Συμφωνία Πρεσπών και Novartis ανατρέπουν το πολιτικό σκηνικό

14:03 5/1/2019 - Πηγή: Antinews

Με πολιτικό "πυρετό" ξεκινά το νέο έτος καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση βρίσκονται με το όπλο παρά πόδα εν όψει και των επικείμενων πολλαπλών αναμετρήσεων.

Η Συμφωνία των Πρεσπών θα "ανακατέψει" εκ των πραγμάτων τις ισορροπίες της Κυβέρνησης και των έως σήμερα "σφιχταγκαλιασμένων" Τσίπρα- Καμμένου στην εξουσία, ενώ οι πρόσφατες εξελίξεις στη Novartis που

συνοδεύονται από καταγγελίες του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα Μανιαδάκη για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, θα προκαλέσουν το αμείωτο σφυροκόπημα της Ν.Δ στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Παράλληλα, οι ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ βρίσκονται προ των πυλών ενός διαφαινόμενα "βελούδινου" διαζυγίου , το οποίο καταρχήν δεν πρόκειται να προκαλέσει βαθιές ( ήτοι αποκαλυπτικές ρωγμές) στη σχέση Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Αντιθέτως, κατά τα φαινόμενα και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την Κυβέρνηση καθόλου δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η συμφωνία τους εξάλλου ( την οποία θα αξιοποιήσει στο έπακρο προσεχώς ο κ. Τσίπρας) είναι να μην προκαλέσουν οι ΑΝΕΛ την πτώση της Κυβέρνησης, να μην υπερψηφίσουν δηλαδή ενδεχόμενη πρόταση μομφής της Ν.Δ αμέσως μετά την "αποκόλληση" Καμμένου από την καρέκλα του υπουργού Εθνικής Αμύνης.

Η Πειραιώς πάντως, δεν βιάζεται να ανοίξει τα χαρτιά της για το πώς θα κινηθεί κοινοβουλευτικά άμα τη αποχωρήσει Καμμένου από το κυβερνητικό σχήμα. Προετοιμάζει σε κάθε περίπτωση τη ρητορική της στην κατεύθυνση: Εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναζητήσει μέσα στη Βουλή νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία ( κοινώς εάν δε ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης), δεν έχει πλέον πολιτική νομιμοποίηση ως Κυβέρνηση.

Μαξίμου: Και μαζί και χώρια με Καμμένο

Οι εξελίξεις με άξονα τη Συμφωνία των Πρεσπών εντός της Κυβέρνησης μπορεί να είναι από ραγδαίες ( εντός του Ιανουαρίου) έως και πιο "ελεγχόμενες" σε ένταση και χρόνο.

Τούτο εξαρτάται από το πότε θα αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας να φέρει για κύρωση στην ελληνική Βουλή τη Συμφωνία με πΓΔΜ και το πότε θα "συμφωνηθεί" με τον εταίρο του Πάνο Καμμένο, να αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα.

Βάσει του επίσημου χρονοδιαγράμματος που δίνεται από την κυβέρνηση , ο κ. Τσίπρας δεν έχει αποφασίσει ακόμη πότε θα φέρει για ψήφιση τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχοντας ως απώτατο ορίζοντα, τις αρχές του προσεχούς Μαρτίου.

Με κάποιες ημέρες καθυστέρηση "για τεχνικούς λόγους", λένε στην Κυβέρνηση, θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Παρά την διακηρυγμένη αιτιολόγηση της δεύτερης ψηφοφορίας με μικρή καθυστέρηση, είναι ξεκάθαρο ότι το κυβερνών κόμμα, επενδύει να δυσκολέψει έτι περαιτέρω τη Ν.Δ στη στάση που θα τηρήσει.

Στο δια ταύτα, το Μαξίμου, δια του Δημήτρη Τζανακόπουλου , ξεδίπλωσε τον κυβερνητικό σχεδιασμό που αποκαλύπτει και ένα μάλλον σικέ διαζύγιο του Α. Τσίπρα με τον Π. Καμμένο:

Ο Α. Τσίπρας αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με το εάν θα ζητήσει ή όχι ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική βουλή – παρότι το επικρατέστερο σενάριο ήταν να περιμένει τη Ν.Δ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

Σε κάθε περίπτωση επενδύει ( προφανώς κατόπιν συνεννόησης με τον Π. Καμμένο) στην "ψήφο ανοχής" του ( και σε υπερψήφιση μεμονωμένων νομοσχεδίων από τους ΑΝΕΛ) για να διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία έως ότου αποφασίσει να προσφύγει σε εθνικές κάλπες.

Το σχήμα αυτό της κυβέρνησης μειοψηφίας ( ή άλλως κυβέρνησης ανοχής κατά πώς προτιμά και λόγους επικοινωνιακούς να την αποκαλεί το Μαξίμου) δεν θα μπορούσε να σταθεί ως σχεδιασμός στο πρωθυπουργικό συρτάρι, εάν ο Π. Καμμένος δεν είχε παράσχει διαβεβαιώσεις στον πρωθυπουργό πως δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνησή του υπερψηφίζοντας πρόταση μομφής της Ν.Δ.

Παρεκτός και αν στο παρασκήνιο, ο κ. Τσίπρας έχει ήδη βρει νέα κυβερνητική πλειοψηφία με τη στήριξη βουλευτών όπως οι Σαρίδης, Δανέλλης, Παπακώστα, Ζουράρις, Κουντουρά ή και Νικολόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι για να κερδίσει η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση πρόταση μομφής που καταθέτει εναντίον της Κυβέρνησης και να προκαλέσει την πτώση της, απαιτείται η συγκέντρωση 151 ψήφων.

Δεν απαιτούνται πάντως αντιστοίχως 151 βουλευτές για να κερδίσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης. Αρκεί η πλειοψηφία επί τον παρόντων ( με ελάχιστο όριο τους 120 βουλευτές).

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συμφωνία Πρεσπών, Novartis,symfonia prespon, Novartis