Συνάντηση Τσίπρα με ποντιακά σωματεία
«Αύριο είναι μια πολύ σπουδαία μέρα για τον Ελληνισμό συνολικά, όχι μόνο για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Είναι μια μέρα μνήμης για τη Γενοκτονία -εκατό χρόνια πριν- των Ελλήνων του Πόντου», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε στο Πρωθυπουργικό Γραφείο στη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους Ποντικών Σωματείων, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Γενοκτονία του Ποντιακού
Οι εκπρόσωποι των Ποντιακών Σωματείων τον ενημέρωσαν ότι είναι η πρώτη φορά που συναντώνται με πρωθυπουργό και ο κ. Τσίπρας αντέδρασε λέγοντας πως πραγματικά δεν μπορούσε να φανταστεί ότι δεν έχει ξαναγίνει μια τέτοια συνάντηση στο παρελθόν.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι από τη δεκαετία του 1990 -ομοφώνως- η Βουλή των Ελλήνων, με νόμο, έχει ανακηρύξει την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και δήλωσε πως «είναι καθήκον μας να τιμούμε τα θύματα, αλλά κυρίως είναι καθήκον μας να μετατρέπουμε τη μνήμη και τη γνώση της Ιστορίας σε προωθητική δύναμη για το μέλλον».
«Πρόκειται για μια συγκλονιστική ανθρώπινη τραγωδία και η ελληνική Πολιτεία δεν ζητά σήμερα εκδίκηση, τιμώντας τους Έλληνες του Πόντου, τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Δεν ζητά εκδίκηση για τον αφανισμό τους. Ζητούμε, όμως, δικαιοσύνη. Ζητούμε το ελάχιστο: Να αναγνωριστούν τα πραγματικά γεγονότα, τα ιστορικά γεγονότα από όλους. Εγώ θα τολμούσα να πω να αναγνωριστούν και από τους γείτονες μας, διότι η γνώση της Ιστορίας αποτελεί το καλύτερο σχολείο, ώστε να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη, καθώς και να σιγουρευτούμε ότι αυτές οι μεγάλες πληγές του παρελθόντος δεν θα ανοίξουν ξανά στο μέλλον. Άρα, εμείς, δεν τιμούμε τη μνήμη των Ποντίων συνελλήνων που αφανίστηκαν 100 χρόνια πριν για να ανοίξουμε μέτωπο εκδίκησης, αλλά για να σιγουρευτούμε ότι η γνώση της Ιστορίας είναι η πιο σημαντική και η καλύτερη δυνατή προϋπόθεση ώστε να έχουμε ένα μέλλον όπου αυτά δεν θα ξανασυμβούν», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, που έχει αναγνωριστεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ, και είπε ότι αναμένουμε να ανοίξει σύντομα στο κοινό.
Η μνήμη και η συνεργασία είναι η προϋπόθεση για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, ακόμα και μετά από ένα τέτοιο γεγονός, υπογράμμισε.
Παρατήρησε ότι αυτές τις μέρες δεν τιμούμε μόνο τα θύματα της Γενοκτονίας, αλλά και τους χιλιάδες πρόσφυγες που ήρθαν στη Ελλάδα.
Όπως είπε, η ελληνική πολιτεία άνοιξε την αγκαλιά της και τους υποδέχτηκε, αλλά υπήρξαν και διακρίσεις, κυνηγητό. Οι πρόσφυγες βρέθηκαν σε συνθήκες φτώχειας, υπήρξαν πολλοί που αρνήθηκαν να αποδεχτούν τους Πόντιους ως ισότιμους Έλληνες πολίτες, υπήρξαν και μελανές στιγμές.
«Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε γιατί ο χθεσινός ρατσισμός κατά των Ποντίων είναι, ενδεχομένως, σήμερα ρατσισμός κατά άλλων πολιτών. Άρα, λοιπόν, να θυμόμαστε όλες τις πλευρές, να κρατάμε, όμως, στη συλλογική μνήμη ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων αγκάλιασε το προσφυγικό στοιχείο και των Ποντίων και όλων όσοι ήρθαν από τη Μικρά Ασία μετά την Καταστροφή», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Είπε, ακόμα, ότι πρέπει να κρατήσουμε έντονο στη συλλογική μας μνήμη και συνείδηση το γεγονός ότι ούτε οι διωγμοί, ούτε οι κακουχίες, ούτε οι διακρίσεις εμπόδισαν τον Ποντιακό Ελληνισμό να αποδείξει την φλόγα που κρύβει μέσα στην ψυχή του.
«Οι Πόντιοι έδωσαν νέα ορμή στην Ελλάδα, στα Γράμματα, στις Τέχνες, στην επιχειρηματικότητα, στην ενδυνάμωση των προοδευτικών αγώνων της εργατικής τάξης εκείνη την περίοδο, στη στερέωση της Δημοκρατίας και της προόδου στον τόπο μας. Η Ελλάδα οφείλει πολλά στον Ποντιακό Ελληνισμό. Η προσφυγιά άλλαξε την Ελλάδα προς το καλύτερο όλα αυτά τα χρόνια γι αυτό και σήμερα πρέπει όλοι μας να σταθούμε με σεβασμό και προς τα θύματα της Γενοκτονίας, αλλά και μπροστά στον Ποντιακό Ελληνισμό», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε πως αύριο, Ημέρα Μνήμης, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, το κτίριο της Βουλής θα φωταγωγηθεί το βράδυ στα χρώματα του Πόντου.
Με σκοπό τη διατήρηση της μνήμης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας μικτής επιτροπή από μέλη της κυβέρνησης και εκπροσώπους Ποντιακών Σωματείων και ζήτησε να προτείνουν πρόσωπα για τη στελέχωση της.
Η επιτροπή αυτή θα εξετάσει την πρόταση να δημιουργηθούν δύο Μουσεία του Ποντιακού Ελληνισμού, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα.
Επίσης να αναδειχθεί ο χώρος των Απολυμαντηρίων, στην Αρετσού της Καλαμαριάς, όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 20.000 Πόντιοι πρόσφυγες και να στηθεί ένα μνημείο.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την Έδρα Ποντιακών Σπουδών που λειτουργεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Στο σύνολο τους τα Ποντιακά Σωματεία, που συμμετείχαν, δια των εκπροσώπων τους χαρακτήρισαν εξαιρετική και συγκινητική την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, οι βουλευτές Γιάννης Αμανατίδης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Παναγιώτης Κουρουμπλής, Βλάσης Αγτζίδης, Αλέξανδρος Νικολαΐδης και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Γιαννούλης.
Οι εκπρόσωποι των Ποντιακών Σωματείων χάρισαν στον κ. Τσίπρα μια ποντιακή λύρα και μια εικόνα της Παναγίας Σουμελά.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Νέα δημοσκόπηση βόμβα MRB: Πόσο κλείνει η ψαλίδα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, ποιος ανεβαίνει 3ος. Ευρήματα έκπληξη
- Υπάλληλος Security έσωσε 19χρονο πρόσφυγα στην τεχνητή λίμνη Αλιάκμονα
- Δύσκολες ώρες για Αννίτα Πάνια: Ράκος η παρουσιάστρια επειδή…
- Συγκινεί ο Πολύτεκνος Πλωτάρχης με τα δέκα παιδιά
- Ρόδος: Ο Αρχιμ. Αθ. Μισσός για Γενοκτονία Ποντίων και δολοφονία Χριστιανόπουλων
- Φρικτό τροχαίο στη Θησέως: Αυτοκίνητο παρέσυρε 16χρονη – Στην Εντατική η κοπέλα
- Ενθρόνιση Μητροπολίτη Σιατίστης στην Εράτυρα
- 35 εκατ. ευρώ στους Ρομά μέσω ΕΣΠΑ μοιράζει η κυβέρνηση
- Και τον Βούδα επιστρατεύει ο Πρωθυπουργός της χώρας
- Η γενοκτονία των Ποντίων πρέπει να αναγνωριστεί και από τους γείτονές μας είπε ο Αλ. Τσίπρας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- 35 εκατ. ευρώ στους Ρομά μέσω ΕΣΠΑ μοιράζει η κυβέρνηση
- Και τον Βούδα επιστρατεύει ο Πρωθυπουργός της χώρας
- Συνάντηση Τσίπρα με ποντιακά σωματεία
- Τριγμοί στην κυβέρνηση της Αυστρίας - Επίκειται παραίτηση του αντικαγκελάριου Στράχε
- Λευκωσία: Επιπτώσεις και για Βρετανία από τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
- "Σύμφωνο δέσμευσης" και γραπτές εξηγήσεις για τη δημοσιονομική "τρύπα" ζητούν οι δανειστές
- Βρούτσης: Οι συνταξιούχοι, παραμονή εκλογών, εισπράττουν από τα ΑΤΜ ένα κουτσουρεμένο προεκλογικό επίδομα
- Μητσοτάκης: Εγώ θα επιμένω να ενώνω και να μιλάω για το μέλλον
- Στο Δημόσιο επιστρέφει το 1/6 της δήθεν "13ης σύνταξης"
- Την Τρίτη αποφασίζει ο Άρειος Πάγος για τον Κουφοντίνα

- Τελευταία Νέα Antinews
- Συνάντηση Τσίπρα με ποντιακά σωματεία
- Βρούτσης: Οι συνταξιούχοι, παραμονή εκλογών, εισπράττουν από τα ΑΤΜ ένα κουτσουρεμένο προεκλογικό επίδομα
- Πιθανές οι πρόωρες εκλογές στην Αυστρία μετά την αποκαλύψη του σκανδάλου Στράχε
- Την Τρίτη αποφασίζει ο Άρειος Πάγος για τον Κουφοντίνα
- Γιατί ΔΕΝ συζητάμε για «Ευρώπη»…
- Μητσοτάκης: Εγώ θα επιμένω να ενώνω και να μιλάω για το μέλλον
- Τριγμοί στην κυβέρνηση της Αυστρίας - Επίκειται παραίτηση του αντικαγκελάριου Στράχε
- ΠτΔ για τη Γενοκτονία των Ποντίων: Οι θύτες να εκφράσουν "μιάν ειλικρινή αναδρομική συγγνώμη"
- Στο Δημόσιο επιστρέφει το 1/6 της δήθεν "13ης σύνταξης"
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Οδηγίες από το υπουργείο Εσωτερικών προς τους δικαστικούς αντιπροσώπους
- Γιαουρτογλυκό με ζελέ και φράουλες
- Τι σημαίνει η φροντίδα και ο σωστός καθαρισμός για το αυτοκίνητό σας
- Όσο ο Αλ. Τσίπρας επιμένει να διχάζει, τόσο εγώ θα επιμένω να ενώνω, είπε από την Κρήτη ο Κ. Μητσοτάκης
- Υπάλληλος Security έσωσε 19χρονο πρόσφυγα στην τεχνητή λίμνη Αλιάκμονα
- Βρούτσης: Οι συνταξιούχοι εισπράττουν από τα ΑΤΜ ένα κουτσουρεμένο προεκλογικό επίδομα
- Eurovision 2019: Αποκάλυψη Καπουτζίδη: «Η Ελένη Φουρέιρα ρίχνει το στάδιο. Είναι απίστευτο» (video)