Σύνοδος Κορυφής: Τι προβλέπει το αναθεωρημένο σχέδιο του Μισέλ - "Δύσκολη η διαπραγμάτευση", λένε ελληνικές πηγές

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πρότεινε σήμερα ένα αναθεωρημένο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες των 27 ηγετών που συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Εν τω μεταξύ, η ολομέλεια διέκοψε τις εργασίες της και βρίσκεται σε εξέλιξη πολυμερής συνάντηση στην οποία δίνει το παρών ο Κ. Μητσοτάκης με τη συμμετοχή των ηγετών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας και Φινλανδίας, καθώς και της πρόεδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, με δήλωσή του μέσω Facebook, αναφέρθηκε στην πορεία της διαπραγμάτευσης στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

"Βρισκόμαστε σε τέλμα. Τελικά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα απ΄ότι είχε προβλεφθεί. Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία ακόμη συζητάμε και που δεν καταφέρνουμε να λύσουμε", τόνισε ο Κόντε.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε:

"Αναζητούμε και πρέπει να βρούμε μια σύνθεση των διαφόρων θέσεων, διότι είναι προς το συμφέρον όλων. Πρέπει να διατηρήσουμε, όμως, και τις σημαντικότερες συνισταμένες, αρχίζοντας από το ότι τα μέσα πρέπει να είναι ουσιαστικά και ανάλογα με την υφιστάμενη κρίση. Τουτέστιν αποτελεσματικά. Η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση, συλλογική, σταθερή και ισχυρή".

Οι νέοι όροι της πρότασης Μισέλ

Όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές και αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, για να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράζουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής την Ολλανδία, ο Μισέλ προτείνει να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια ευρώ, από 500 που ήταν αρχικά. Αντιστοίχως, θα αυξηθεί το ποσό των δανείων, από τα 250 στα 300 δισεκ. ευρώ.

Επίσης, προτείνεται να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Στο τραπέζι μπαίνει και ένας μηχανισμός με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.

Μία διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση του Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία. Ωστόσο, ένας Ολλανδός διπλωμάτης είπε ότι η πρόταση αυτή συνιστά "ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση" αλλά απομένουν ακόμη ανοιχτά πολλά θέματα. Το αν θα υπάρξει συμφωνία "θα εξαρτηθεί από τις επόμενες 24 ώρες", κατέληξε.

Αναμένεται μια δύσκολη διαπραγμάτευση

Αρμόδιες ελληνικές πηγές λίγο πριν την έναρξη των σημερινών εργασιών της Συνόδου Κορυφής ανέφεραν ότι αναμένεται μια δύσκολη διαπραγμάτευση.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι "διεκδικούμε ό,τι καλύτερο για Ελλάδα και Ευρώπη.

Αν δε συμφωνήσουμε το διακύβευμα είναι μεγάλο για όλη την Ευρώπη.

Όλοι πρέπει να κάνουν μικρούς συμβιβασμούς”. Συμπλήρωσαν δε, ότι "κάποιες χώρες δεν το καταλαβαίνουν”.

Οι πάγιες ελληνικές θέσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως μετέδωσε το Capital.gr, μετά από τις χθεσινές συζητήσεις, οι οποίες διήρκεσαν σχεδόν οκτώ ώρες και το καθιερωμένο δείπνο, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών πιάνουν και πάλι από το πρωί το νήμα, αναζητώντας ισορροπίες και εκατέρωθεν συμβιβασμούς, προκειμένου να προκύψει στον... ορίζοντα λευκός καπνός. Μέχρι στιγμής, πάντως, το κλίμα που διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες θέτει πολλά ερωτηματικά πλάι στον κωδικό "επίτευξη συμφωνίας", με τις απόψεις, οι οποίες καταγράφονται να είναι διαφορετικές και την αναζήτηση κοινού εδάφους να αποτελεί ακόμα μια άσκηση δισεπίλυτη.

"Πρέπει να επισημάνουμε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική και ταυτόχρονα πολύ κρίσιμη Σύνοδο. Σημαντική γιατί αφορά τη δυνατότητα της Ευρώπης να απαντήσει αποτελεσματικά στις οικονομικές συνέπειες που προκαλεί η πανδημία, τη δυνατότητα ταχείας ανάκαμψης των οικονομιών της και την αρχή της αλληλεγγύης. Κρίσιμη διότι, ενώ η πλειοψηφία των κρατών μελών της Ένωσης υιοθετεί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης παρέμεναν κατά την πρώτη ημέρα τέσσερα κράτη που εκφράζουν διαφωνίες, με αποτέλεσμα να είναι αβέβαιη η επίτευξη συμφωνίας και ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας έκτακτης Συνόδου", σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός επιμένει στις θέσεις που είχε αναπτύξει τόσο στις δημόσιες τοποθετήσεις του, όσο και στις διμερείς και πολυμερείς επαφές του. Ποιες είναι αυτες; Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές:

-Να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

-Να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός.

-Να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου.

Όσον αφορά στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, η Ελλάδα επιμένει ότι Προϋπολογισμός για το Ταμείο Ασύλου δεν πρέπει να είναι "κολοβός", αλλά επαρκής για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μεταναστευτικών ροών, ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Το ίδιο ισχύει και για τον προϋπολογισμό που αφορά στην κλιματική αλλαγή, που συνιστά σοβαρότατο παγκόσμιο πρόβλημα.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα