ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο της φορτισμένης συνάντησης Μητσοτάκη- Τσίπρα

Ευχάριστη συνάντηση; Ε όχι, δα. Ειλικρινής και χρήσιμη, ναι, κατά πώς φαίνεται.

Αυτός είναι ο τόνος που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το τετ α τετ Μητσοτάκη -Τσίπρα που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τη βαριά σκιά της τουρκικής απειλής και εν τω μέσω μιας εξαιρετικά φορτισμένης πολιτικής συγκυρίας μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Παραμονή της συνάντησης εξάλλου , η πλειοψηφία αποφάσισε την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στον

"προθάλαμο" του Ειδικού Δικαστηρίου. Η συζήτηση στην Βουλή ήταν θυελλώδης, ασχέτως εάν λόγω των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά πέρασε σχετικώς "χαμηλά" από τα ραντάρ της επικαιρότητας.

Σε "τοξικό" υπέδαφος

Οι εγκλήσεις μεταξύ βουλευτών Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ περί "συμμορίας" που απηύθυναν ο ένας για το κόμμα του άλλου περίσσευαν. Στην εκτόνωση του κλίματος βοήθησε προφανώς ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να μην τοποθετηθεί από βήματός Βουλής με ομιλία του, όπερ οδήγησε και τον Αλέξη Τσίπρα να περιοριστεί σε μία και μόνη παρέμβαση για την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε κάθε περίπτωση όπως και να χει, το κλίμα μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ήταν - και παραμένει μέχρι νεοτέρας τουλάχιστον- βαρύ. Η ηγεσία της Κουμουνδούρου ούτως ή άλλως είναι πεπεισμένη πως "ενορχηστρωτής" των αποκαλύψεων δια των ηχητικών στα ΜΜΕ είναι ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου.

Σε αυτό το "υπέδαφος" στρώθηκε η χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Μητσοτάκη και ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολη. Είχε και "εντάσεις" και διαφωνίες σε σειρά ζητημάτων, προεξαρχούσης της Οικονομίας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας διατύπωσε στον κ. Μητσοτάκη την κατηγορηματική του αντίθεση με το "μοντέλο" της περιβόητης έκθεσης της "Επιτροπής Πισσαρίδη".

Διήρκεσε πάντως μιαμιση ώρα , μισή ώρα περισσότερη από το προγραμματισμένο, καθυστέρηση που δικαιώνει τις πληροφορίες για μια εφ όλης της ύλης "ειλικρινή" και de profundis, συζήτηση.

Όπερ σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και το θέμα του "τοξικού" πολιτικού περιβάλλοντος που επικρατεί λόγω των σκανδάλων. Περαιτέρω πληροφορίες δεν έχουν διαρρεύσει ούτε από την Κουμουνδούρου ούτε από το Μαξίμου, επ αυτού.

Η "ρήτρα" ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές για το τι συζήτησαν ο πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τηρήθηκε από αμφότερες τις πλευρές.

Ήτοι, πρώτο κρας-τεστ θετικό για την συμπεφωνημένη ανάγκη να υπάρξει ένας δίαυλος επικοινωνίας ανοιχτός μεταξύ τους για τη διαχείριση κρίσιμων θεμάτων, όπως τα ελληνοτουρκικά που "έσκασαν" βιαίως τα τελευταία εικοσιτετράωρα με την αναβάθμιση του τουρκικού κινδύνου.

Οι θέσεις και οι αιχμές Τσίπρα για τα ελληνοτουρκικά

Το στίγμα των θέσεων του για την αντιμετώπιση του τουρκικού κινδύνου και της στρατηγικής Ερντογάν, το έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην δήλωσή του εξερχόμενος από την συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη.

Η αιχμή ότι ο πρωθυπουργός άργησε να τον καλέσει σε ενημέρωση κ το έπραξε μόνο όταν ο τουρκικός στόλος είχε φτάσει στο Αιγαίο , διατυπώθηκε και στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συνοδεία της επίκρισης Τσίπρα πως δεν υπήρχε ούτε εθνική συνεννόηση ούτε εθνική στρατηγική έως τώρα απέναντι στην Άγκυρα και πρέπει εφεξής, να υπάρξει.

Αυτό πάντως δεν μεταφράζεται σε αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ως έκανε έως τώρα. Το εν λόγω αίτημα προς τον πρωθυπουργό "βγήκε" από το τραπέζι της συζήτησης χθες και επισήμως. Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον δε ζητά τη σύγκλησή του.

Τι (συ)ζήτησε:

- Την (αυτονόητη) αποτροπή του Όρουτς Ρεις εάν επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

-Επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ και -στον βαθμό αυτό που κριθεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί- επέκταση των χωρικών μας υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια.

- Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής αν δεν αποκλιμακωθεί η ένταση με την Τουρκία για να αναλάβουν οι ευρωπαίοι εταίροι ευθύνη δια της επιβολής κυρώσεων ( επίσης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι καθυστέρησε επ αυτού)

- Κρίνει ως θετική την δραστηριοποίηση του Βερολίνου για αποσόβηση της ελληνοτουρκικής έντασης και την επανέναρξη ευρωτουρκικού και ελληνοτουρκικού διαλόγου αλλά με προϋπόθεση του πλαισίου: Η διαφορά με την Τουρκία είναι μία, μόνο μία. Είναι η υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Δεν υφίστανται άλλες διαφορές. Η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υφίστανται και το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι ανυπόστατο και παράνομο.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα