Τελική λύση για το ελληνικό πρόβλημα από το 2014 και μετά

(Ανανεωμένο) – Τελική λύση για το ελληνικό πρόβλημα, αλλά από το 2014 και μετά, φαίνεται να προωθείται στην Ευρώπη η οποία κινητοποιείται προς αυτή την κατεύθυνση, αν και η προεκλογική περίοδος στη Γερμανία δεν ευνοεί τέτοιες καταστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Βερολίνο προσπάθησε να υποβαθμίσει τις δηλώσεις Σόιμπλε καθώς η γερμανική αντιπολίτευση επιτέθηκε στην Α. Μέρκλε λέγοντάς ότι έλεγε ψέματα για την Ελλάδα.

Το

νέο πακέτο βοήθειας, με όποια μορφή κι αν έχει αυτό ήταν το βασικό αντικείμενο των συναντήσεων του Γ. Άσμουσεν στην Αθήνα.

Ο Άσμουσεν είπε ότι δε συζήτησε με τον Στουρνάρα για ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης αλλά ότι ήρθε στην Αθήνα, για να εξετάσει το υπάρχον ελληνικό πρόγραμμα, ενώ σημείωσε ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο πώς αυτό θα στεφθεί με επιτυχία.

Αναφορικά με τις συζητήσεις περί νέου πακέτου, σημείωσε ότι δεν έχει κάτι να προσθέσει στις αποφάσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου, που είχε δεσμευτεί να στηρίζει την Ελλάδα, έως ότου η χώρα μας ανακτήσει τη δυνατότητα να επιστρέψει στις αγορές.

«Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα, αλλά όχι πριν την άνοιξη του 2014» υπογράμμισε το στέλεχος της ΕΚΤ, ευθυγραμμιζόμενος, στο σημείο αυτό, με τη θέση που εξέφρασε σήμερα και το Βερολίνο, κάνοντας λόγο για επανεξέταση του ελληνικού προγράμματος στα μισά του 2014.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της κάλυψης της Ελλάδας σε περίπτωση που χρειαστεί νέο πακέτο, συζητήθηκε και με τον κ. Στουρνάρα και με τον πρωθυπουργό. Άλλωστε, είναι ένα θέμα που θα πρέπει να κλείσει σύντομα, έστω κι αν επισήμως παραπέμπουν όλοι στην άνοιξη του 2014. Κι αυτό γιατί πρέπει να διαβεβαιώσουν το ΔΝΤ ότι μπορεί η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ήδη σχέδιο σε περίπτωση που χρειαστεί χρηματοδότηση η Ελλάδα. Το αποκάλυψε χθες η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, η οποία υποστηρίζει ότι το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, δεν τίθεται θέμα νέων δανείων προς την Ελλάδα, αλλά συζητείται να διατεθούν στην Ελλάδα πρόσθετοι πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε.. Με τα χρήματα αυτά η Ελλάδα να τονώσει την οικονομία της και ταυτόχρονα θα απελευθερώνονταν πόροι από τον προϋπολογισμό για την εξυπηρέτηση του χρέους της.

Πηγές που μετέχουν σε διαπραγματεύσεις, προσθέτει το δημοσίευμα, δήλωναν ότι στην περίπτωση ενός τρίτου πακέτου βοήθειας η μόνη εναλλακτική λύση που απομένει είναι «πραγματικές μεταβιβάσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ ή τον προϋπολογισμό των εταίρων».

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, δεν τίθεται στην πραγματικότητα θέμα νέων δανείων προς την Ελλάδα, καθώς θα αυξανόταν περαιτέρω το ήδη υψηλό χρέος της.

Κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο, γράφει η Sueddeutsche Zeitung, αναφέρουν ότι το τρίτο πακέτο θα είναι σε μέγεθος πολύ χαμηλότερο σε σχέση τα δύο πρώτα. «Επίσης, οι όροι για τις μεταρρυθμίσεις θα είναι λιγότερο αυστηροί, επειδή η Ελλάδα έχει ήδη εισαγάγει ένα σημαντικό μέρος των αναγκαίων αλλαγών», διευκρίνιζαν οι ίδιοι κύκλοι. Στόχος, είναι να διευκολυνθεί όσο είναι δυνατόν περισσότερο η επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές.

Επίσης, πιθανότατα αυτό να κόμισε στην Αθήνα και ο Ασμουσεν και γι’ αυτό να αναφέρθηκε στα θέματα της ανεργίας και της ανάπτυξης.

Ο Γερμανός αγγελιαφόρος επανέλαβε με νόημα ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει δέσμευση για περαιτέρω βοήθεια από τους εταίρους της με τις προϋποθέσεις της επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος και της πλήρους εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Ο Γερμανός οικονομολόγος τόνισε ακόμα ότι πολλά έχουν επιτευχθεί στο δημοσιονομικό μέτωπο στην Ελλάδα και έχει γίνει σημαντική πρόοδος τους τελευταίους 18 μήνες. Όπως είπε ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και υπάρχουν και τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης στην οικονομία με βάση τα στοιχεία του ΑΕΠ. Παραδέχτηκε ακόμα ότι είναι μια επίπονη διαδικασία και πλέον ζητούμενο είναι η δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας κυρίως σε νέους ανθρώπους καθώς η ανεργία βρίσκεται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.

Επισήμανε ότι τρέφει σεβασμό σε ό,τι έχει ήδη καταφέρει η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Αισιόδοξα ήταν τα νέα και από την συνάντηση του κ. Ασμουσεν με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλο. Όπως τονίζεται ο αξιωματούχος της ΕΚΤ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης και τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» που έχουν δημιουργηθεί στους νέους Ομίλους που έχουν προκύψει από τις συγχωνεύσεις.

Με αυτά, όπως παρατηρήθηκε αρμοδίως, μπορούν να καλυφθούν οι όποιες επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες δημιουργηθούν από τα νέα stress test. Γεγονός που θα επιτρέψει στην συνέχεια την χρησιμοποίηση μέρους των κεφαλαίων του ΤΧΣ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού εάν και εφόσον παρουσιασθεί.

Ανεργία

Έχουν πάντως, πολύ πλάκα αυτοί οι μεγαλόσχημοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που είτε από τα ακριβοπληρωμένα γραφεία του είτε όταν έρχονται στην Ελλάδα, κάνουν διαπιστώσεις που μας αφήνουν άφωνους.

Μετά τον Σόιμπλε, τον Ρεν, τον Μπαρόζο αλλά και τον… Ομπάμα που είδαν τα στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα και τρόμαξαν, σειρά πήρε και ο Ασμουσεν ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Στουρνάρα είπε: « Η ανεργία στη χώρα σας είναι σε μη ανεκτά επίπεδα». Κλειδί πλέον για την Αθήνα είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης και θέσεων εργασίας».

Εντυπωσιακό: Αυτοί που επέβαλαν το αποτυχημένο πρόγραμμα στην Ελλάδα, το οποίο δημιούργησε στρατιές ανέργων, τώρα κλαίνε πάνω από την καμένη γη. Αλλά αντί να κάνουν κινήσεις ενίσχυσης της ανάπτυξης, αντί να σχεδιάζουν π.χ. ομόλογα ανάπτυξης, να βοηθούν στην επανεκκίνηση των έργων, να φέρνουν επενδυτές στην Ελλάδα, ετοιμάζονται να μας… ξαναδανείσουν, ποιος ξέρει με ποιους όρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα