Συναγερμός στο Βορρά για τους Γαλάτες του Νότου…

09:15 2/6/2013 - Πηγή: Antinews

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Oλάντ ελευθέρωσε το… Γαλάτη που κρύβει μέσα του κι επιτέθηκε για λόγους πολιτικής επιβίωσης στο ευρωγερμανικό imperium. Οι αιώνιοι αντίπαλοι του ισπανικού δικομματισμού συνάπτουν ιστορική συμφωνία, βλέποντας τα ποσοστά τους να πέφτουν και την ευρωσκεπτικιστική Αριστερά ν’ ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις. Από τις μεγάλες χώρες του Νότου, μόνο στην Ιταλία οι «φιλοευρωπαϊκές» δυνάμεις δείχνουν να ελέγχουν την κατάσταση, κυρίως χάρη στην ήττα του Μπέπε Γκρίλο στις δημοτικές εκλογές.

Η

ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου και οι γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου άνοιξαν τον ασκό… των πολιτικών διεργασιών σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, μη εξαιρουμένης της Γερμανίας. Φερ’ ειπείν, ο αρχηγός του νεοπαγούς «κόμματος του μάρκου», Μπερντ Λούκε, εμφάνισε ξαφνικά υψηλές πολιτικές φιλοδοξίες. Βλέποντας την Εναλλακτική για τη Γερμανία να σταθεροποιείται δημοσκοπικά στο 3%, αποφάσισε να διεκδικήσει το 5% για είσοδο στη Βουλή, τείνοντας χείρα συνεργασίας στην ‘Ανγκελα Μέρκελ, υπό τον όρο να δίνει με αυστηρότερα κριτήρια βοήθεια στις χώρες του Νότου.

Είναι φανερό ότι ο 50χρονος οικονομολόγος από το Αμβούργο θέλει να γίνει «χαλίφης» στη θέση των Ελεύθερων Δημοκρατών. Δεν είναι τυχαίο ότι αποστασιοποιήθηκε με σαφήνεια από τα αντιευρωπαϊκά κινήματα των άλλων χωρών (π.χ. το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο και το βρετανικό Κόμμα Ανεξαρτησίας), δηλώνοντας μεν εχθρός του ευρώ αλλά υπέρμαχος της Ε.Ε. – και οπωσδήποτε διόλου αντίθετος στη γερμανική κυριαρχία.

Ο σκληρός κομματικός πυρήνας του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού (Χριστιανοδημοκράτες, Ελεύθεροι Δημοκράτες), χέρι χέρι με τον Ολι Ρεν, απάντησε σκληρά στο «μπαϊράκι» που σήκωσε ο Ολάντ επειδή η Κομισιόν απαρίθμησε «τελεσιγραφικά» στη Γαλλία τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει σε αντάλλαγμα για τη διετή παράταση δημοσιονομικής προσαρμογής. Η συμπεριφορά των Βρυξελλών ήταν τόσο άκομψη ώστε ακόμη και η Μέρκελ ανέχθηκε τις αποστροφές του Ολάντ περί «εθνικής κυριαρχίας της Γαλλίας» και «αυτόνομης εφαρμογής των μέτρων», στην κοινή συνέντευξη της Πέμπτης στο Παρίσι.

Όπως υπογράμμισε η «Monde», ο Ολάντ δεν έχει άλλη επιλογή από το να δείξει ότι δεν υποτάσσεται άνευ όρων στα κοινοτικά διατάγματα, διαφορετικά το ογκούμενο κύμα ευρωαμφισβήτησης… θα τον πάρει και θα τον σηκώσει. Ήδη αντιμετωπίζει ισχυρή αντιγερμανική φράξια στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Βουλής, ενώ ο αρχηγός της Αριστεράς, Λικ Μελανσόν, τον κάλεσε να μην υπακούσει στις εντολές της Κομισιόν, που «κήρυξε κοινωνικό πόλεμο στο γαλλικό λαό». Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε «προσποιητή» την αντίσταση του Ολάντ, καταγγέλλοντας το «ούλτρα νεοφιλελεύθερο μπιγκ μπανγκ» των Βρυξελλών.

Σε μάλλον αυταρχικό ύφος, το ευρωπαϊκό ανακοινωθέν καλούσε τη Γαλλία να κάνει πιο ελαστική και φτηνή την εργασία, να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα, να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, να αυξήσει τον ΦΠΑ, να, να, να… Ακόμη και η δεξιά ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ρασιντά Ντατί, δήλωσε ότι μέσα σ’ ένα χρόνο ο Ολάντ μετέτρεψε τη Γαλλία από ατμομηχανή της Ευρώπης σε υποτελή των Βρυξελλών. Όλοι πάντως συμφωνούν πως αν ο Γάλλος πρόεδρος δεν καταπολεμήσει την ασύλληπτων διαστάσεων ανεργία, δεν θα τον σώσει καμία σκιαμαχία με την Κομισιόν.

Την ίδια στιγμή, στην Ισπανία, τα δύο μεγάλα κόμματα που κυριαρχούν στην πολιτική ζωή της χώρας ανακοίνωσαν τη σύμπηξη φιλοευρωπαϊκού μετώπου, κίνηση -ως φαίνεται- με στρατηγικό χαρακτήρα. Ο πρωθυπουργός του Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι, και ο σοσιαλιστής αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, επεξεργάζονται μια «μεγάλη πολιτική συμφωνία», με στόχο τη δημιουργία κοινού μετώπου στη Σύνοδο Κορυφής, για τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας και του χρέους.

Οι σοσιαλιστές προσπαθούν να βάλουν στο κόλπο και την Ένωση Προόδου και Δημοκρατίας, ένα κόμμα που ιδρύθηκε από δικούς τους αντάρτες, κυμαίνεται δημοσκοπικά στο 10% και φλερτάρει με την Ενωμένη Αριστερά, η οποία χορεύει σε ρυθμούς… ΣΥΡΙΖΑ λόγω της κρίσης (16%-17%).

Στην Ιταλία, η έξοδος της χώρας από την ευρωπαϊκή δημοσιονομική επιτήρηση έδωσε μεγάλη ανάσα στην κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα κι έκανε τον Μάριο Μόντι να… ξεσπάσει σε πανηγυρισμούς. Μιλώντας στους «Financial Times», ο πρώην τεχνοκράτης πρωθυπουργός χαρακτήρισε περίπου προσωπική δικαίωση το γεγονός ότι η Ιταλία βγήκε από τη διαδικασία επιτήρησης ελλείμματος πριν από τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ολλανδία.

Να ακυρώνουν τα Κοινοβούλια τις ευρωπαϊκές αποφάσεις!

«ΒΟΜΒΑ» στα γερμανικά σχέδια περί ευρωπαϊκής ενοποίησης έριξε την Παρασκευή ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, ζητώντας να δοθεί στα εθνικά Κοινοβούλια η εξουσία να ακυρώνουν αποφάσεις της Ε.Ε. σε περίπτωση που τις θεωρούν υπερβολικά επεμβατικές στα εσωτερικά τους. Παράλληλα, κάλεσε τη Γερμανία να ηγηθεί από κοινού με τη Βρετανία στη μεταρρύθμιση της Ε.Ε. και αντιτάχτηκε στην επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές (Τόμπιν).

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Ένωση έχει γίνει μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης και πως οι συμπατριώτες του θεωρούν ότι «μιλάει πολύ, αλλά δεν ενδιαφέρεται να τους ακούσει». Απορρίπτοντας επί της ουσίας τη γερμανική ηγεμονία, προειδοποίησε ακόμη ότι χωρίς αποκέντρωση δυνάμεων δεν είναι βιώσιμη η δημοκρατία στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Γιάννης Παπαδάτος, στον “Τύπο της Κυριακής”

Keywords
Τυχαία Θέματα