Συναγερμός για χτύπημα «απάντηση» για τον Ξηρό

Νέες προκλήσεις στην υπόθεση της εγχώριας τρομοκρατίας αντιμετωπίζουν οι αστυνομικές αρχές στην Ελλάδα, μετά τη σύλληψη του νούμερο ένα καταζητούμενου, Χριστόδουλου Ξηρού.

Μια σύλληψη που είναι ουσιαστικά το τρίτο σημαντικό χτύπημα κατά του «αντάρτικου πόλης» μέσα σε λίγες μήνες, καθώς το καλοκαίρι

είχε συλληφθεί ο Νίκος Μαζιώτης με περιπετειώδη τρόπο στο κέντρο της Αθήνας και το φθινόπωρο ο Αντώνης Σταμπούλος στη γιάφκα του Βύρωνα.

Ωστόσο, τα γεγονότα του Παρισιού και η αύξηση του κινδύνου της «ισλαμικής τρομοκρατίας» από φανατικούς σε όλη την Ευρώπη, δημιουργούν νέα δεδομένα και στην Ελλάδα.

Μπορεί στη χώρα μας να μην υπάρχουν περιστατικά που να σχετίζονται με τη λεγόμενη «θρησκευτική τρομοκρατία», ωστόσο αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι είναι ένα δεδομένο που θα πρέπει να το έχουν στο νου του οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες.

Στο μέτωπο της εγχώριας τρομοκρατίας οι εξελίξεις είναι ραγδαίες καθώς το απίστευτο οπλοστάσιο στα δύο σπίτια που είχε ο «Μανόλης» της «17Ν» δείχνει ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος, ακόμη κι αν οι ηγέτες των τρομοκρατικών ομάδων βρίσκονται στη φυλακή.

Οπως εκτιμούν οι Αρχές, υπάρχει ένα νέο μείγμα παλαιών και νέων τρομοκρατών που είναι άκρως επικίνδυνοι, μπορούν να ρισκάρουν πολύ μεγάλα και εντυπωσιακά τρομοκρατικά χτυπήματα και έχουν όλα τα μέσα για να το πετύχουν.

Παράλληλα, το γενικότερο πολιτικοοικονομικό πλαίσιο θεωρείται ότι ευνοεί τρομοκρατικές επιθέσεις και μια κλιμάκωση για την οποία οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε διαρκή συναγερμό, ιδιαίτερα μετά τη σύλληψη του Ξηρού.

Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δεν αποκλείουν να υπάρξει τρομοκρατικό χτύπημα από ασύλληπτα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα ή των Πυρήνων της Φωτιάς ή ακόμη και παρακλαδιών που βρίσκονται εν υπνώσει, όπως η «Σέχτα Επαναστατών» ή ακόμη και η «Οργάνωση Λαϊκών Αγωνιστών», η οποία φέρεται να βρίσκεται πίσω από το χτύπημα στην ισραηλινή πρεσβεία πριν από λίγες εβδομάδες.

Τα σημεία που εστιάζουν οι διωκτικές αρχές για τη «μείξη» παλαιάς και νέας τρομοκρατίας συνοψίζονται στα εξής:

1 Φαίνεται ότι έχει υπάρξει ουσιαστική συνεργασία των «παππούδων» που εξέλιξαν το αντάρτικο πόλης κατά της δεκαετία του '80, με τα «εγγόνια» που ξεκίνησαν στις παρυφές του αντιεξιουσιαστικού χώρου, πέρασαν στην... τρομοκρατία με τις κατσαρόλες-βόμβες και πλέον έχουν περάσει στον σκληρό πυρήνα.

Η συνεργασία των Πυρήνων της Φωτιάς με τον Ξηρό και η απόφαση του δεύτερου να προχωρήσει σε ένα παράτολμο σχέδιο επίθεσης στον Κορυδαλλό για να αποδράσουν συγκεκριμένα μέλη της οργάνωσης είναι αποδεικτικό των προθέσεών τους.

2 Διαθέτουν ένα πολύ ισχυρό οπλοστάσιο που αποτελείται από καλάσνικοφ, πιστόλια, ρουκέτες, αντιαρματικά, χιλιάδες σφαίρες και μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών υλών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα όπλα που βρέθηκαν στην Ανάβυσσο δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλη τρομοκρατική ενέργεια.

Επίσης, η μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης αλλά και το «παρασκευαστήριο βομβών» στο Λουτράκι δείχνουν αφενός ότι γίνονταν προετοιμασίες για μαζικές βομβιστικές επιθέσεις και αφετέρου ότι τόσο ο Ξηρός όσο και άλλα μέλη της άγνωστης προς το παρόν οργάνωσης έχουν αποκτήσει know how. Ξέρουν δηλαδή πώς να κατασκευάσουν βόμβες με ANFO, κι όχι μόνο, καθώς και πώς να κάνουν ισχυρά χτυπήματα.

3 Εχουν απεριόριστη ρευστότητα. Οι τρομοκράτες ζουν στην παρανομία ενοικιάζοντας σπίτια και αγοράζοντας όπλα και είναι σε θέση να κρύβουν για πολύ καιρό «συντρόφους» τους που χρειάζονται κάλυψη. Οπως ο Χρ. Ξηρός που διέφευγε επί ένα χρόνο ή νωρίτερα ο Ν. Μαζιώτης και βεβαίως η Π. Ρούπα που ακόμη καταζητείται. Οπως εκτιμούν οι Αρχές, το «επαναστατικό ταμείο είναι γεμάτο κυρίως από τις ληστείες». Παλαιότερα, μάλιστα, αρκετοί πίστευαν ότι τα χρήματα που διαθέτουν ξεπερνούν το 1,5 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι τρομοκράτες έχουν βοήθεια και από ποινικούς, υπάρχει αγαστή συνεργασία δηλαδή μεταξύ τους και σε οικονομικό αλλά πιθανότατα και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα να υπάρχει χρηματοδότηση από συγκεκριμένο βαρυποινίτη για τον οποίον έχει ακουστεί και στο παρελθόν ότι υπάρχει συνεργασία με τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Νέα επίθεση;
Ο βασικός φόβος των Αρχών είναι πλέον ένα μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα ως «αντίποινα» στη σύλληψη του Ξηρού αλλά και ως «δείγμα» ότι «ο αγώνας συνεχίζεται». Αλλωστε, το ίδιο σύνθημα χρησιμοποιούν και οι φυλακισμένοι «Πυρήνες» αλλά και ο ίδιος ο «Μανόλης», ο οποίος πριν από μερικές ημέρες στα δικαστήρια φώναζε για τη συνέχιση της ένοπλης δράσης.

Η Αντιτρομοκρατική βρίσκεται σε διαρκή συναγερμό καθώς φοβάται ότι οι τρομοκράτες, θέλοντας να «απαντήσουν» δεν θα διστάσουν να χτυπήσουν ακόμη και ανθρώπινο στόχο, όχι μόνο να προκαλέσουν καταστροφές με μια βόμβα μεγάλης ισχύος. Αν και αποκλείουν να συμβεί κάτι μέχρι τις εκλογές, παραμένουν σε εγρήγορση, αξιοποιούν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις γιάφκες και αναζητούν τους συντρόφους του Χρ. Ξηρού, οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι.

Πόλα Ρούπα, Κ. Σακκάς, Β. Παλαιοκώστας και οι δολοφόνοι των Χρυσαυγιτών
Τα «βαριά χαρτιά» που παραμένουν ασύλληπτα

Μετά τη σύλληψη του καταδικασμένου, για έξι δολοφονίες, Χριστόδουλου Ξηρού πλέον στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών βρίσκονται τα λεγόμενα και «βαριά χαρτιά» της τρομοκρατίας. Αυτοί που θα μπορούσαν να οργανώσουν νέα χτυπήματα αλλά και να στρατολογήσουν νέους, όπως η 22χρονη φοιτήτρια, η Αγγελική, που έχει πλέον ταυτοποιηθεί, ή και ο 30χρονος με τα τατουάζ που βοηθούσε τον Ξηρό. Τα μέλη που διαφεύγουν είναι:

Πόλα Ρούπα. Η γυναίκα του Νίκου Μαζιώτη, έχει επικηρυχθεί με 1 εκατ. ευρώ και φυγοδικεί από το 2012 όταν εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια της δίκης της. Εχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη του «Επαναστατικού Αγώνα» αλλά έχει μαζί της κι ένα μικρό παιδί.Κώστας Σακκάς. Αν και δεν είναι επικηρυγμένος θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνος. Συνελήφθη το 2010 για συμμετοχή σε οργάνωση, πρόκληση τρομοκρατικών πράξεων, διακεκριμένη οπλοκατοχή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών. Προφυλακίστηκε για πάνω από 30 μήνες, έκανε απεργία πείνας και αποφυλακίστηκε. Πριν από ένα χρόνο συνελήφθη για παραβίαση των περιοριστικών όρων αλλά και για συμμετοχή σε οργάνωση, αφού βρέθηκε αποτύπωμά του σε γιάφκα στο Χαλάνδρι. Από τις 10 Φεβρουαρίου του 2014 καταζητείται και με προκήρυξή του δήλωσε ότι εντάσσεται στο αντάρτικο πόλης.«Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις. Πρόκειται για την οργάνωση που ανέλαβε τη δολοφονία των δύο Χρυσαυγιτών, Γ. Φουντούλη και Μ. Καπελώνη, τον Νοέμβριο του 2013. Πρόκειται για δύο άγνωστους άνδρες που εκτέλεσαν με επαγγελματικό τρόπο τους δύο νέους και έχουν επικηρυχθεί με 1 εκατ. ευρώ. Δεν αποκλείεται να ήταν μισθωμένοι εκτελεστές για κάποια οργάνωση.Βασίλης Παλαιοκώστας. Ο διαβόητος καταζητούμενος έχει επικηρυχθεί με 1 εκατ. ευρώ. Είναι αυτός που έστειλε το πακέτο-βόμβα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης με το οποίο σκοτώθηκε ο υπασπιστής του τότε υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη, ο Γιάννης Βασιλάκης. Ο μετρ των αποδράσεων εμπλέκεται σε σωρεία ληστειών, αλλά εκτιμάται ότι έχει έρθει σε επαφές με μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων.www.imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
ελλαδα, συλληψεις, καλοκαιρι, αθηνα, νέα, ελασ, anfo, συγκεκριμένο, εκλογες, συμμετοχή, απεργια, σωρεία, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, απεργια υπα, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, απεργια μμε, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απεργια ταξι, απεργια 1 δεκεμβριου, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, απεργια 6 νοεμβρίου, απεργια 8 νοεμβριου, σχεδιο αθηνα, εκλογες 2014, μαζιωτης, αγγελικη, γυναικα, λουτρακι, πλαισιο, αυξηση, απιστευτο, εβδομαδες, βοηθεια, βομβα, βομβες, βρισκεται, βυρωνα, γεγονοτα, δεδομενο, δειχνει, δολοφονοι, δολοφονιες, εγρηγορση, ευρω, υπαρχει, ελασ, ενεργεια, εξι, ευθυνη, ευρωπη, ιδιο, υπηρεσιες, υποθεση, μηνες, μικρο, ξηρος, οπλοκατοχη, ουσιαστικα, παιδι, πιστολια, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συλληψη, συμμετοχή, σπιτια, σχεδιο, σωρεία, τατουαζ, φυλακη, φοιτητρια, φθινοπωρο, φοβος, χαλανδρι, αγωνας, anfo, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κωστας, πακετο, πηγες, πληροφοριες, βεβαιως
Τυχαία Θέματα