Στο φως τα μυστικά των σοβιετικών κατασκόπων

12:52 7/7/2014 - Πηγή: Antinews

Νέα έγγραφα της KGB ήρθαν στη δημοσιότητα, από τα αρχεία του Βασίλι Μιτροκίν. Τα πρωτότυπα έγγραφα ήταν επί χρόνια κρυμμένα σε ένα σημείο παραγωγής γάλατος σε μία ρωσική φάρμα και μοιάζουν με μια εγκυκλοπαίδεια κατασκοπείας του Ψυχρού Πολέμου. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες διαρροές μυστικών στην ιστορία.

Τα αρχεία βγήκαν λαθραία από τη Ρωσία το 1992, από τον ανώτερο αξιωματούχο της KGB

Βασίλι Μιτροκίν και περιγράφουν συνωμοσίες, σαμποτάζ, παγιδευμένα οπλοστάσια και στρατούς κρυφών πρακτόρων στη Δύση – το σενάριο της εμπνευσμένης από την αληθινή ζωή τηλεοπτικής σειράς «Οι Αμερικανοί». Στην πραγματικότητα, οι υψηλά καταρτισμένοι κατάσκοποι ήταν πολύ δύσκολο να συλληφθούν. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι σε ορισμένους δόθηκαν τιμές από το Κομμουνιστικό Κόμμα και συντάξεις από την ευγνωμονούσα ΕΣΣΔ, ενώ κάποιοι δεν αντιμετωπίστηκαν το ίδιο. Ο ιστορικός των μυστικών υπηρεσιών Κρίστοφερ Άντριου δήλωσε ότι το τεράστιο αρχείο, που κυκλοφόρησε από το Κέντρο Αρχείων Τσόρτσιλ στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, θεωρείται η «πιο σημαντική μοναδική πηγή πληροφοριών που υπάρχει» από τις βρετανικές και τις αμερικανικές αρχές.

Ο Μιτροκίν ήταν ανώτερος αρχειοφύλακας στην έδρα της KGB για το εξωτερικό και ένας μυστικός αντιφρονών. Για περισσότερο από μια δεκαετία έπαιρνε κρυφά τα αρχεία στο σπίτι του, τα αντέγραφε χειρόγραφα και στη συνέχεια τα δακτυλογραφούσε και τα οργάνωνε σε τόμους. Έκρυψε τα χαρτιά στο εξοχικό του, γεμίζοντας κάποια σε καρδάρες για γάλα, και τα έθαψε. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, ο Μιτροκίν ταξίδεψε σε μια χώρα της Βαλτικής – ποτέ δεν διευκρίνισε σε ποια- και μετέφερε ένα δείγμα από τα αρχεία του στην πρεσβεία των ΗΠΑ, η οποία τον έδιωξε. Έτσι, προσπάθησε να προσεγγίσει την βρετανική πρεσβεία, όπου ένας κατώτερος διπλωμάτης τον έβαλε να καθίσει και τον ρώτησε: «Θα θέλατε ένα φλιτζάνι τσάι;» «Αυτή ήταν η φράση που άλλαξε τη ζωή του», δήλωσε ο Άντριου.

Αφού έφυγε κρυφά από τη Ρωσία, ο Μιτροκίν πέρασε την υπόλοιπη ζωή του στη Βρετανία με ψεύτικο όνομα και αστυνομική προστασία και πέθανε το 2004 σε ηλικία 81 ετών. Ο κόσμος δεν ήξερε γι’ αυτόν μέχρι που ο Άντριου δημοσίευσε ένα βιβλίο με βάση τα αρχεία του, το 1999. Προκάλεσε αίσθηση καθώς εξέθετε τις ταυτότητες των πρακτόρων της KGB, όπως η 87χρονη Μελίτα Νόργουντ, η «γιαγιά- κατάσκοπος», η οποία περνούσε βρετανικά μυστικά στους Σοβιετικούς επί χρόνια. Τα αρχεία Μιτροκίν περιγράφουν την Νόργουντ ως «πιστή, αξιόπιστη και πειθαρχημένη», η οποία μάλιστα τιμήθηκε για τις υπηρεσίες της.

Ήταν πολύ πιο αξιόπιστη από τους περίφημους «Κατασκόπους του Κέιμπριτζ», τους υψηλόβαθμους Βρετανούς αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών που εργάστηκαν κρυφά για τους Σοβιετικούς. Τα αρχεία περιγράφουν τον Guy Burgess ως κάποιον που ήταν «συνεχώς υπό την επήρεια αλκοόλ», ενώ ο Donald Maclean «δεν ήταν πολύ καλός στο να κρατά μυστικά».

Τα έγγραφα περιλαμβάνουν έναν κατάλογο των πρακτόρων της KGB στην Αμερική επί αρκετές δεκαετίες. Αποτελείται από 40 σελίδες περίπου 1.000 ονόματα. Ένας από τους πιο περιβόητους είχε την κωδική ονομασία «Dan». Ήταν ο Robert Lipka, ένας υπάλληλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας, ο οποίος πληρώθηκε 27.000 δολάρια για να παραδώσει μυστικά στη Ρωσία στη δεκαετία του 1960. Όταν οι πληροφορίες του Μιτροκίν πέρασαν από τη Βρετανία στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, ο Lipka συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκιση. Οι τόμοι αποκαλύπτουν επίσης ότι Σοβιετικοί πράκτορες έκρυβαν όπλα και εξοπλισμό επικοινωνιών σε μυστικούς χώρους σε χώρες του ΝΑΤΟ. Σε αυτά περιλαμβάνονταν ένας χάρτης της Ρώμης που παρουσιάζει τρεις κρύπτες, μαζί με λεπτομερείς οδηγίες για την εύρεση τους. Είναι ασαφές πόσα τέτοια θαμμένα όπ έχουν εντοπίσει οι δυτικές αρχές.

Ενώ μερικοί πράκτορες στόχευαν τη Δύση, πολλοί περισσότεροι είχαν αναπτυχθεί στο εσωτερικό του σοβιετικού μπλοκ. Ο κατάλογος δείχνει ότι κάποιοι μυστικοί πράκτορες είχαν σταλεί στην τότε Τσεχοσλοβακία για να διεισδύσουν στους αντιφρονούντες πίσω από την Άνοιξη της Πράγας του 1968. Άλλοι στόχευαν στη συνοδεία του πολωνού κληρικού Κάρολ Βοζτίλα, ο οποίος αργότερα έγινε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β'. Η KGB σημείωσε με αποδοκιμασία τις «εξαιρετικά αντικομμουνιστικές απόψεις» του μελλοντικού ποντίφικα.

Το Αρχείο Τσόρτσιλ δίνει στους ερευνητές πρόσβαση σε 19 κιβώτια που περιέχουν χιλιάδες αρχεία στη ρωσική γλώσσα, δακτυλογραφημένα από τον Μιτροκίν από τις χειρόγραφες σημειώσεις του. Οι ίδιες οι σημειώσεις εξακολουθούν να μην είναι προσβάσιμες.

Κάποια έχουν εμπνευσμένους τίτλους, τους οποίους έδινε ο Μιτροκίν, όπως «Το καταραμένο καθεστώς» και «Η Ποντικοπαγίδα». Ο Άντριου υποστηρίζει ότι ο Μιτροκίν πήρε τεράστια ρίσκα, γνωρίζοντας ότι αν τον έπιαναν, η αναπόφευκτη μοίρα του θα ήταν «μόνο μια σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού».

http://www.huffingtonpost.com/2014/07/06/soviet-spy-secrets-kgb-documents_n_5562147.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα