Συρία: Σχεδόν οι μισοί αντάρτες είναι τζιχαντιστές ή σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές

Έκθεση του IHS Jane ‘s αναφέρει ότι οι μισοί σχεδόν αντάρες στη Συρία είναι τζιχαντιστές ή σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές.

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που μάχονται το καθεστώς του Μπασάρ αλ- Άσαντ στη Συρία σήμερα αριθμούν περίπου 100.000 πολεμιστές, αλλά μετά από δύο και πλέον χρόνια έχουν κατακερματιστεί σε 1.000 ομάδες. Μία νέα έρευνα της IHS Jane’s, μιας εταιρείας

συμβούλων άμυνας, εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 10.000 τζιχαντιστές – ανάμεσά τους και ξένοι μαχητές – που αγωνίζονται δίπλα σε ισχυρές ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Περίπου 30.000 -35.000 είναι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές που μοιράζονται πολλές προοπτικές με τους τζιχαντιστές, αλλά επικεντρώνονται αποκλειστικά στον συριακό πόλεμο και όχι σε έναν ευρύτερο διεθνή αγώνα. Υπάρχουν επίσης τουλάχιστον άλλοι 30.000 μετριοπαθείς που ανήκουν σε ομάδες που έχουν έναν ισλαμικό χαρακτήρα, που σημαίνει ότι μόνο μια μικρή μειοψηφία ανταρτών συνδέονται με κοσμικές ή αμιγώς εθνικιστικές ομάδες.

Η ολική αξιολόγηση, που θα δημοσιευθεί στο τέλος της εβδομάδας, συμφωνεί με την άποψη των Δυτικών διπλωματών που εκτιμούν ότι λιγότερο από το ένα τρίτο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης είναι «ευπρόσδεκτοι» στη Βρετανία, ενώ οι αμερικανοί απεσταλμένοι θέτουν τον αριθμό ακόμη χαμηλότερα. Οι φόβοι ότι η εξέγερση κατά του καθεστώτος Άσαντ κυριαρχείται όλο και περισσότερο από τους εξτρεμιστές ανησυχεί τη Δύση, κυρίως στο ενδεχόμενο τα όπλα να πέσουν σε εχθρικά χέρια. Οι φόβοι αυτοί συνέβαλαν στην ανησυχία στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, σχετικά με τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Ο Charles Lister, συντάκτης της ανάλυσης, δήλωσε: «Η εξέγερση κυριαρχείται πλέον από ομάδες που έχουν τουλάχιστον μια ισλαμική άποψη της σύγκρουσης. Η ιδέα ότι είναι ως επί το πλείστον κοσμικές ομάδες που οδηγούν την αντιπολίτευση απλά δεν επιβεβαιώνεται». Η μελέτη βασίζεται σε εκτιμήσεις πληροφοριών και συνεντεύξεις με ακτιβιστές και μαχητές. Κατά τον μακρόχρονο πόλεμο, έχουν εμφανιστεί εκατοντάδες χωριστές ομάδες ανταρτών, η κάθε μία από τις οποίες δρα σε μικρούς θύλακες στη χώρα και είναι συνήθως πιστές σε μεγαλύτερες ομάδες.

Δύο ομάδες που συνδέονται με την Αλ – Κάιντα, η Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα και το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIL) – επίσης γνωστή ως το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Αλ -Σαμς- έχουν κυριαρχήσει στους πιο εξτρεμιστές μαχητές, είπε ο Lister. Η επιρροή τους έχει αυξηθεί σημαντικά κατά το περασμένο έτος. «Λόγω της ισλαμικής σύνθεσης ενός τόσο μεγάλου μέρους της αντιπολίτευσης, ο φόβος είναι ότι αν η Δύση δεν παίξει τα χαρτιά της σωστά, θα καταλήξει να ωθεί αυτούς τους ανθρώπους μακριά από τους ανθρώπους που στηρίζουμε», είπε . «Αν η Δύση φαίνεται σαν να μην ενδιαφέρεται για την απομάκρυνση του Άσαντ, οι μετριοπαθείς ισλαμιστές είναι επίσης πιθανό να ωθηθούν περαιτέρω προς τους εξτρεμιστές».

Παρότι ακόμα η ISIL είναι μια μειοψηφία, έχει κάνει πιο ισχυρή την παρουσία της σε τμήματα της Συρίας που κρατούνται από αντάρτες, κατά τους τελευταίους μήνες. Μέλη της στη βόρεια Συρία έχουν προσπαθήσει να διεκδικήσουν την κυριαρχία τους πάνω στον τοπικό πληθυσμό και στους πιο μετριοπαθείς αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA). Ο στόχος των μετριοπαθών ανταρτών είναι η ανατροπή του αυταρχικού δικτάτορα της χώρας, αλλά και οι ομάδες των τζιχαντιστών θέλουν να μετατρέψουν τη Συρία σε ένα σκληροπυρηνικό ισλαμικό κράτος μέσα σε ένα περιφερειακό ισλαμικό «χαλιφάτο».

Αυτά τα ανταγωνιστικά οράματα έχουν προκαλέσει μίση, που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα σε μάχες μεταξύ της ISIL και δύο από τις μεγαλύτερες μετριοπαθείς ομάδες ανταρτών.

Μια δήλωση που δημοσιεύτηκε online από ισλαμιστές, ανακοίνωσε την έναρξη μιας στρατιωτικής επίθεσης της ISIL στην ανατολική περιοχή του Χαλεπίου, με την ονομασία «Εκκαθάριση του Κακού». «Θα έχουμε ως στόχο τους συνεργάτες του καθεστώτος, τους σαμπιχά (παραστρατιωτικές ομάδες υπέρ του Άσαντ) και εκείνους που επιτέθηκαν κατάφωρα στο ισλαμικό κράτος», πρόσθετε, κατονομάζοντας τις ομάδες Φαρούκ και Νασρ.

Η Αλ- Κάιντα έχει δολοφονήσει πολλούς διοικητές του FSA στο βόρειο τμήμα της Λατάκεια τις τελευταίες εβδομάδες και οι ντόπιοι λένε ότι φοβούνται πως αυτό είναι μέρος μιας εκστρατείας της τζιχάντ για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της περιοχής. Εκτός του ότι είναι καλύτερα οπλισμένοι και σκληροί μαχητές, η ISIL και η Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα έχουν υπό τον έλεγχό τους ένα μεγάλο μέρος των πηγών εσόδων στο βόρειο τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των σιτηρών. Αυτό τους έχει δώσει σημαντική οικονομική επιρροή, που τους επιτρέπει να «κερδίζουν τις καρδιές και το πνεύμα», παρέχοντας τροφή στον τοπικό πληθυσμό με έναν τρόπο που άλλες ομάδες ανταρτών δεν μπορούν να κάνουν.

Η ISIS έχει επίσης ξεκινήσει ένα πρόγραμμα «κατήχησης» των αμάχων σε περιοχές που έχουν καταλάβει οι αντάρτες, προσπαθώντας να εκπαιδεύσει τους παραδοσιακά μετριοπαθείς σουνίτες μουσουλμάνους της Συρίας σε μια πιο σκληρή γραμμή ερμηνείας του Ισλάμ. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η ομάδα διένειμε μαύρα σακίδια με τις λέξεις «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ » αποτυπωμένες επάνω τους. Ελέγχουν επίσης πλέον τα σχολεία στο Χαλέπι, όπου νεαρά αγόρια φέρεται να διδάσκονται να τραγουδούν ύμνους της τζιχάντ.

«Φαίνεται ότι είναι κάποιο είδος ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για να κάνουν πλύση εγκεφάλου στα παιδιά και να προσλάβουν δυναμικούς μαχητές», δήλωσε ο Elie Wehbe , ένας Λιβανέζος δημοσιογράφους που διεξάγει έρευνα σχετικά με τις δραστηριότητες αυτές.

telegraph

Keywords
Τυχαία Θέματα