Στους 103 οι νεκροί στην Ελλάδα. Ελεγχόμενη μετάβαση προκρίνουν οι ειδικοί

"Πολλά ακούγονται για την στρατηγική μετάβασης στην επόμενη φάση. Είναι πρόωρο ακόμα να μιλάμε για αυτό. Παρόλα αυτά, θα στηρίζεται στην προστασία της δημόσιας υγείας, στην προστασία όλων μας και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων. Πρέπει να είναι ελεγχόμενη αυτή η μετάβαση". Με αυτά τα λόγια ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας περιέγραψε το πλαίσιο της επόμενης φάσης και της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.


"Τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται σταδιακά, θα αξιολογούνται για κάποιο χρονικό διάστημα πριν ληφθούν νέα

μέτρα. Όσο υπάρχουν συνεχιζόμενες επιδημίες σε κάποιες περιοχές, σε χώρους υψηλού κινδύνου, πρέπει να παραμένουμε σε επιφυλακή" υπογράμμισε.

"Αναρωτιούνται κάποιοι, γιατί κάποιες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία που έχουν χτυπηθεί πιο πολύ ανοίγουν σταδιακά και εμείς πάμε πιο αργά. Δεν πρέπει να παρερμηνεύουμε τις καταστάσεις. Δεν πρέπει να παρερμηνεύουμε τα αληθινά γεγονότα. Οι χώρες κάνουν πολύ μικρά βήματα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια μαγική συνταγή" είπε ο Καθηγητής.

"Δεν είναι ακόμη ο καιρός"

Το ζητούμενο, όπως υπογραμμίστηκε, για την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή, αλλά και η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της άρσης των μέτρων.

"Η Επιτροπή μας θα συζητήσει για αυτά σε συνεργασία με την ηγεσία. Μας ενδιαφέρουν βασικές παράμετροι, όπως το να συνεχίσουμε να επιτηρούμε την νόσο πολύ καλά, να έχουμε διαγωνιστική επάρκεια, να έχει αντοχή το σύστημα υγείας, η προστασία για τις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού είναι η προτεραιότητα και φυσικά η υγεία όλων μας. Όντως, τα μέχρι τώρα συνεχιζόμενα καλά αποτελέσματα μας δίνουν μια αισιοδοξία και οφείλονται στην κοινή μας προσπάθεια. Ακόμα δεν είναι ο καιρός" τονίστηκε.

Κρίσιμο τα μέγεθος της διασποράς

Σε κάθε περίπτωση, το μέγεθος της διασποράς, που στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει να μειώνεται, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τις τελικές αποφάσεις.

Μια 57χρονη γυναίκα είναι το 103ο θύμα του κορονοϊού στην Ελλάδα. Νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ, στη Θεσσαλονίκη και είχε υποκείμενο νόσημα- σακχαρώδη διαβήτη.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, όπως ανακοίνωσε χτες ο κ. Τσιόδρας, εξακολουθεί να είναι περιορισμένος. Και χθες ανακοινώθηκαν μόλις 22 νέα κρούσματα του νέου ιού. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.192. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 73 έτη και το 89,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

72 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Το 82% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.29 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος έχουν συνολικά ελεγχθεί 50.771 κλινικά δείγματα.

Επί του παρόντος, περισσότερα από 70 εμβόλια είναι σε φάση, σύμφωνα με ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Μόνο ένα από αυτά τα εμβόλια είναι σε φάση 2, δηλαδή δίνεται λόγω υποσχόμενων αρχικών ευρημάτων σε μεγαλύτερο πληθυσμό εθελοντών, με στόχο την ανίχνευση ανεπιθύμητων παρενεργειών και τις κατάλληλες δόσεις.

"Ακούγεται όλο και περισσότερη συζήτηση για θεραπευτικά σχήματα και εμβόλια. Εμείς ελπίζουμε να έχουμε περισσότερα ενθαρρυντικά νέα τις επόμενες εβδομάδες για τα φάρμακα και τους επόμενους μήνες για τα εμβόλια" είπε ο κ. Τσιόδρας. "Για τα εμβόλια όμως, η ανθρωπότητα είναι μακριά ακόμη από τη μαζική παραγωγή και διάθεσή τους. Αυτά θα είναι τα σημαντικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η παγκόσμια κοινότητα μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 12 μήνες" συμπλήρωσε.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα