Σύνοδος Μπρατισλάβα: Τι θα συζητηθεί

Οι ηγέτες όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Βρετανίας, θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα για να χαράξουν τη μελλοντική πορεία του μπλοκ μετά το σοκ του Brexit.

Σχεδόν τρεις μήνες έχουν περάσει από την απόφαση-έκπληξη των βρετανών ψηφοφόρων να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά σημαντικά θέματα παραμένουν αβέβαια: πότε θα φύγει πραγματικά η Βρετανία; Πώς θα αλλάξει η ΕΕ για να αποφευχθεί μια ακόμα έξοδος; Οι ηγέτες της ΕΕ θα κληθούν να ρίξουν λίγο φως σε μια σύνοδο κορυφής στην Μπρατισλάβα, την Παρασκευή, αν και οι προσδοκίες είναι χαμηλές για το αν θα καταφέρουν να καλύψουν το κενό του Brexit.

"Υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις για την ΕΕ μπροστά σε όλους μας", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ νωρίτερα αυτό το μήνα. "Το να μην ξέρουμε που βαδίζουμε νομίζω ότι είναι ο χειρότερος εχθρός της Ευρώπης". Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν έχει προσκληθεί στη σύνοδο κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε μια άτυπη μορφή που θα επιτρέψει στους 27 ηγέτες να έχουν μια πιο χαλαρή ανταλλαγή απόψεων - και ευκαιρία για μια κρουαζιέρα στο Δούναβη και μια επίσκεψη σε ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης.

Αλλά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα προεδρεύει της συνεδρίασης, προτίθεται οι συνομιλίες να λάβουν σοβαρή μορφή και να παραδώσει απτούς στόχους. Είπε ότι θα ζητήσει από τους ηγέτες να αναπτύξουν φρουρού και εξοπλισμό στα σύνορα μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας και να δεσμευτούν ότι κάθε άτομο που διέρχεται τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα πρέπει να ελέγχεται σε σχέση με τις βάσεις δεδομένων ασφαλείας. Η ιδέα είναι ότι το δημοψήφισμα του Brexit ανέδειξε πόσο οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ΕΕ και ότι για να την ανακτήσουν, το μπλοκ πρέπει να αντιμετωπίσει με πιο πειστικό τρόπο τις βασικές ανησυχίες του πληθυσμού του. Ο Τουσκ έχει εντοπίσει ότι οι ανησυχίες αυτές έγκεινται κυρίως στην ανεξέλεγκτη παράνομη μετανάστευση, την τρομοκρατία και τον φόβο της παγκοσμιοποίησης. "Αυτές οι τρεις προκλήσεις δεν είναι ουσιαστικές για να κατανοήσουμε την αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης στην ΕΕ", είπε κατά τη διάρκεια μιας γρήγορης περιοδείας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής.

Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν ανακοινώσει ότι θα επιδιώξουν έναν ενισχυμένο στρατιωτικό ρόλο για την ΕΕ, μια δυνατότητα που θεωρείται κρίσιμη μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη - και ένα όραμα που μπορεί να είναι ευκολότερο να εφαρμοστεί τώρα που η παραδοσιακά αντίθετη Βρετανία είναι εκτός. Η Γαλλία μαζί με την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία και την Ισπανία έκαναν κλήση πριν από τη σύνοδο κορυφής για την ενισχυμένη συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και για μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης των επενδύσεων στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι προσπάθειες για την ενσωμάτωση των χωρών της ΕΕ, πολιτικά και οικονομικά, πρέπει επίσης να επιταχυνθούν. Αλλά άλλοι έχουν προειδοποιήσει ενάντια στην εντατικοποίηση των παραδοσιακών προσπαθειών της ΕΕ για ολοκλήρωση, σε μια εποχή που οι λαϊκίστικες δυνάμεις που αντιτίθενται στην ίδια την έννοια του μπλοκ κερδίζουν υποστήριξη. "Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι η ΕΕ δεν έχει η λύση στα προβλήματά τους", δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ηγείται του Eurogroup των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, την περασμένη εβδομάδα. "Η ασφάλεια και η ευημερία θα πρέπει και πάλι να είναι οι βασικοί στόχοι της ΕΕ". Η προτεραιότητα δεν πρέπει να είναι οι "μεγάλες θεωρητικές διαβουλεύσεις για όλα τα πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε" είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στους δημοσιογράφους στην Μπρατισλάβα πρόσφατα, προσθέτοντας: "Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην επίλυση των επειγόντων προβλημάτων".

Το πιο φλέγον ζήτημα - ο απολογισμός του Brexit - δεν θα είναι στην ημερήσια διάταξη, ωστόσο, καθώς η ΕΕ περιμένει το Λονδίνο να ενημερώσει επίσημα για την πρόθεσή του να φύγει. Ο Τουσκ δήλωσε ότι οραματίζεται τη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβα ως μια συμφωνία για "κοινούς στόχους" που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες. Αλλά η επιδίωξη των φιλόδοξων προσπαθειών της ΕΕ δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Οι ευρωπαϊκές διαιρέσεις και οι επερχόμενες εθνικές εκλογές σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία "κάνουν τη λήψη σημαντικών αποφάσεων αδύνατη για τουλάχιστον δύο χρόνια", εκτιμούν οι αναλυτές Heather Grabbe και Stefan Lehne Carnegie του Carnegie Europe. Ο αναλυτής της Barclays Bank, Philippe Gudin, υποστηρίζει επίσης ότι οι διαφωνίες καθιστούν απίθανο οι ηγέτες "να καταλήξουν σε φιλόδοξες προτάσεις, ή να αναδιοργανώσουν το θεσμικό πλαίσιο της Ένωσης, ή να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα και την ενίσχυση της ευρωζώνης".

Το πόσο βαθιά είναι τα ρήγματα στην πορεία της ΕΕ έγινε προφανές λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής, όταν υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν πρότεινε ανοιχτά η Ουγγαρία να αποβληθεί από το μπλοκ, για την σκληρή στάση της έναντι των μεταναστών. "Ο μόνος τρόπος για να πετύχει η Μπρατισλάβα είναι να είμαστε ειλικρινείς και να μην αποφεύγουμε ακόμη και τα πιο αμφιλεγόμενα και δύσκολα θέματα", είπε ο Τουσκ. "Πολύ συχνά σήμερα, οι ευρωπαϊκές ελίτ φαίνεται να είναι μακριά από την πραγματικότητα", πρόσθεσε. "Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι η ΕΕ θα πρέπει να τους υπηρετεί, να εγγυηθούμε την προστασία τους και να μοιραστούμε τα συναισθήματά τους".

europeonline-magazine.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα