Στην Ολομέλεια το διυπουργικό νομοσχέδιο
Στις παρεμβάσεις των αρχηγών των κομμάτων, και ιδιαιτέρως του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στρέφεται το πολιτικό ενδιαφέρον στην ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται για δεύτερη ημέρα, και ψηφίζεται το βράδυ, το «διυπουργικό» νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα».
Σημεία αιχμής
Όπως μάλιστα είχε αναφέρει σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο πρωθυπουργός, με το νομοσχέδιο «Βάζουμε τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Αρχίζουμε με τους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη: το Διυπουργικό νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για διανομή φαρμάκων σε βαριά νοσούντες στο σπίτι, στο χώρο νοσηλείας ή στα φαρμακεία της γειτονιάς» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Για τα επίμαχα ζητήματα (άσυλο, ΟΤΑ και ασυμβίβαστο) ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας ενώ χθες οι ενστάσεις του για τη συνταγματικότητα τους, απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία όχι μόνο από τη κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και από ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση.
Από την πλευρά του το ΚΚΕ, κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο θα στηρίξει από το βήμα της Βουλής και ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.
Σημειώνεται ότι στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, υπέρ της αρχής του νομοσχέδιου είχαν ταχθεί οι βουλευτές της ΝΔ ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Ν. Κεραμέως: Εμμένουμε στην αρχική μας απόφαση για το άσυλο
«Εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση υλοποιώντας θεμελιώδη προεκλογική μας δέσμευση: Εντός των χώρων των ΑΕΙ, οι δημόσιες Αρχές να ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων». Αυτό τόνισε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, υπεραμυνόμενη της διάταξης για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου κατά τη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου.
Παράλληλα, η κ. Κεραμέως απέρριψε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο ζήτησε να εφαρμοστεί με βελτιωτικές αλλαγές ο νόμος Διαμαντοπούλου, αντιτείνοντας ότι «εισάγει μία πιο περιορισμένη διαδικασία, δεν εξομοιώνει τον δημόσιο χώρο με τον πανεπιστημιακό χώρο ώστε οι αρμόδιες Αρχές να μπορούν να επέμβουν σε περιπτώσεις έκνομων ενεργειών και κινδυνεύει να μείνει ανεφάρμοστη».
«Πασχίζουμε για να εφαρμοστεί απλά η κοινή λογική. Βάζουμε τέλος στο παράλογο πράττουμε το αυτονόητο», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε: «Πολιτική απόφαση και βούληση της κυβέρνησης είναι να πάψουν τα πανεπιστήμια να αποτελούν αφενός το "πεδίο προστασίας" έκνομων ενεργειών και συμπεριφορών που τελούνται εντός αυτού, αφετέρου το "καταφύγιο" δραστών που τελούν αξιόποινες πράξεις εκτός των ΑΕΙ και εισέρχονται σε αυτά προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη. Εξομοιώνεται ο χώρος των ΑΕΙ με τον κοινό δημόσιο χώρο, όσον αφορά στην άσκηση αρμοδιοτήτων των Αρχών και την επέμβασή τους λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».
Άδωνις Γεωργιάδης: Κομματικός ο διορισμός της κ. Θάνου. Θα εκδοθεί διαπιστωτική πράξη αν δεν παραιτηθεί
Επίθεση στην πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου εξαπέλυσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή την αντίδραση της στη ρύθμιση που ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο λόγω της θητείας της στο γραφείο του πρωθυπουργού και οδηγείται σε παραίτηση.
Κατά τη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου στη Βουλή στο οποίο έχει κατατεθεί η σχετική ρύθμιση, ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε τη κ. Θάνου ότι με κομματικά κριτήρια διορίστηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού έχοντας την προκλητική εύνοια του πρωθυπουργού, ενώ προανήγγειλε την έκδοση διαπιστωτικής πράξης σε περίπτωση που δεν παραιτηθεί.
«Ισχυρίζεται η κ. Θάνου ότι δεν είχε καμία κομματική τάξη. Στο επιχείρημα της αυτό απαντώ ότι, τότε γιατί όλοι οι πρόεδροι του Αρείου Πάγου δεν επελέγησαν από τη θέση 9 στη θέση 1; Η κ. Θάνου είχε την προκλητική εύνοια του πρωθυπουργού. Αμέσως μετά τη λήξη της θητείας της στον 'Αρειο Πάγο -και αφού προσπάθησε ο ΣΥΡΙΖΑ να παραβιάσει το σύνταγμα- την διόρισε στο γραφείο του, ενώ λίγες μέρες πριν τις εκλογές την διόρισε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού παρά την καθολική άρνηση της αντιπολίτευσης στη Βουλή, πλην της Χρυσής Αυγής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
Ακόμα ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε «εξωφρενικό και αξιοθρήνητο να δηλώνει η κ. Θάνου ότι δεν παραιτείται όσοι νόμοι και να ψηφιστούν» και τόνισε ότι «μόνο ένας άνθρωπος που αγαπά τόσο πολύ την καρέκλα του θα εξέφραζε αυτή την άποψη η οποία θα έπρεπε να είναι απολύτως καταδικαστέα».
«Κανένα φωτογραφικό χαρακτήρα δεν έχει η διάταξη που καταθέσαμε. Εξάλλου, την αγάπη σας για το σύνταγμα την είδαμε με το παγκόσμιο ρεκόρ αντισυνταγματικών νόμων που ψηφίσατε για αυτό μην μας κάνετε εμάς υποδείξεις», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η διάταξη δεν είναι φωτογραφική. Φωτογραφικός ήταν ο κομματικός διορισμός της κ. Θάνου. Εσείς παραβιάσατε το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το ελληνικό σύνταγμα που ενώ ζητούσαν κομματική αμεροληψία διορίσατε τη μισή κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Η τροποποίηση και θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί. Και επειδή η κ. Θάνου είπε ότι δεν παραιτείται, θα εκδοθεί αμέσως με τη ψήφιση της τροπολογίας, διαπιστωτική πράξη για να πάει σπίτι της», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
Κ. Πιερρακάκης: Στόχος να σταματήσει ο πολίτης να είναι διακομιστής εγγράφων
Έμφαση τόσο στα άρθρα για τη ψηφιακή διακυβέρνηση όσο και στο πανεπιστημιακό άσυλο έδωσε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης κατά τη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε την ανάγκη η χώρα να περάσει στην ψηφιακή εποχή ώστε κάθε πολίτης να μην έχει ρόλο διακομιστή εγγράφων ενώ επεσήμανε ότι «ουσιαστικά με το σημερινό νομοσχέδιο ξεκινάμε για την πρώτη αρχή, η οποία περιλαμβάνεται και στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, που διαμορφώνεται εσωτερικά κα όταν ολοκληρωθεί θα βγει στη διαβούλευση.
«Η αρχή "μόνον άπαξ" σημαίνει ότι, μόλις ο πολίτης καταχωρεί στο αρμόδιο μητρώο ένα δεδομένο, αυτό ενημερώνεται αυτόματα σε όλα τα υπόλοιπα μητρώα του δημοσίου τομέα. Άρα το δημόσιο παύει να ζητά πληροφορίες, που ήδη έχει», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης. Εξήγησε, ότι έτσι, ο πολίτης δεν θα έχει το ρόλο «διακομιστή εγγράφων». Αυτό θέλει πάρα πολλή δουλειά για να γίνει, συνέχισε ο κ. Πιερρακάκης, «ωστόσο πρέπει να είναι ο στόχος».
Εκτός από τα ψηφιακά συστήματα και τις σχεδιαστικές τους αρχές, ο κ. Πιερρακάκης στάθηκε στο άρθρο 64, που αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο, εκτιμώντας, ότι επί της ουσίας υπάρχει μια «συμβολική αντίφαση. Αντίφαση όχι του νομοθέτη, αλλά της εθνικής συγκυρίας».
«Από τη μια», περιέγραψε ο κ. Πιερρακάκης, «ερχόμαστε να ρυθμίσουμε μια εμπροσθοβαρή εκκρεμότητα. Γιατί, κι ας έχουμε καθυστερήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό, πρόκειται για έναν συνειρμό, έναν συμβολισμό του 21ου αιώνα, το τι θα γίνει με τα ψηφιακά συστήματα της χώρας. Από την άλλη, ερχόμαστε να ρυθμίσουμε μια εθνική εκκρεμότητα, μια ελληνική ιδιαιτερότητα του 20ού αιώνα, το άσυλο".
Ο. Πιερρακάκης επισήμανε ότι η ελληνική δημοκρατία είναι ώριμη, γεγονός που αποτελεί κατάκτηση από όλες τις πτέρυγες του ελληνικού κοινοβουλίου, και αυτό αποδείχθηκε και στην οικονομική κρίση. «Δεν χρειάζεσαι άσυλο από αυτή τη δημοκρατία. Δεν χρειάζεσαι τείχος από αυτή τη δημοκρατία. Χρειάζεσαι αντίθετα τα όποια τείχη να πέσουν. Οι Γάλλοι, οι οποίοι διακρίνονται για την επαναστατικότητά τους, για τις ιδέες που παράγουν και για τα ιδεολογικά ρεύματα στα πανεπιστήμιά τους, κατάφεραν να το ρυθμίσουν, νομίζω ότι μπορούμε και εμείς», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Το ελληνικό πανεπιστήμιο ήταν το επίκεντρο του μεταπολεμικού ελληνικού αφηγήματος. Τα παιδιά της κατοχής και του εμφυλίου είχαν ένα στόχο: να σπουδάσουν τα δικά τους παιδιά - και αυτά τα δικά τους παιδιά. Αυτό το πετύχαμε: ήταν ο ιμάντας της κοινωνικής κινητικότητας της χώρας. Αλλά ταυτόχρονα ισχύει και το ρητό του Αινστάιν: η ζωή είναι σαν το ποδήλατο - αν σταματήσεις να κινείσαι, πέφτεις».
Και ο κ. Πιερράκης συνέχισε: «Το Μάιο του 2010 έχει έρθει στην Ελλάδα ο διάσημος αρθρογράφος των «NY Times» Τίμας Φρίντμαν. Είχε συναντήσει την τότε πολιτική ηγεσία και γράψει ένα άρθρο, το οποίο έλεγε: τα επόμενα χρόνια, για να αξιολογώ την εξέλιξη της κρίσης στην Ελλάδα, δε θα κοιτάζω τα οικονομικά μεγέθη. Θα κοιτάζω τι κάνουν οι νέοι Έλληνες. Αν τους δεις να φεύγουν, ξεκίνα να πουλάς ελληνικά ομόλογα. Αν τους δεις να μένουν, και κάποιους να επιστρέφουν, τότε είναι η στιγμή να ξεκινήσεις πάλι να επενδύεις στην Ελλάδα».
«Πρέπει να αλλάξουμε αιώνα σε κάποια πράγματα. Η προσέγγιση αυτή πρέπει να είναι η πυξίδα μας για τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι μόνο ζήτημα οικονομικής ανασυγκρότησης και οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα μας. Είναι ζήτημα υπόστασης και ανάκαμψης για τον τόπο. Το ζητούμενο είναι η ελληνική κρίση να μην μετατραπεί σε ελληνική παρακμή. Το έτος 2000 το ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν ίσο με το διπλάσιο του αθροίσματος όλων των υπολοίπων βαλκανικών χωρών. Σήμερα η οικονομία της Ελλάδας είναι μικρότερη από εκείνη της Ρουμανίας. Και αυτό κάτι σημαίνει: αντανακλά τις ευθύνες όλων μας για να υπερβούμε αυτή την κατάσταση. Και ο μόνος τρόπος να το πετύχουμε αυτό είναι να τρέξουμε γρήγορα προς τα εμπρός» κατέληξε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Δ. Κουτσούμπας: Πίσω από την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου κρύβεται ο σχεδιασμός για το Πανεπιστήμιο ΑΕ
"Πίσω από την επιμονή της κυβέρνησης για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, κρύβεται ότι η κυβέρνηση φτιάχνει το "Πανεπιστήμιο Α.Ε." και απαιτείται σιγή νεκροταφείου, για να εφαρμοστεί ανεμπόδιστα η πολιτική που προωθεί την επιχειρηματική δραστηριότητα, που επιτάσσει την υπαγωγή της έρευνας στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας", ανέφερε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην ολομέλεια.
"Αυτό το πανεπιστήμιο-επιχείρηση το υπηρέτησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που έδωσαν άσυλο στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα να αλωνίζουν μέσα στα πανεπιστήμια", είπε ο γγ του ΚΚΕ.
"Δεν είναι τυχαίο ότι, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, η ΝΔ έκανε σημαία της το πανεπιστημιακό άσυλο, που ήταν μια κατάκτηση του Κινήματος, για σηματοδοτήσει την ένταση της καταστολής, του αυταρχισμού που πάει χέρι - χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική της", είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και σχολίασε ότι "η κυβέρνηση ξεκινάει με το άσυλο, γιατί εκτιμάει ότι της είναι πιο εύκολο να ξεκινήσει με μια κατάκτηση του λαού και της νεολαίας, που όλα αυτά χρόνια συκοφαντήθηκε, διαστρεβλώθηκε βάναυσα, κακοποιήθηκε, εξαιτίας και της δράσης συγκεκριμένων μηχανισμών, συμμοριών που καμία απολύτως σχέση έχουν με το φοιτητικό κίνημα. Ιδίως για τους μηχανισμούς και τις συμμορίες που όλα αυτά τα χρόνια δρουν, ο γγ του ΚΚΕ είπε ότι η δράση τους είναι "είτε με την ανοχή είτε ακόμα και τη στοργή των κυβερνήσεων και του κράτους, ενίοτε και με την καθοδήγησή τους".
"Όσα λέτε περί πάταξης της εγκληματικότητας, της ανομίας, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις", είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο κ. Κουτσούμπας, που αναρωτήθηκε "γιατί άραγε δεν έκανε σημαία της την πάταξη της ανομίας, σε περιοχές της Αθήνας, της Αττικής που ούτε άσυλο υπάρχει και που ούτε πανεπιστημιακά ιδρύματα, υπάρχουν εκεί", αλλά είναι περιοχές που δεν προσφέρονται για τις επενδύσεις των φίλων.
Ο γγ του ΚΚΕ αναρωτήθηκε επίσης γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε σημαία της την πάταξη της ανομίας στους χώρους δουλειάς, της παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας. "Καθημερινά, έρχονται στο φως γεγονότα τρομοκρατίας, εγκληματικής συμπεριφοράς εργοδοτών, όπως το πρόσφατο περιστατικό στην Κέρκυρα, που δεν είναι εξαίρεση αλλά ο κανόνας" ανέφερε.
Αυτοδιοίκηση
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στις διατάξεις για την Αυτοδιοίκηση. "Την αναλογική, εμείς την ψηφίσαμε, στους δήμους και στις περιφέρειες. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα σκίζει τα ιμάτια του, για το δημαρχοκεντρικό μοντέλο, αυτή την αναλογική την έφερε κουτσουρεμένη και κολοβή, αφού άφησε εκτός αναλογικής την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών", είπε και πρόσθεσε ότι η ΝΔ σήμερα "κλαψουρίζει για τη δήθεν ακυβερνησία των δήμων, αν και ξέρει καλά πως καμία ακυβερνησία δεν πρόκειται να υπάρξει, γιατί στους μνημονιακούς νόμους, υπάρχουν οι δικλείδες ασφαλείας που εξασφαλίζουν την κυβερνησιμότητά τους, δηλαδή, την αντιλαϊκή λειτουργία των δήμων". Την πολιτική αυτή, είπε, τη διευκόλυνε και την ενίσχυσε και ο Καλλικράτης και ο Κλεισθένης με τρόπο ώστε οι ΟΤΑ να λειτουργούν ως αυτοτελείς επιχειρήσεις εμπορευματοποιώντας ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες στο λαό. Στο σημείο αυτό, ο γγ του ΚΚΕ κατήγγειλε πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν τελικά με την κύρια επιδίωξη του Κλεισθένη, δηλαδή, τα κύρια έσοδά τους οι δήμοι, να τα αντλούν κατευθείαν από τις τσέπες των δημοτών. Μόνο που η ΝΔ πηγαίνει, όπως είπε, ένα βήμα πιο πέρα με την πρότασή της για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. "Αντί να τον καταργήσει εδώ και τώρα, βάζει τους δήμους να τον επιβάλουν", είπε. Μέρος του σχεδιασμού είναι, όπως εξάλλου επισήμανε, είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΟΤΑ που ανοίγει το δρόμο στους επενδυτές να εκμεταλλευτούν μακροχρόνια, με ληστρικούς τρόπους τη δημοτική περιουσία.
Αδιατάρακτη συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής
Αναφερόμενος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, είπε ότι "στόχος είναι να θωρακιστούν θεσμοί του σάπιου συστήματος" και "επιδιώκεται, μέσω των νόμων και των προσώπων που τοποθετούνται σε θέσεις ευθύνης, η πιο άνετη και αδιατάρακτη συνέχεια της πιο αντιλαϊκής πολιτικής, δηλαδή της πολιτικής που η κυβέρνηση κληρονόμησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους προγόνους της και τώρα θέλει να την επεκτείνει". Όλα αυτά, είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ οι θεσμοί πιέζουν για περισσότερο fast truck διαδικασίες και η κυβέρνηση δείχνει πως θα εμπεδωθεί ακόμα περισσότερο το περιβόητο δόγμα "νόμος και τάξη" και πως θα αναχαιτιστούν οι αγώνες του λαού. Με άλλα λόγια, "η κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα της ώστε το πολιτικό σύστημα να είναι πιο θωρακισμένο απέναντι στη λαϊκή πίεση, στη λαϊκή διεκδίκηση".
Ταύτιση πολιτικών
Ο γγ του ΚΚΕ χαρακτήρισε προσχηματική την αντιπαράθεση που υπάρχει αυτές τις ημέρες ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για την "άλωση του κράτους", διότι στην πραγματικότητα ταυτίζονται οι πολιτικές τους. "Πάρτε για παράδειγμα τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που τόσος ντόρος έγινε. Οι όποιες αλλαγές κάνει η ΝΔ δεν αλλάζουν ουσιαστικά τις διατάξεις που ψήφισε, άρον άρον προεκλογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ", είπε και πρόσθεσε: ότι "τέτοιες είναι διατάξεις που εισάγουν μια σειρά αντιδραστικούς θεσμούς όπως η ποινική συνδιαλλαγή, που ενισχύουν τους ισχυρούς και πλήττουν εκείνους που δεν μπορούν να υπερασπιστούν το δίκιο τους" και "άλλες προβληματικές διατάξεις, που οδηγούν σε οριζόντια μείωση των ποινών, ακόμα και για βαριά κακουργήματα, διατάξεις που επιδρούν σε πολύ σοβαρές υποθέσεις, όπως, για παράδειγμα η δίκη της ναζιστικής, εγκληματικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, υποθέσεις για σκάνδαλα σοβαρής οικονομικής φύσης και πρόσφατα η απαράδεκτη αποφυλάκιση Κορκονέα όπου αξιοποιήθηκε από τους δικαστές ο νέος Ποινικός Κώδικας".
Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε ο γγ του ΚΚΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ προβάλλει σήμερα το πιο αντιδραστικό και αυταρχικό της πρόσωπο, γιατί η προηγήθηκε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συκοφάντηση αριστερών και αξιών και με την υπονόμευση του όποιου ριζοσπαστισμού, με την αποθέωση των αγορών, ακύρωσε θετικές διεργασίες, θετικά αντανακλαστικά που υπήρχαν μέσα στο λαό, στο κίνημα, και επέτρεψε στη ΝΔ να εμφανίζεται σήμερα με τη σημαία της σιδερένιας πυγμής.
Κ. Βελόπουλος: Η κυβέρνηση μιλά για λιγότερο κράτος αλλά δημιουργεί μεγάλο αριθμό επιτροπών
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, έφτιαξε ένα κάκιστο νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί ήξερε ότι θα χάσει τις εκλογές», ανέφερε κατά τη σημερινή παρέμβασή του στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ μιλά για λιγότερο κράτος με το σχέδιο νόμου δημιουργεί μεγάλο αριθμών επιτροπών που δεν χρειάζονται, «για να βολευτούν παιδιά του κομματικού σωλήνα», όπως είπε.
«Το σχέδιο νόμου προβλέπει θέση υπαλλήλου εμφακέλωσης εντύπων την εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο Πανεπιστημιακό 'Ασυλο, είπε ότι εκτός από το να μην εμποδίζεται η Αστυνομία να παρεμβαίνει όταν διαπράττονται αδικήματα θα πρέπει να γίνουν και αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ώστε η υποτροπή στην τέλεση αδικημάτων που θεωρούνται πλημμελήματα όπως η κατασκευή μολότωφ να τιμωρείται αυστηρότερα.
«Αλλιώς», είπε, «η Αστυνομία θα τους συλλαμβάνει και ο ανακριτής θα τους αφήνει ελεύθερους. Η Αστυνομία θα γίνει γραφείο ταξιδίων για παραβάτες κατ' εξακολούθηση. Τέλος, ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά διερωτώμενος γιατί η Βουλή δεν ασχολείται με τα θέματα αυτά. «Προτιμάτε να συζητάτε για την κ. Θάνου, αλλά δεν ξέρετε τι μπορεί να φέρει ένα τουρκικό γεωτρύπανο στα 20 ή στα 30 ναυτικά μίλια», κατέληξε.
Φώφη Γεννηματά: Στο θέμα του ασύλου χρειάζεται να δοθεί ρεαλιστική λύση με ευρύτατη πλειοψηφία στήριξης
«Η λειτουργία του δημόσιου Πανεπιστημίου είναι αυτό το οποίο απασχολεί τη μεγάλη πλειοψηφία περισσότερο από τις αντεγκλήσεις που παρακολουθούμε», τόνισε κατά την παρέμβασή της στη Βουλή, για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.
«Έχουμε την ευθύνη να θέσουμε ένα τέρμα στην ανομία που επικρατεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια» είπε η κ. Γεννηματά και τόνισε ότι «χρειάζεται να δοθεί ρεαλιστική λύση με ευρύτατη πλειοψηφία στήριξης». Παράλληλα άσκησε κριτική ιδιαίτερα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την τεράστια ανοχή που επέδειξε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όπως είπε.
«Σας καλέσαμε να φέρετε την διάταξη του 2011 διορθωμένη, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματική και να μπορέσει να διαμορφωθεί ευρύτατη πλειοψηφία», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. «Η άποψή μας είναι, συνέχισε η κ. Γεννηματά, «ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία και εντός των χώρων των ιδρυμάτων χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση των πρυτανικών αρχών, γιατί για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους κατά την εφαρμογή του νόμου στο παρελθόν οι πρυτανικές αρχές δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους».
«Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρχει αστυνόμευση ανεξάρτητα με το εάν τελούνται αξιόποινες πράξεις. Αξιόποινες πράξεις τελούνται και στις πλατείες όπου δεν προστατεύονται από το άσυλο. Διακινούνται ναρκωτικά και υπάρχει παραεμπόριο. Γιατί επιμένετε σε μια λάθος διατύπωση που μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα;», διερωτήθηκε η κ. Γεννηματά απευθυνόμενη στη ΝΔ και τόνισε ότι «Δεν σας ενδιαφέρει να εξασφαλίσετε ισχυρή πλειοψηφία η οποία θα δώσει και στις αστυνομικές αρχές την αίσθηση ότι έχουν την πλήρη κάλυψη να προχωρήσουν».
«Δεν υπάρχει λόγος από το ένα άκρο να φθάσουμε στο άλλο», σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ενώ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι κινδυνεύει «να διαμορφώσει μέτωπα ετερόκλητων δυνάμεων, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και από το Σεπτέμβριο θα υπάρξουν νέα προβλήματα μέσα στα Πανεπιστήμια».
«Χρειάζεται βούληση που θα δώσει το σήμα στον ελληνικό λαό ότι έχουμε τη δυνατότητα να προστατεύσουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία γιατί στο τέλος οι μόνοι που θα τρίβουν τα χέρια τους θα είναι οι εχθροί του δημόσιου πανεπιστημίου», κατέληξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Αστροφυσικός Ικαρία: Δείτε το πτώμα της άτυχης γυναίκας. Φωτογραφία σοκ
- Καλογρίδη, βόμβα: Σε κλινική αποτοξίνωσης στην Αυστρία. Δύσκολες ώρες
- Φοιτητική κινητοποίηση για την κατάργηση του ασύλου και στην Αθήνα
- Κλήρωση Τζόκερ (8/8/2019): Οι αριθμοί που κερδίζουν τα 3.800.000 ευρώ
- Κατερίνα Καινούργιου: Μόλις έκανε την αποκάλυψη που δεν περιμέναμε και μας ενθουσίασε (Photos)
- Ραγδαίες εξελίξεις στην Ιταλία: Ο Σαλβίνι ζητεί πρόωρες εκλογές - ΤΩΡΑ
- Τρελή γκάφα σκουρλέτη με το χρώμα του δ. χατζηδάκη
- H εικόνα της Παναγίας της Αγάπης (ΦΩΤΟ)
- Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία: Έξι τραυματίες - Κατέρρευσαν κτίρια - Συγκλονιστικές εικόνες - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ
- Στην Ολομέλεια το διυπουργικό νομοσχέδιο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Στην Ολομέλεια το διυπουργικό νομοσχέδιο
- Πολιτικές ερωτοτροπίες θερινής νυκτός
- Έτοιμος για λύση στο κουρδικό με το τουρκικό κράτος δηλώνει ο ιστορικός αρχηγός του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν
- Εικόνες του Βίλι Μπραντ και συνθήματα της εξέγερσης του 1989 των πολιτών της Ανατολικής Γερμανίας, στις προεκλογικές εκστρατείες του ακροδεξιού AfD
- Δύο τροπολογίες του υπουργείου Εργασίας στο διϋπουργικό νομοσχέδιο - Αποχώρησε η αντιπολίτευση
- Ο Ματέο Σαλβίνι ζητεί πρόωρες εκλογές
- Υπερψηφίστηκε από ΝΔ και Ελληνική Λύση η κατάργηση του ασύλου. «Παρών» το ΚΙΝΑΛ, καταψήφισε το ΚΚΕ, απουσίαζαν ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25
- Δένδιας-Μιλανέζι: Τα ενεργειακά του Νότου περνούν μέσα από την Ελλάδα και μέσω της Ιταλίας στην καρδιά της Ευρώπης
- Πέτσας: Τέλος στις υπέρογκες συντάξεις δίνει η σημερινή τροπολογία του υπ. Εργασίας

- Τελευταία Νέα Antinews
- Στην Ολομέλεια το διυπουργικό νομοσχέδιο
- Ο Ματέο Σαλβίνι ζητεί πρόωρες εκλογές
- Εικόνες του Βίλι Μπραντ και συνθήματα της εξέγερσης του 1989 των πολιτών της Ανατολικής Γερμανίας, στις προεκλογικές εκστρατείες του ακροδεξιού AfD
- Δύο τροπολογίες του υπουργείου Εργασίας στο διϋπουργικό νομοσχέδιο - Αποχώρησε η αντιπολίτευση
- Πολιτικές ερωτοτροπίες θερινής νυκτός
- Πέτσας: Τέλος στις υπέρογκες συντάξεις δίνει η σημερινή τροπολογία του υπ. Εργασίας
- Έτοιμος για λύση στο κουρδικό με το τουρκικό κράτος δηλώνει ο ιστορικός αρχηγός του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν
- Δένδιας-Μιλανέζι: Τα ενεργειακά του Νότου περνούν μέσα από την Ελλάδα και μέσω της Ιταλίας στην καρδιά της Ευρώπης
- Υπερψηφίστηκε από ΝΔ και Ελληνική Λύση η κατάργηση του ασύλου. «Παρών» το ΚΙΝΑΛ, καταψήφισε το ΚΚΕ, απουσίαζαν ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25
- ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 54 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε τον Ιούλιο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Ρουμανία: Σκληρότερες ποινές μετά τα εγκλήματα που σόκαραν την κοινή γνώμη.
- Ο Απόστολος, Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019 – Η εκλογή του διαδόχου του Ιούδα
- Καλογρίδη, βόμβα: Σε κλινική αποτοξίνωσης στην Αυστρία. Δύσκολες ώρες
- 6.380 παραβάσεις βεβαιώθηκαν στην Στερεά Ελλάδα τον Ιούλιο 2019
- H εικόνα της Παναγίας της Αγάπης (ΦΩΤΟ)
- Βουλή: Υπερψηφίστηκε το άρθρο 64 για το πανεπιστημιακό άσυλο
- Ψηφίστηκε το ν/σ για άσυλο και τοπική αυτοδιοίκηση - Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση - Κινητοποίηση φοιτητών
- Φοιτητική κινητοποίηση για την κατάργηση του ασύλου και στην Αθήνα
- Ραγδαίες εξελίξεις στην Ιταλία: Ο Σαλβίνι ζητεί πρόωρες εκλογές - ΤΩΡΑ
- Live: Ουν. Κραϊόβα - ΑΕΚ 0-2 (Τελικό)