διπλωματικής Ακαδημίας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λούκιν, όσο η Ρωσία πιέζεται με κυρώσεις από τη Δύση και την Ευρώπη, τόσο πιο κοντά θα έρχεται στην Ασία και ιδιαίτερα στην Κίνα. Το μοναδικό εμπόδιο που θα πρέπει, στην παρούσα φάση, να υπερσκελιστεί προκειμένου οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δύο αναπτυσσόμενων δυνάμεων να γίνουν πιο στενές είναι το «κακό επενδυτικό κλίμα» που επικρατεί στην παρούσα φάση στη Ρωσία λόγω της κρίσης με τη Δύση, επισημαίνει ο Σεργκέι Ουγιανάγιεφ, πρόεδρος του Ρωσο-κινεζικού κέντρου του Ινστιτούτου Σπουδών Άπω Ανατολής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. «Σήμερα η Κίνα είναι ο δεύτερος ή τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στον κόσμο και οι ενδεχόμενες επενδύσεις της στη Ρωσία θα ήταν πολύ μεγάλες. Πρέπει να εγκαινιαστεί μια τέτοια διαδικασία και οι δύο πλευρές να βρεθούν κάπου στη μέση» δήλωνε ο Ουγιανάγιεφ.
Το σημαντικότερο, όμως, κομμάτι των επαφών Πούτιν στην Κίνα, τουλάχιστον στην τρέχουσα συγκυρία, αφορά στην ενέργεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κίνα υπό τον Πούτιν, η ρωσική Gazprom και η Κινεζική Εθνική Πετρελαϊκή Εταιρεία (CNPC) αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία για προμήθεια 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Κίνα, αρχής γενομένης από το 2018. Πρόκειται για συμφωνία που προβλέπει την πληρωμή από την Κίνα προς τη Ρωσία μέσα στα επόμενα 30 χρόνια 456 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Οι διαβουλεύσεις για την εξαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Η εφαρμογή της συμφωνίας θα βοηθήσει τη Ρωσία να διαφοροποιήσει τους δρόμους μεταφοράς φυσικού αερίου και προς νέες κατευθύνσεις ενώ παράλληλα θα βοηθήσει τους Κινέζους εταίρους μας να απαλλαχθούν από τις ανησυχίες τους περί ενεργειακής επάρκειας και περί περιβαλλοντολογικών συνεπειών, καθώς θα χρησιμοποιούν «καθαρό» καύσιμο και όχι προϊόν σχιστολιθικής εξόρυξης» δήλωνε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Gazprom, Αλεξέι Μίλλερ, φαίνεται ότι συζήτησε στο Πεκίνο τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας με τον ομόλογό του από την CNPC Ζου Τζιπίνγκ.
Η συζήτηση για την εξαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα συζητιέται εδώ και 10 χρόνια με τις δύο πλευρές να αναζητούν μια συμφέρουσα, και για τις δύο, λύση τόσο όσον αφορά στην τιμή όσο και όσον αφορά στη διαδρομή του αγωγού που θα χρησιμοποιηθεί αλλά και ως προς το μερίδιο της Κίνας στα έργα υποδομής που θα χρειαστεί να γίνουν. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν πλέον καταλήξει σε μια τιμή της τάξης των 350 – 400 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα, τιμή χαμηλότερη από αυτήν στην οποία πωλούσε παλιότερα η Ρωσία καθώς πλέον η Μόσχα επείγεται να βρει νέους πελάτες για το φυσικό της αέριο και να πάψει να είναι «εξαρτημένη» από τα έσοδα των πωλήσεών της στην Ευρώπη, λόγω των κυρώσεων και της στάσης της Δύσης στο ζήτημα της Ουκρανίας. Επιπλέον, όπως σχολίαζαν ενεργειακοί αναλυτές, στόχος είναι η όποια συμφωνία να είναι μακροπρόθεσμη και να διασφαλιστεί η αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων.
Όπως όλα δείχνουν ένα από τα πλέον δύσκολα σημεία που οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν είναι η διαδρομή του αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Κίνα καθώς σήμερα δεν υπάρχει τίποτε ολοκληρωμένο. Ο σχεδιασμός φαίνεται να αξιοποιηθεί ο αγωγός φυσικού αερίου που υπάρχει σήμερα από τη Ρωσία μέχρι τα κινεζικά σύνορα (και λειτουργεί από το 2007) και να επεκταθεί για να φθάνει μέχρι τις πυκνοκατοικημένες βόρειες περιοχές της Κίνας, κοντά στο Πεκίνο. Επίσης, φυσικό αέριο μπορεί να παραδίδεται δια της πόλης Βλαδιβοστόκ, που «βλέπει» στη θάλασσα της Ιαπωνίας ή δια της πόλης Βλαγοβεστσένσκ.
Όπως και να έχει για να αρχίσει η παράδοση φυσικού αερίου το 2018 και στις συμφωνημένες ποσότητες, τότε θα πρέπει οι Gazprom και CNPC να συμφωνήσουν άμεσα το πώς θα επεκταθεί ο υπάρχον αγωγός μέσα στο κινεζικό έδαφος (ένα έργο που εκτιμάται ότι θα στοιχίσει περί τα 22 – 30 δισεκατομμύρια δολάρια) και «αγκάθι» φαίνεται να είναι το ότι το Πεκίνο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει δεχτεί να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του αγωγού ή τουλάχιστον να τη δανειοδοτήσει.
Αν επεκταθεί ο αγωγός αυτός, ο λεγόμενος «σιβηρικός αγωγός ενέργειας» και αν ταυτόχρονα ολοκληρωθεί το ελάχιστο που απομένει για να είναι λειτουργικός στον αγωγό Αλτάι, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε το 2009 και σταμάτησε το 2013 λόγω του ότι δόθηκε προτεραιότητα στον «σιβηρικό» και συνδέει τη Ρωσία με τη δυτική κινεζική επαρχία Ξιντζιάνγκ, τότε ο συνδυασμός των δύο επιτρέπει στη Ρωσία να προμηθεύει ετησίως την Κίνα με 68 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Ακόμη και αν η ποσότητα αυτή δεν ξεπερνά τις αγορές 160 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από την Ευρώπη, το 2013, αποτελεί αναμφίβολα σημαντικότερο βήμα «απεξάρτησης» της ρωσικής οικονομίας από την ευρωπαϊκή, αλλά και της κινεζικής από αραβικές χώρες που έχουν στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ και προμηθεύουν την Κίνα με πετρέλαιο, γεγονός που αυτομάτως δίνει «άλλον αέρα» τόσο στον, υπό διαμόρφωση, ρωσο-κινεζικό άξονα όσο και στη δυναμική των δύο δυνάμεων χωριστά με επιπτώσεις παγκόσμιες τόσο οικονομικά όσο και διπλωματικά.
Πηγές: Ria Novosti, Russia Today, Voice of Russia, Reuters
Μάρκο Πόλο
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Οι γιατροι προειδοποιουν για το σπυρακι που σκοτωνει...
- «Έφυγε» η Αθανασία Τσατσάκου
- Την ωρα που το mega αναρωτιεται για τα exit polls ο χατζηνικολαου επιβεβαιωνεται για τις δημοσκοπησεις...
- Ο «ξεχασμένος» νόμος που σας προστατεύει από τον πλειστηριασμό
- Εμφανίστηκε φάντασμα στον τελικό του κυπέλλου ...
- Βρετανία: Δίνουν φάρμακα σε εννιάχρονα για να τους αλλάξουν φύλο!
- Ούτε φτωχοί είμαστε ούτε άνεργοι.Περνάμε γαμάτα
- ΕΚΤΑΚΤΟ: εκτός ελέγχου η κατάσταση στα Σκόπια μετα τη δολοφονία νεαρού σπουδαστή από όχλο Αλβανών!
- [Ζώδια] Τα ζώδια σήμερα -Τρίτη 20 Μαΐου 2014
- Τι Μπέος, τι Σύριζα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- «Κυβερνοπόλεμος» Κίνας-ΗΠΑ
- Τελικά αποτελέσματα στις Περιφέρειες και τους 5 μεγαλύτερους δήμους
- Στην Κίνα ο Πούτιν για δεκάδες συμφωνίες
- Η Χρυσή Αυγή, τα συμφέροντα και οι όμορφες καλτσοδέτες
- Ο ΣΥΡΙΖΑ πήγαινε για κυβέρνηση και έγινε …"ισχυρός παράγοντας της τοπικής αυτοδιοίκησης"!!!
- Το μήνυμα μας προωθείται
- Τελευταία Νέα Antinews
- Στην Κίνα ο Πούτιν για δεκάδες συμφωνίες
- «Κυβερνοπόλεμος» Κίνας-ΗΠΑ
- Τελικά αποτελέσματα στις Περιφέρειες και τους 5 μεγαλύτερους δήμους
- Το μήνυμα μας προωθείται
- Η Χρυσή Αυγή, τα συμφέροντα και οι όμορφες καλτσοδέτες
- Ο ΣΥΡΙΖΑ πήγαινε για κυβέρνηση και έγινε …"ισχυρός παράγοντας της τοπικής αυτοδιοίκησης"!!!
- Deutsche Welle: «Τελείως ασαφής η έκβαση των ευρωεκλογών»
- Υπερεκτίμησαν την Δουρου και έκαναν το «λάθος στα exit polls»
- Μια εικόνα... χίλιες λέξεις
- Καταρρέουν... οι δήθεν αντιμνημονιακοί
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Επτά τρόφιμα για δροσερή αναπνοή
- Η κυβέρνηση έχει την πλήρη εξουσία
- Πεντε οι προϋποθεσεις για αναστολη δοσεων δανειων
- Ποιοι ειναι οι 300.000 ελληνες που δικαιουνται φθηνες διακοπες
- Γιατι ο χρυσανθος φερνει ως παραδειγμα στην οικονομια την... αργετινη ( ; )
- Βενιζέλος: Συσπείρωση και ενότητα
- Μπουτάρης: Είναι κανίβαλοι στη Χρυσή Αυγή...
- Η Τίμια Κάρα της άγιας Ελένης εκ Σινώπης Πόντου στο Ναύπλιο
- Σαν έτοιμος από καιρό
- Μέθοδοι αντιμετώπισης αλλεργικής ρινίτιδας