Στο όριο του συναγερμού οι διασωληνωμένοι, σε επιφυλακή για τις αντοχές των νοσοκομείων

Την τελευταία μόνο εβδομάδα, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 αυξήθηκε κατά 13, από 85 που ήταν την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, σε 98 χθες. Ένα μήνα πριν (επιδημιολογικά δεδομένα στις 9 Σεπτεμβρίου) ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ ήταν ο μισός, 46 ασθενείς πιο συγκεκριμένα.

Η σημαντική άνοδος των διασωληνώσεων, ένας δείκτης που κρίνεται ακόμη πιο σημαντικός και από την αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εξαιτίας της πίεσης που επιφέρει στο δημόσιο σύστημα υγείας, έχει εδώ και μέρες χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου, καθώς το πρώτο όριο συναγερμού που τέθηκε από τους ειδικούς

ήταν όταν ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονταν μηχανική υποστήριξη θα έφτανε τους εκατό.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 391 νέα κρούσματα. 161 κρούσματα ήταν στη Αττική, που σύμφωνα με τον υγειονομικό χάρτη με τα μέτρα που ισχύουν ανά περιοχή βρίσκεται στο επίπεδο τρία της αυξημένης επιτήρησης. Από αυτά 25 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Όπως σημείωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο επίκουρος Καθηγητή Ιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ο αριθμός των διαγνώσεων εξακολουθεί να παρουσιάζει ήπιες αυξητικές τάσεις, ξεπερνώντας τους 400 ανά ημέρα, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων προσέγγισε τους 100, αυξάνοντας και την πίεση στο σύστημα υγείας.

Όσον αφορά τους 98 διασωληνωμένους, η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Εξ αυτών, 27 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 90,8%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, δεν υπάρχει μεν ραγδαία αύξηση στις κλίνες εντατικής θεραπείας, εντούτοις το σύστημα περίθαλψης δέχεται πίεση, κυρίως στην Αθήνα.

Από τις 122 διαθέσιμες κλίνες εντατικής θεραπείας στην Αττική, οι 38 είναι αυτή τη στιγμή κενές. "Ανάλογα με την εξέλιξη θα αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να έχουμε στη διάθεσή μας κλίνες εντατικής θεραπείας" είπε χαρακτηριστικά.

Τα πρώτα σημάδια ελέγχου της εξάπλωσης στην Αττική

"Το μερίδιο της Αττικής στις διαγνώσεις παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης. Είναι ωστόσο νωρίς για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα. Θα περιμένουμε ακόμα μία εβδομάδα για να μπορέσουμε να το δούμε. Συγχρόνως, ο αριθμός κρουσμάτων εκτός Αττικής φαίνεται ότι παρουσιάζει ήπιες αυξητικές τάσεις με την περιγραφή συρροών και διάσπαρτων κρουσμάτων σε έναν αριθμό Περιφερειακών Ενοτήτων" τόνισε ο Καθηγητής.

Σημειώνεται πως έχουν ήδη συμπληρωθεί δύο εβδομάδες από την εφαρμογή των επιπλέον περιοριστικών μέτρων στην Αττική για τον περιορισμό της διασποράς, όμως παρά τις πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, όπως τονίζεται από την επιτροπή.

Ο χάρτης

Ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τον κορονοϊό που παρουσιάστηκε περιλαμβάνει 4 επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Πιο συγκεκριμένα, οι 74 περιοχές της χώρας εντάσσονται στα εξής επίπεδα, είτε στο επίπεδο 1-Ετοιμότητας, είτε στο επίπεδο 2-Επιτήρησης, είτε στο επίπεδο 3-Αυξημένης Επιτήρησης, είτε στο επίπεδο 4-Αυξημένου Κινδύνου.

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή, εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας – παραδείγματος χάρη τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες αλλά και κλίνες ΜΕΘ – και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης της κάθε περιοχής, όπως αυτά αποτυπώνονται και από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης. Συνολικά 17 κριτήρια αναλύονται και αξιολογούνται σε καθημερινή βάση, προκειμένου να καθοριστεί το επίπεδο συναγερμού κάθε περιοχής.

Η εφαρμογή των μέτρων, όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, θα πραγματοποιείται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της Περιφερειακής Ενότητας, δηλαδή σε επίπεδο Δήμου, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στο όριο του συναγερμού οι διασωληνωμένοι,σε επιφυλακή για τις αντοχές των νοσοκομείων