Σύνοδος Κορυφής: Ολοι ικανοποιημένοι; - «Χαρές» στην Αθήνα, 3,5 δισ. ευρώ στην Άγκυρα

Γενναίες χρηματοδοτήσεις στην Τουρκία για το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό, δρομολόγηση νέων συμφωνιών για την Τελωνειακή Ενωση ΕΕ-Τουρκίας και Μεταναστευτικό, αλλά και σαφείς τοποθετήσεις ως προς την επίλυση του Κυπριακού και την Αμμόχωστο, θα προβλέπονται, πιθανώς, στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, στόχος της Αθήνας είναι να «περάσουν» στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων θέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας σχετικά με το Κυπριακό, τα ελληνο-τουρκικά και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το Μεταναστευτικό.

Οπως ήταν αναμενόμενο, βέβαια, και σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ουδεμία νύξη για σκληρή τακτική έναντι της Τουρκίας έγινε. Ούτε καν για το θέμα της καταπάτησης των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Πόσο μάλλον, για το θεωρητικό ενδεχόμενο κυρώσεων.

Κι όλα αυτά, παρ' ότι μόλις χτες η Τουρκία ανακοίνωσε νέες Navtex στο Αιγαίο.

Αντίθετα, η Τουρκία, ως όλα δείχνουν, ανταμείβεται με περαιτέρω κονδύλια για το Μεταναστευτικό. Κάτι που φαίνεται να προκαλεί την ικανοποίηση της Άγκυρας.

Οπως είναι γνωστό, η Κομισιόν προτείνει μια νέα κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 5,7 δισ. ευρώ για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία έως το 2024. Από αυτά η Τουρκία, που φιλοξενεί περίπου 4 εκατ. Σύρους πρόσφυγες, θα λάβει 3,5 δισ. ευρώ.

Πάντως, η Σύνοδος Κορυφής «καταδικάζει και απορρίπτει κάθε προσπάθεια τρίτων χωρών για εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς».

Στόχος της Ελλάδας και της Κύπρου είναι να μπουν στο τελικό κείμενο της Συνόδου ότι:

- «Το Συμβούλιο καλωσορίζει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο που πρέπει να είναι διαρκής στο πλαίσιο που έθεσε η Σύνοδος της 25ης Μαρτίου 2021». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κάτι τέτοιο φαίνεται πως επετεύχθη.

- «Το Συμβούλιο παραμένει απόλυτα δεσμευμένο στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σημειώνει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων (σ.σ. Αμμόχωστος) και καλεί σε πλήρη σεβασμό των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ως γνωστόν, η Άγκυρα έχει αλλάξει πλέον θέση και ζητά δύο κράτη και de jure διχοτόμηση της Μεγαλονήσου. Επιπλέον, τον Ιούλιο πρόκειται να επισκεφθεί τα κατεχόμενα ο Τ. Ερντογάν, όπου, σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκων κυβερνητικών παραγόντων, πρόκειται να ανακοινώσει δύο νέες στρατιωτικές βάσεις και το άνοιγμα της Αμμοχώστου. Δηλαδή, το σφράγισμα του «τρίτου Αττίλα».

- Η «Τελωνειακή Ένωση να έχει ισχύ προς όλα τα κράτη μέλη». Ως γνωστόν, η Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν δέχεται κάτι τέτοιο.

Πηγή: lawandorder.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα