Στο στόχαστρο της κυβέρνησης Τραμπ και το Ιράν

14:51 2/2/2017 - Πηγή: Antinews

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι "θέτει επίσημα το Ιράν υπό παρακολούθηση" ως αντίδραση στην πυραυλική δοκιμή και μια επίθεση σε ένα πολεμικό πλοίο της Σαουδικής Αραβίας από αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, που υποστηρίζονται από το Ιράν, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς η Ουάσιγκτον θα απαντήσει. Η απειλή έγινε την Τετάρτη από τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν, στην πρώτη δημόσια δήλωσή του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Μιλώντας στην αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου, ο Φλιν είπε ότι η εκτόξευση πυραύλου την Κυριακή

και η επίθεση των Χούτι στη σαουδαραβική φρεγάτα την Δευτέρα υπογραμμίζουν την "αποσταθεροποιητική συμπεριφορά του Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή". Ο Φλιν δεν διευκρίνισε λεπτομέρειες. Ερωτηθείς για διευκρινίσεις, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ δήλωσε ότι ο πρόεδρος ήθελε να βεβαιωθεί πως οι Ιρανοί "θα καταλάβουν ότι δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια για τις πράξεις τους".

Σε συνέντευξη του Λευκού Οίκου, ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης επανειλημμένα αρνήθηκαν να αποκλείσουν οποιεσδήποτε επιλογές για απάντηση των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής επέμβασης. "Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός διαθέσιμων επιλογών στην κυβέρνηση" είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος. "Θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα". Ερωτηθείς εάν τα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνουν και μια στρατιωτική επιλογή, ο αξιωματούχος απάντησε: "Εξετάζουμε ένα ευρύ φάσμα επιλογών".

Ο επίσημος αρνήθηκε να πει αν ο Λευκός Οίκος είχε στείλει ένα μήνυμα στην Τεχεράνη για την ειδοποίηση. "Είμαστε στη δεύτερη εβδομάδα. Δεν θέλουμε να δράσουμε πρόωρη ή να προβούμε βιαστικά σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να αποκλείσει επιλογές ή να συμβάλλει άσκοπα σε μια αρνητική απάντηση".

Η ανακοίνωση δεν συνοδεύτηκε από καμία αλλαγή στη στρατιωτική στάση των ΗΠΑ στην περιοχή, ούτε και τυχόν άμεσες πρόσθετες αναπτύξεις. "Είδαμε τη δήλωση" είπε ένας εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, η οποία διαχειρίζεται τις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. "Προ το παρόν είναι σε επίπεδο πολιτικής, και είμαστε σε αναμονή. Δεν έχουμε κληθεί να αλλάξουμε τίποτα λειτουργικά στην περιοχή".

Το Πεντάγωνο είχε ενημερωθεί πριν από την ανακοίνωση και ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις προσπάθησε να κάνει πιο ήπια τη γλώσσα του Φλιν για το Ιράν. Κατά τη στιγμή της δήλωσης του Φλιν, ο Μάτις ήταν καθ' οδόν προς την Ασία για επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Ο Αλί Βαέζ, ένας εμπειρογνώμονας του Ιράν στη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων της Ουάσιγκτον, δήλωσε: "Είναι είτε μια κενή απειλή ή μια σαφής δήλωση προθέσεων για να πάνε σε πόλεμο με το Ιράν. Και τα δύο είναι απερίσκεπτα και επικίνδυνα ... Σε μια προσπάθεια να φανεί ισχυρή, η κυβέρνηση θα μπορούσε να σκοντάψει σε έναν πόλεμο που θα κάνει τις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ να μοιάζουν με μια βόλτα στο πάρκο".

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η ομάδα Τραμπ επανειλημμένα άφησε να εννοηθεί ότι θα λάβει μια πολύ πιο σκληρή γραμμή έναντι της Τεχεράνης. Τόσο ο Φλιν όσο και ο Μάτις εδώ και καιρό παρουσιάζουν το Ιράν ως σοβαρή στρατηγική απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Νωρίτερα την Τετάρτη, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι ο Ματις είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκιπα Μοχάμετ μπιν Σαλμάν. Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, η συζήτηση "επαναβεβαίωσε τη σημασία της στρατηγικής σχέσης ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση νέων και αναδυόμενων προκλήσεων ασφάλειας στη Μέση Ανατολή". Σύμφωνα με την Σαουδαραβική εκδοχή, η συζήτηση ήταν πιο επικεντρωμένη στο Ιράν και οι δύο άνδρες εξέφρασαν "την πλήρη απόρριψη τους στις ύποπτες δραστηριότητες και παρεμβάσεις από το ιρανικό καθεστώς και τους αντιπροσώπους του".

Ο Φλιν χρησιμοποίησε την εμφάνισή του κατά την ενημέρωση Τύπου του Λευκού Οίκου για να επικρίνει την κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία ισχυρίστηκε ότι "απέτυχε να ανταποκριθεί επαρκώς στις επιζήμιες ενέργειες της Τεχεράνης - συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς όπλων, της υποστήριξης της τρομοκρατίας και άλλων παραβιάσεων των διεθνών κανόνων". Σημείωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε "επικρίνει έντονα τις διάφορες συμφωνίες" της προηγούμενης κυβέρνησης και ο ΟΗΕ αντιμετώπιζε το Ιράν ως "αδύναμο και αναποτελεσματικά". Ήταν μια προφανής αναφορά στην πυρηνική συμφωνία των ΗΠΑ και πέντε άλλων μεγάλων δυνάμεων τον Ιούλιο του 2015, που επισημοποιήθηκε σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με την οποία το Ιράν μείωσε δραστικά το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση ορισμένων κυρώσεων.

Το ψήφισμα του ΟΗΕ που επικυρώνει τη συμφωνία δεν επέβαλε πλήρη απαγόρευση των δοκιμών ιρανικών πυραύλων, αλλά κάλεσε την Τεχεράνη "να μην αναλάβει οποιαδήποτε δραστηριότητα που σχετίζεται με βαλλιστικούς πυραύλους που έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι ικανοί να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων και εκτοξεύσεων τέτοιων βαλλιστικών πυραύλων". Νωρίτερα την Τετάρτη, το Ιράν επιβεβαίωσε ότι είχε πραγματοποιήσει δοκιμή πυραύλου την Κυριακή. Ο υπουργός Άμυνας Χουσεΐν Ντεγκχάν δεν περιέγραψε το όπλο, αλλά επέμεινε ότι η δοκιμή ήταν εντός των δικαιωμάτων της χώρας. "Η πρόσφατη δοκιμή ήταν σύμφωνη με τα σχέδια μας και δεν θα επιτρέψουμε σε αλλοδαπούς να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της άμυνάς μας", είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. "Η δοκιμή δεν παραβιάζει την πυρηνική συμφωνία ή το Ψήφισμα 2231 του ΟΗΕ".

Ο Φλιν είπε: "Αντί να είναι ευγνώμων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις συμφωνίες αυτές, το Ιράν τώρα πήρε θάρρος… Από σήμερα, θέτουμε επίσημα το Ιράν υπό παρακολούθηση". Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών (DIA), ο Φλιν, σύμφωνα με τους York Times, είχε πει στους υφισταμένους του ότι είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως το Ιράν ήταν πίσω από την τρομοκρατική επίθεση του 2012 στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βεγγάζη της Λιβύης, και τους διέταξε να βρουν στοιχεία για να το αποδείξουν. Η DIA δεν βρήκε κανένα στοιχείο για οποιαδήποτε ιρανική σύνδεση με την επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε από μια σουνιτική εξτρεμιστική ομάδα, την Ανσάρ αλ- Σαρία.

Το Ιράν είναι ένας κράτος που κυβερνάται από σιίτες, οι οποίοι θεωρούν τους σουνίτες μαχητές μια σοβαρή απειλή. Ο εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη στρέφει έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία των Σαουδαράβων που υποστηρίζει τον Πρόεδρο Αμπέντ Ράμπο Μανσούρ Χαντί κατά των υποστηρικτών του προηγούμενου προέδρου Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, και των εθνοτικών δυνάμεων των Χούτι, που λαμβάνουν κάποια υποστήριξη από το Ιράν, αλλά γενικά πιστεύεται ότι δεν είναι υπό τον πλήρη έλεγχο της Τεχεράνης.

Περίπου 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και οι δύο πλευρές έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου, αλλά οι υπό σαουδαραβική ηγεσία αεροπορικές επιδρομές έχουν κατηγορηθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το μεγαλύτερο μέρος των αμάχων θυμάτων, καθώς έχουν πλήξει νοσοκομεία, σχολεία και άλλους μη στρατιωτικούς στόχους. Ο συνασπισμός έχει επίσης επιβάλει έναν ναυτικό αποκλεισμό των περιοχών που κρατούν οι αντάρτες.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση Ομπάμα άρχισε να περιορίζει τις πωλήσεις όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, ανησυχώντας για τις απώλειες αμάχων. Η απειλή, μαζί με το διάταγμα για την απαγόρευση των προσφύγων της κυβέρνησης Τραμπ, αποτελούν μείζονες αποκλίσεις από την προηγούμενη εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, και ήρθε από το Λευκό Οίκο πριν καν εγκριθεί η υποψηφιότητα του νέου υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Ο Τίλερσον επιβεβαιώθηκε στη Γερουσία σχεδόν μία ώρα μετά την απειλή Φλιν, αλλά θα κληρονομήσει μια κρατική υπηρεσία ιδιαίτερα ταραχώδη, με ένα αυξανόμενο κύμα εσωτερικής αντίστασης κατά του διατάγματος για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ ανθρώπων από επτά κυρίως μουσουλμανικές χώρες. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπήρξε επίσης ο κύριος θεσμικός υποστηρικτής της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα