Στουρνάρας: Απελευθερωμένο το 72% των κλειστών επαγγελμάτων

17:31 9/5/2013 - Πηγή: Antinews

Φωτο: "Έθνος"

Αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 15%, δηλαδή σχεδόν 30 δις ευρώ θα φέρει η πλήρης απελευθέρωση των επαγγελμάτων που επί χρόνια ήταν προστατευμένα και κανείς δε μπορούσε να τα πειράξει. Αυτό τόνισαν σε συνέντευξη τύπου ο Γ. Στουρνάρας και ο Κ. Χατζηδάκης, που αφορούσε τα κλειστά επαγγέλματα.

Ο

κ. Στουρνάρας, είπε πως το 72% του συνόλου των επαγγελμάτων είναι πλήρως απελευθερωμένο. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι σύμφωνα με μελέτες, το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 15% από το άνοιγμα των επαγγελμάτων, ενώ η Ελλάδα είχε ακριβότερες τιμές κατά 15,5% σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, επειδή δεν είχε γίνει η απελευθέρωση. Ο ίδιος, δήλωσε πως «για πρώτη φορά από το 1968 οι τιμές μειώθηκαν τον Μάρτιο εφέτος. Οι τιμές πέφτουν πλέον στην Ελλάδα, αλλά η αλήθεια είναι ότι άργησαν να πέσουν» ενώ παράλληλα θα καταπολεμηθεί και η ανεργία.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και σε μερικά από τα επαγγέλματα που θα ανοίξουν, επισημαίνοντας ότι ο κλάδος των δικηγόρων δεν έχει ανοίξει πλήρως και μένουν μερικές ενέργειες. Στο πλάνο της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, βρίσκεται η πώληση τσιγάρων, η πώληση άρτου πέρα από αρτοποιεία, η πώληση βρεφικού γάλακτος και η απελευθέρωση των διδάκτρων. Για τα δύο τελευταία μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως «έπεσαν οι τιμές μετά το άνοιγμα του επαγγέλματος», ενώ ανακοίνωσε πως έχει ανατεθεί στο ΚΕΠΕ μελέτη για το άνοιγμα 20 επαγγελμάτων.

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως «όσο υπάρχουν εμπόδια στην αγορά, μπορεί ο κάθε κλάδος να νομίζει ότι είναι προστατευμένος, αλλά εν τέλει οδηγούμαστε σε μια στρεβλή λειτουργία των αγορών, με αποτέλεσμα να πέφτουν οι ίδιοι θύματα του προστατευτισμού».

Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων ακούγεται χρόνια τώρα, ωστόσο, κάθε φορά οι συντεχνίες εμπόδιζαν τη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση. Δικηγόροι που έβγαζαν λεφτά στην πλάτη του κόσμου επειδή μόνοι τους καθόριζαν τις τιμές. Πωλητές τσιγάρων που είχαν το αποκλειστικό δικαίωμα να πουλάνε αυτοί κι όχι κάποιοι άλλοι. Φαρμακοποιοί που δεν άφηναν επί χρόνια κανέναν άλλο να πάρει άδεια για φαρμακείο. Είτε την έδιναν κληρονομιά είτε την πουλούσαν έναντι μιας περιουσίας. Το βρεφικό γάλα το βρίσκαμε μόνο στα φαρμακεία διότι δήθεν οι φαρμακοποιοί έδιναν συμβουλές στους γονείς, λες κι αυτοί δεν ξέρουν τι να πάρουν στο παιδί τους. Τώρα που θα πωλείται και σε σούπερ μάρκετ θα πέσουν οι τιμές τις οποίες κάποιοι καθόριζαν κατά το δοκούν.

Τα κλειστά επαγγέλματα δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα 40 χρόνια προκειμένου να βολεύονται διάφορες συντεχνίες και να τα έχουν καλά με την εκάστοτε εξουσία. Πολλοί προσπάθησαν να αλλάξουν το… σοβιετικού τύπου καθεστώς αλλά δεν τόλμησαν να βάλουν το μαχαίρι στο κόκκαλο. Έπρεπε να φτάσουμε στη διάλυση για να γίνει η επανάσταση του αυτονόητου.

Αισιόδοξοι για τη μείωση των τιμών δεν είμαστε, όπως πιθανόν ο κ. Στουρνάρας. Θα πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα από το άνοιγμα των επαγγελμάτων. Πρέπει για παράδειγμα να υπάρξει έλεγχος στα περιθώρια κέρδους και στα «καπέλα» που βάζουν οι ξένες πολυεθνικές αλυσίδες. Και πρέπει να σταματήσει η ασυδοσία που επικρατεί στην αγορά, όπου ο καθένας κάνει ότι θέλει διότι δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί. Τότε ίσως να υπάρξει πραγματική μείωση τιμών και να έχει νόημα η εσωτερική υποτίμηση, όχι μόνο στους μισθούς και τις συντάξεις.

Στον «πάγο» η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του ΕΦΚ στα καύσιμα

Στον «πάγο» βάζει προς το παρόν, ο Γ. Στουρνάρας, το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και του ΕΦΚ στα καύσιμα.

Ο υπουργός δήλωσε ότι «η μείωση των φόρων είναι επιθυμητή, αλλά στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή», αποδίδοντας τα «μεγάλα εμπόδια» για μια τέτοια κίνηση, στα έσοδα, τα οποία είναι «λίγο χειρότερα από τους στόχους».

Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ 23% στην εστίαση, θα συζητηθεί με την τρόικα τον Ιούνιο, «εφόσον είμαστε εντός στόχων στα έσοδα».

Ταυτόχρονα, ουσιαστικά απέκλεισε τη μείωση του ΕΦΚ κατανάλωσης στα καύσιμα, λέγοντας ότι «δεν είναι εφικτή σε αυτή τη φάση, δεν την επιτρέπει η πορεία των εσόδων».

Επισήμανε δε χαρακτηριστικά, ότι «κάθε απόκλιση έχει κόστος, για κάθε μέτρο μείωσης φόρων θα πρέπει να πάρουμε κάποιο άλλο ισοδύναμο μέτρο. Έχουμε δρόμο ακόμη, γιατί πρέπει να υπάρξει πρωτογενές (πλεόνασμα) σε ετήσια βάση».

Keywords
Τυχαία Θέματα