Συμμαχίες αναζητεί ο Τσακαλώτος στο Eurogroup για συντάξεις - παροχές

Μία ακόμα απόπειρα πολιτικών ζυμώσεων, κυρίως με τους υπουργούς Οικονομικών, αναμένεται να λάβει χώρα σήμερα στο περιθώριο της διπλής συνόδου του Eurogroup που επικεντρώνεται στο ιταλικό ζήτημα και στο μέλλον της ευρωζώνης. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρήσει να λειάνει τις αντιδράσεις που ακόμα φαίνεται να υπάρχουν σε πολιτικό επίπεδο.

Ξεδιπλώνονται ειδικά πέριξ του γερμανικού άξονα και συνδέονται με το ελληνικό "αίτημα" μη περικοπής των συντάξεων και εφαρμογής των αντιμέτρων που περιγράφει το σχέδιο προϋπολογισμού. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ

θα επιχειρήσει επίσης να δώσει εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις τήρησης των συμφωνηθέντων αναφορικά με την κλιμακούμενη παροχολογία και το μπαράζ κυβερνητικών προεκλογικού τύπου νομοσχεδίων.

Στο πρόγραμμα της σημερινής Συνόδου του Eurogroup δεν υπάρχει επισήμως "θέμα Ελλάδα", παρά μόνο ως μέρος της συζήτησης που θα λάβει χώρα για τα σχέδια προϋπολογισμού που έχουν καταθέσει όλα τα κράτη-μέλη. Τα φώτα θα είναι στραμμένα στο ιταλικό ζήτημα και στον ελλειμματικό προϋπολογισμό, ο οποίος προκαλεί φόβους για νέα κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στην Κομισιόν υπάρχει πρόοδος για το ελληνικό ζήτημα. Η πρόοδος αυτή συνδέεται με το δημοσιονομικό πεδίο αλλά και με το πλέγμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αποτελούν μέρος της πρώτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Η πρώτη ένδειξη για την πορεία της κατάστασης θα φανεί επισήμως τις επόμενες ημέρες με την ανακοίνωση των φθινοπωρινών εκτιμήσεων της Κομισιόν. Θα φανεί το κατά πόσο θα στηρίζουν την ελληνική θέση για ανάπτυξη με ρυθμό 2,1% φέτος και με 2,5% το 2019, αλλά και το ύψος που θα εκτιμά η Κομισιόν ότι θα έχουν τα πρωτογενή πλεονάσματα φέτος και τον επόμενο χρόνο.

Το επόμενο κρας-τεστ συνδέεται με την ανακοίνωση των εκθέσεων για τον προϋπολογισμό και για την ενισχυμένη εποπτεία. Προσδιορίζεται το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, παράλληλα με δύο άλλα, πάρα πολύ σημαντικά γεγονότα: την έκτακτη Σύνοδο του Eurogroup με επίσημο θέμα την εμβάθυνση της ΟΝΕ (που προσδιορίζεται για τις 19 Νοεμβρίου) αλλά και την ανακοίνωση (τις ίδιες περίπου ημέρες) της έκθεσης των θεσμών για τον προϋπολογισμό και την ενισχυμένη εποπτεία.

Η κυβέρνηση, αυτό που επιθυμεί είναι να καταθέσει το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου έχοντας ένα σενάριο. Και τούτο με μία πρώτη έστω συμφωνία με τους δανειστές.

Αυτή η πολιτική συμφωνία επιχειρείται και σήμερα στο περιθώριο του Eurogroup με αγκάθια όχι μόνο τη στάση της Γερμανίας (όπως έχει ξεδιπλωθεί και στο προηγούμενο Euroworking Group), αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (το οποίο έχει επίσης δείξει τη διαφωνία του και αυτό που αναζητείται από την ελληνική πλευρά είναι η ανοχή του στην αντίστοιχη έκθεση που αυτό θα ανακοινώσει τις πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου).

Η ατζέντα
Το πρόγραμμα της σημερινής συνόδου περιλαμβάνει δύο διαδοχικές συνεδριάσεις. Ο πρώτος "γύρος" περιέχει την αξιολόγηση των σχεδίων προϋπολογισμών των κρατών μελών και τη γνωμοδότηση της Επιτροπής σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας.

Προβλέπει επίσης συζήτηση σχετικά με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ΟΝΕ, αλλά και την εξαμηνιαία παρουσίαση των αποτελεσμάτων του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Στη δεύτερη (διευρυμένη) μορφή του το Eurogroup θα συζητήσει τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής του Οκτωβρίου αλλά και την κρίσιμη πορεία για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα