Στον αέρα η υποδόση λόγω του κρατικού "δεν πληρώνω"

11:17 5/6/2018 - Πηγή: Antinews

Στο μικροσκόπιο του Euroworking Group θα βρεθεί από την Πέμπτη η ελληνική οικονομία για το κατά πόσο έχει κάνει αυτό που της "αναλογεί" στη διαπραγμάτευση για τη μεγάλη πολιτική συμφωνία του Ιουνίου. Και το "σήμα" για την επάρκεια προόδου θα δοθεί στις παράλληλες διαπραγματεύσεις για το χρέος, που επιχειρείται να λάβουν χώρα την ίδια ημέρα στο Παρίσι.

Επί τάπητος στο EWG

θα τεθούν τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης (που προωθούνται μέσω εφαρμοστικού και νέου προϋπολογισμού), τα νέα στοιχεία για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% το πρώτο τρίμηνο (σ.σ. η οποία στηρίχθηκε αποκλειστικά από τον εξωτερικό τομέα της οικονομίας), αλλά και ένα μεγάλο αγκάθι: η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Οικονομικών για το πρώτο τετράμηνο του 2018 δείχνουν ότι παρά την υποδόση που εκταμιεύθηκε τον Μάρτιο αλλά και τα χρήματα που είχαν δοθεί μέσα στο 2017 τα κρατικά "φέσια" ελάχιστα μειώθηκαν (κατά 66 εκατομμύρια ευρώ) μέσα στον Απρίλιο, ενώ συνολικά η πορεία τους το πρώτο τετράμηνο του 2018 ήταν απογοητευτική.

Τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ πλέον οδεύουν προς την Κομισιόν με μια άλλη μορφή (περιλαμβάνοντας την πορεία εξόφλησης των εκκρεμών συντάξεων, αλλά και ευρύτερα δεδομένα για την αποπληρωμή των εκκρεμών επιστροφών φόρων). Η Κομισιόν καλείται να υποβάλλει σύσταση για το αν μπορεί η Ελλάδα να λάβει το 1 δισ. ευρώ της υποδόσης που εκκρεμεί από την τρίτη αξιολόγηση (αυτή που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2018).

Η συζήτηση θα γίνει την Πέμπτη και αν κριθούν επαρκή τα στοιχεία, θα συνεδριάσει την Παρασκευή το αρμόδιο όργανο του ESMγια την εκταμίευση. Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες δύο φορές την "παρτίδα" έσωσε στο… παρά ένα η ΑΑΔΕ, προβαίνοντας σε ευρύτατους συμψηφισμούς στις επιστροφές φόρων, μέσω των οποίων κάλυψε το στόχο.

Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία δείχνουν ότι η πραγματική ροή χρήματος προς την Ελληνική οικονομία από τα λεφτά τα οποία το κράτος χρωστά και δεν πληρώνει (αφού έχει λάβει την σχετική χρηματοδότηση), δεν είναι η αναμενόμενη. Σε επίπεδο γενικής Κυβέρνησης οι οφειλές προς τους ιδιώτες από τα 2,5 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου αυξήθηκαν στο τέλος Απριλίου στα 2,6 δισ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο εκκρεμών επιστροφών φόρου παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες: από τα 765 εκατ ευρώ στα 741 εκατ ευρώ στο τέλος Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο ορίζει πως πρέπει μέχρι τον Αύγουστο οι οφειλές αυτές των 3,5 δισ. ευρώ πρέπει να μηδενιστούν. Αυτό θα πρέπει να γίνει και από τα λεφτά των δόσεων, αλλά και από χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού.

Έτσι λοιπόν, η δόση του 1 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμη έως τις 15 Ιουνίου είναι σημαντική. Και τούτο όχι μόνο για το "σήμα" προσαρμογής που δίνει προς τους δανειστές και τις αγορές, αλλά και γιατί διαφορετικά, αν επιθυμεί η κυβέρνηση να εξυπηρετήσει το στόχο αυτόν, θα πρέπει να βάλει τα χρήματα από την τσέπη της, δηλαδή από τα κρατικά ταμεία…

Σοκ στο ΑΕΠ
Η αδυναμία στήριξης της εσωτερικής οικονομίας, φαίνεται και από τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2018 που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ. Δείχνουν ανάπτυξη κατά 2,3% κυρίως λόγω των εξαγωγών, ενώ καταγράφουν πτώση 10,4% στις επενδύσεις, αλλά 0,4% στην ιδιωτική κατανάλωση (μαζί με άνοδο εσόδων από φόρους στην παραγωγή κατά 4%).

Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου έχουν ειδική σημασία λόγω της διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ για το χρέος. Εδώ και μήνες, το Ταμείο είχε διαμηνύσει ότι περιμένει τις ανακοινώσεις προκειμένου να οριστικοποιήσει τις προβολές του για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και για την επίτευξη των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ. Στο τέλος της τελευταίας του καθόδου στην Αθήνα έβλεπε, σύμφωνα με πληροφορίες, "κενό" ίσο με 1 δισ. ευρώ περίπου το 2018. Με βάση τα νέα δεδομένα θα αναπροσαρμοσθούν και οι προβλέψεις του 2018 στο Μεσοπρόθεσμο.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα