«Συμφωνία» για αποχώρηση του Μπερλουσκόνι

Σε συμφωνία με τους κυβερνητικούς του εταίρους για την αποχώρησή του από την εξουσία φέρεται να έχει καταλήξει ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι με αντάλλαγμα την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της La Repubblica.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ο Μπερλουσκόνι κατέληξε με τον ηγέτη της Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι σε σχέδιο που προβλέπει την αποχώρησή του στα τέλη Δεκεμβρίου ή στις αρχές Ιανουαρίου και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το Μάρτιο, στο πλαίσιο συμφωνίας για την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Σε

αντάλλαγμα, η Λέγκα του Βορρά θα δεχθεί την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, κάτι που μέχρι τώρα έχει απορρίψει.

Η Λέγκα διέψευσε το δημοσίευμα, ισχυριζόμενη ότι πρόκειται για απόπειρα αποδυνάμωσης του Μπερλουσκόνι εν όψει της κρίσιμης συνόδου σήμερα στις Βρυξέλλες.

Χθες, ο Μπερλουσκόνι αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή.

«Ελπίζω οι συνθήκες να προκύψουν ώστε να αφήσω την ευθύνη της προεδρίας σε άλλους, παραμένοντας ίσως στο κόμμα ως ο πατέρας του», φέρεται να είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τη La Repubblica. «Σε κάθε περίπτωση θα κάνω αυτό που θα μου ζητήσουν το κόμμα και ο συνασπισμός μου».

Αιτία της νέας πολιτικής κρίσης στην Ιταλία ήταν η άρνηση του Ουμπέρτο Μπόσι, κυβερνητικού εταίρου του Μπερλουσκόνι, να συναινέσει στη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα – μία από τις προϋποθέσεις τις οποίες θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση με στόχο τον περιορισμό του τεράστιου χρέους της Ιταλίας, το οποίο ανέρχεται στο 120% του ΑΕΠ, και την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με την έγκριτη συντηρητική εφημερίδα Il Corriere della Sera, χθες το βράδυ η ιταλική κυβέρνηση επρόκειτο να απαντήσει στους κοινοτικούς εταίρους της με επιστολή του πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι, στην οποία θα ανέφερε συγκεκριμένα μέτρα και δεσμεύσεις τα οποία ανέμενε η Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή στις Βρυξέλλες η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχαν απευθύνει αυστηρές προειδοποιήσεις προς τον Μπερλουσκόνι για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ώστε να αποτραπεί η μετάδοση της κρίσης χρέους στην Ιταλία, η οποία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με την επιφυλακτικότητα των αγορών.

Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης στην Ιταλία ήταν η δήλωση του Ουμπέρτο Μπόσι, ηγέτη της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά και υπουργού Μεταρρυθμίσεων, ότι «αυτή τη φορά η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη, η επίτευξη συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι πολύ δύσκολη. Θα έλεγα ότι πρόκειται για μια δραματική στιγμή». Ο Μπόσι επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να στηρίξει τη συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών, ένα ενδεχόμενο που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας. «Εμείς δεν μετέχουμε σε κυβερνήσεις τεχνοκρατών. Αν πέσει η κυβέρνηση, τότε πάμε σε εκλογές»,

Keywords
Τυχαία Θέματα