Συντάξεις και επιδόματα θυσία για τα 11,5 δις

Ημέρα κρίσης η σημερινή με τον υπουργό Οικονομικών να ξεκινά μετά το μεσημέρι διαδοχικές συναντήσεις στο υπουργείο με άλλους 8 υπουργούς οι οποίοι έχουν οριστικοποιήσει τις περικοπές στα υπουργεία τους ώστε να συμπληρωθεί το πακέτο των 11,5 δις ευρώ της επόμενης διετίας ή τετραετίας ανάλογα τον αν θα πάρουμε την πολυπόθητη επιμήκυνση.

Στη συνέχεια, το τελικό πακέτο θα τεθεί στην κρίση των τριών πολιτικών αρχηγών μεθαύριο Τετάρτη όπου επιπλέον,

ο Γιάννης Στουρνάρας θα παρουσιάσει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα ισοδύναμα μέτρα των 200 εκατομμυρίων ευρώ που θα προτείνεται να αντικαταστήσουν τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια.

Την ίδια στιγμή, οι δανειστές τηρούν στάση αναμονής θεωρώντας πρόωρη κάθε συζήτηση για το πώς θα καταφέρει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις, αναφερόμενοι σε διερεύνηση  πιθανών λύσεων για να μην μείνει από ρευστό η ελληνική κυβέρνηση τον Αύγουστο.

Αυτό που προέχει όμως, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια πιέζουν ασφυκτικά,  είναι το πακέτο των 11,5 δις ευρώ το οποίο πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο για να παρουσιαστεί στην τρόικα. Σήμερα μετά το μεσημέρι θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται οι προτάσεις από τα διάφορα υπουργεία, προτάσεις που σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπουν μεταξύ άλλων:

1. Στον τομέα των δαπανών της γενικής κυβέρνησης και με στόχο την εξοικονόμηση 6,3 δισ., σχεδιάζονται περικοπές στις επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ΔΕΚΟ και άλλους φορείς καθώς και η δραστική μείωση του κονδυλίου για την υγεία. Την ίδια ώρα, θα υπάρξει αύξηση των νοσηλίων και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.

2. Ενοποίηση όλων των κοινωνικών επιδομάτων, των επιδομάτων πρόνοιας καθώς και των παροχών σε είδος (ΕΚΑΣ, επίδομα ανεργίας, επίδομα πολυτέκνων, στεγαστικά δάνεια, επιδότηση ενοικίου κ.ά.) σε ένα ή δύο το πολύ που θα λαμβάνουν μόνο όσοι βρίσκονται στο όριο της φτώχειας ή σε οικονομική ανέχεια. Για τη χορήγηση των επιδομάτων θα λαμβάνονται υπόψη συνδυαστικά το εισόδημα από όλες τις πηγές (εργασία, ακίνητα, μετοχές, μερίσματα τόκους καταθέσεων κ.ά.) καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, οικόπεδα) και αν κάποιος έχει εισόδημα και περιουσιακά στοιχεία πάνω από ένα ορισμένο όριο θα χάνει το επίδομα ή την οποιασδήποτε μορφής παροχή από το κράτος. Σύμφωνα με το μνημόνιο, το κονδύλι για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις θα πρέπει μέσα στην επόμενη διετία να μειωθεί κατά 3,1 δισ. ευρώ.

3.  Μείωση του πλαφόν που ισχύει σήμερα για συντάξεις και μισθούς. Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια, ο πήχης για τις συνολικές συντάξιμες αποδοχές (κύρια και επικουρική σύνταξη) από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία πέφτει στην περιοχή των 2.400 ευρώ από 2.770 ευρώ που είναι σήμερα. Τυχόν εφαρμογή του μέτρου θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις κυρίως στις αποδοχές συνταξιούχων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των αυτοαπασχολούμενων (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κ.ά.). Για τους μισθούς εξετάζεται η περικοπή του

Keywords
Τυχαία Θέματα