Στην κόψη… των εκλογών

Λίγες ώρες έμειναν πριν από την κρισιμότερη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών η οποία θα κρίνει αν θα πάμε κατακαλόκαιρα σε εκλογές ή θα βρεθεί μια εμβαλωματική λύση ώστε να πάμε ακόμη μερικούς μήνες με αυτή την κυβέρνηση. Μέχρι το επόμενο «καυτό» θέμα.

Το απόγευμα στο Μαξίμου δε θα υπάρχουν άλλα περιθώρια για κόλπα, πολιτικούς ελιγμούς και υπεκφυγές. Με το μαύρο να εξακολουθεί στους δέκτες οι κ. Βενιζέλος

και Κουβέλης καλούνται να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν.

Οι δυσκολίες για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ είναι πολλές και τις θίξαμε σε προηγούμενο άρθρο. Τα βασικά σενάρια που μελετώνται και θα κατατεθούν είναι δύο: Είτε να ξεκινήσει η ΕΡΤ να λειτουργεί με όλους τους εργαζόμενους αλλά με δίμηνες συμβάσεις είτε να λειτουργήσει με 400 εργαζόμενους και από άλλο κτίριο, πιθανότατα από το κανάλι της Βουλής.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς ακόμη και αυτές οι προτάσεις δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλο αδιέξοδο και επιτείνουν το ήδη βαρύ πολιτικό κλίμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και τα στελέχη των κομμάτων βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και ήδη κάποιοι «ξεσκονίζουν» τους νόμους για το πώς μπορούν να γίνουν οι εκλογές και πότε.

Το κακό κλίμα επέτεινε και ο έλεγχος της τρόικας αλλά και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις καθώς οι τροικανοί έφυγαν χωρίς να υπάρξει συμφωνία για κανένα από τα θέματα. Ούτε για την ΕΡΤ και τις απολύσεις στο Δημόσιο, ούτε για τους φόρους ακινήτων, ούτε για τον ΦΠΑ στην εστίαση, ούτε και για τη μαύρη τρύπα στα δημοσιονομικά που όλο και αυξάνεται μετά την «αποκάλυψη» νέων ελλειμμάτων 1 δις στον ΕΟΠΥΥ.

Με την κυβέρνηση να υποστηρίζει με σθένος ότι άλλα μέτρα δε θα ληφθούν διότι δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά με την τρόικα να συνεχίζει στο ίδιο αδιάλλακτο τοπίο. Εδώ η χώρα καίγεται και διαλύεται πολιτικά και κοινωνικά και ο Τόμσεν κάνει ότι δεν καταλαβαίνει απαιτώντας να βρούμε λύσεις εδώ και τώρα για θέματα που είναι αδύνατο να λυθούν σε μια χώρα που επί πέντε έξι συναπτά έτη βρίσκεται σε βαθιά ύφεση.

Η χώρα βρίσκεται ήδη στην κόψη των εκλογών με την επιλογή αυτή να θεωρείται για μεγάλο μέρος του κόσμου ως καταστροφή και για άλλους ως μονόδρομο. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι αδιέξοδα στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν και τη λύση πρέπει πάντα να τη δίνει ο λαός, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θεωρείται αυτή τη στιγμή εγκληματική για την οικονομία η οποία θα γυρίσει πολλούς μήνες πίσω. Και φυσικά, με βάση τις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον, οι εκλογές πιθανότατα να μη δώσουν λύσεις στα αδιέξοδα. Ο κόσμος δείχνει να έχει αποκλείσει τις μονοκομματικές κυβερνήσεις, γι’ αυτό και ψήφισε όπως ψήφισε πριν από ένα χρόνο. Επομένως, μια νέα προσφυγή στις κάλπες πολιτικά τουλάχιστον πώς θα μπορούσε να δώσει διέξοδο; Με συνεργασίες που όπως βλέπουμε καρκινοβατούν; Με άλλες συνεργασίες κεντροαριστερού προσανατολισμού (δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ) ή με άλλες «εκπλήξεις» που κανείς δε μπορεί να φανταστεί; Ακόμη και το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού «παίζουν» κάποιοι, αλλά είναι απορίας άξιο πώς θα μπορούσαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να καθίσουν έστω στο ίδιο τραπέζι.

Τι να πει κανείς. Τα πάντα κινούνται στη σφαίρα της αβεβαιότητας για τη χώρα κι αν δεν υπάρξει το βράδυ μια λύση τότε το καλοκαίρι θα είναι μακρύ και δύσκολο για όλους. Πολλοί ελπίζουν να είναι μια ευκαιρία για το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους ανεύθυνους που θέλουν να κρατήσουν ζωντανό ένα πεθαμένο μεταπολιτευτικό σύστημα. Αυτό θα ήταν ευχής έργον αν δεν υπήρχε το αγκάθι της οικονομίας. Διότι τι να το κάνουμε το ξεκαθάρισμα αν οι εκλογές οδηγήσουν σε χρεοκοπία τη χώρα και σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια;

Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι τώρα ώρες ευθύνης για όλους. Όποιοι είναι να βάλουν νερό στο κρασί τους ας το κάνουν τώρα με την ΕΡΤ. Διότι δε μπορεί να οδηγούμαστε σε περιπέτειες για ένα «άδειο πουκάμισο». Εκτός κι αν τα αδιέξοδα είναι άλλα που δεν μπορούμε να τα φανταστούμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα