Στήριξη από την Ε.Ε. στην κυβέρνηση Σαμαρά

Όλοι φαίνεται πλέον πως συμφωνούν στη διετή επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής

Την απόλυτη πολιτική στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να βγει η οικονομία από το αδιέξοδο θα παράσχουν επισήμως οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μέσω των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο

της Ε.Ε., στα συμπεράσματα της Συνόδου θα υπάρξει δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών για την Ελλάδα, όπου θα εκφράζεται η ισχυρή στήριξη προς την κυβέρνηση για τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει τον τελευταίο καιρό. Οπως είπε, «πρόκειται για μια εκτίμηση που συμμερίζονται όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες».

Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες θεωρούν πολύ πιθανό ότι, εφόσον υπάρξει κατάληξη μεταξύ της Τρόικας και της κυβέρνησης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καλέσουν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να εντείνουν τις προσπάθειές τους για μια συνολική συμφωνία.

Διαβουλεύσεις

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπέι δεν σχεδιάζει προς το παρόν να συγκαλέσει ξεχωριστή συνεδρίαση των ηγετών της ευρωζώνης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Θεωρείται, όμως, βέβαιο ότι στο παρασκήνιο θα υπάρξουν σημαντικές διαβουλεύσεις σχετικά με το ελληνικό ζήτημα και κυρίως τα επιμέρους θέματα, όπου καταγράφονται και οι σημαντικές διαφωνίες.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, ενώ όλοι φαίνεται πλέον πως συμφωνούν στην ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος για διετή επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής, που θα επιτρέψει στη χώρα μας να επαναφέρει το δημόσιο έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016 αντί για το 2014.

Πάντως, οι διαφωνίες μεταξύ των εταίρων παραμένουν σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης, όπου προς το παρόν ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία, δεν φαίνονται διατεθειμένες να δώσουν πρόσθετα χρήματα στην Ελλάδα, με το απαιτούμενο ποσό να κυμαίνεται μεταξύ 13 και 30 δισ. ευρώ, ανάλογα με το συνομιλητή και τον τρόπο υπολογισμού.

Το δεύτερο ανοιχτό θέμα αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, όπου το ΔΝΤ απαιτεί νέο «κούρεμα» των ομολόγων του επίσημου τομέα, δηλαδή των διμερών δανείων, κάτι που αρνούνται οι Ευρωπαίοι εταίροι για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Αρνούνται επίσης να «κουρέψουν» τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν τόσο η ΕΚΤ όσο και οι κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης.

Τα παραπάνω θέματα και οι εναλλακτικές λύσεις θα συζητηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ώστε να δοθούν οι πολιτικές κατευθύνσεις στους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης που θα αναλάβουν να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου.

Σχετικά με τα θέματα της Συνόδου Κορυφής, στην κορυφή θα βρεθούν η πρόταση της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση και η ενδιάμεση έκθεση του κ. Βαν Ρομπέι που προετοιμάστηκε σε συνεργασία μ

Keywords
Τυχαία Θέματα