Έγινε το πρώτο βήμα για την ΑΟΖ

Οι παρενέργειες είναι δεδομένες. Η κίνηση ενέχει ρίσκο. Επίκειται και ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στην Τουρκία. Όμως, η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες της και έκανε το πρώτο και κρίσιμο βήμα για την μελλοντική κατάθεση των συντεταγμένων για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Περίπου δυο εβδομάδες, πριν από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία, και λίγες ημέρες μετά την αποστολή του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου και τη συνάντησή

του με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, η κυβέρνηση προέβη σε μια ιδιαίτερα συμβολική κίνηση.

Από τη Νέα Υόρκη που βρίσκεται ο Δ. Αβραμόπουλος, κατόπιν συνεννόησης με τον Αντ. Σαμαρά, έδωσε εντολή και κατατέθηκε την Πέμπτη στα Ηνωμένα Έθνη ρηματική διακοίνωση με την οποία η Ελλάδα ενημερώνει τον οργανισμό για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας, αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Επί της ουσίας η Ελλάδα έκανε καταγγελία στον ΟΗΕ για την κίνηση της Τουρκίας να εμφανίζει ως δικά της, θαλάσσια οικόπεδα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ειδικά, στην περιοχή της Ρόδου και του Καστελορίζου.

«Η ενέργεια αυτή του υπουργείου Εξωτερικών διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας σύμφωνα πάντοτε με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982)» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του και σημειώνει ότι ευθύς μόλις είχαν γίνει γνωστές οι τουρκικές παραχωρήσεις, η ελληνική κυβέρνηση είχε προβεί στις δέουσες παραστάσεις προς την Τουρκία.

Η ελληνική κυβέρνηση με την ενέργειά της ενημερώνει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τα αρμόδια όργανά του, ενώ η ρηματική διακοίνωση θα δημοσιευθεί στο Law of the Sea Bulletin και παράλληλα στέλνεται και μήνυμα στην Άγκυρα, ότι η Ελλάδα «επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, καθώς και με όλες τις χώρες της περιοχής, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας».

Όμως, η Αθήνα, σπεύδει να υπογραμμίσει πως δεν θα μείνει άπραγη, «όταν πρόκειται για ζητήματα, που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου».

Στη μάχη που έχει ξεκινήσει η Ελλάδα έχει ως βασικό όπλο το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ υπάρχουν ενστάσεις και προβληματισμός για την επόμενη κίνηση της κατάθεσης του πίνακα με γεωγραφικές συντεταγμένες της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς θα έχει σοβαρές πολιτικές και νομικές προεκτάσεις.

Μ.Α.

Keywords
Τυχαία Θέματα